Gordiuszi csomó: kellenek a műanyagok, de meg is kellene szabadulnunk tőlük

4 perc

2019.10.07. 10:10

2019.12.17. 18:35

A klímaváltozáshoz mérhető, ahogy a műanyag szemét „megfertőzi” az ökoszisztémát. Az újrahasznosítás önmagában nem elegendő. Egyelőre olyan csomagolóanyagok sincsenek, amelyekkel kiváltható lenne a műanyag. De forradalmat hozhat, hogy felfedezték: egy mutáns enzim műanyaggal táplálkozik.

Furcsa, de igen örvendetes jelenségre figyeltek fel japán kutatók az egyik szeméttelepen 2016-ban. A természetben előforduló egyik baktérium tömegével lepte el a műanyag szemetet, és azzal táplálkozott, különösen kedvelte köztük a világon legtöbbet használt polietilén-tereftalát- (PET-) palackokat. Először fedeztek fel ilyen organizmust, amelynek enzimje hat hét alatt képes teljesen lebontani a poliésztereket, ami azt jelenti, hogy sokkal falánkabbak, mint más, a műanyagot „fogyasztó” biológiai anyagok, gombák.

A csoda nem csak három napig tartott. A Portsmouthi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, miként működik ez az enzim, és közben – gyakorlatilag véletlenül – rájöttek arra is, hogy kis változtatással az enzim még mohóbb lett. E mutáns változat 2-3 nap alatt bontja szét a műanyagot. A mosószer- vagy a bioüzemanyag-gyártásban is használnak ipari enzimeket, amelyek működési gyorsaságát alig néhány év alatt az ezerszeresére tudták növelni.