Gergely Márton: Orbán feje búbjáig mocskos lett a washingtoni sárdobálásában

Gergely Márton

4 perc

2019.10.24. 05:00

2019.10.24. 07:13

Most mi van abban, ha Orbán Viktor bemószerolta Ukrajnát az Egyesült Államok elnökénél? – legyinthettek sokan, amikor a minap híre ment a magyar kormányfő és Trump májusi találkozóján elhangzottaknak. Csakhogy az amerikai államfő botrányában a magyar diplomácia érdekei is sérülnek.

Rémálomra ébredt kedden a magyar kormányfő. A Washington Post és nyomában a The New York Times a május 13-án, az amerikai elnöknél tett látogatásáról ír eddig nem ismert részleteket. A cikkekből az derül ki, hogy a republikánus párt külpolitikai szakpolitikusai osztják a néhai John McCain lesújtó véleményét Orbánról, és most már végképp a nyugati szövetségi rendszerbe beépített, orosz érdekeket szolgáló embernek látják őt Amerikában – és a világon. 

Az egész nem kerül nyilvánosságra, ha Donald Trump ellen nem folyna egy alkotmányos vádemelés előkészülete. A gyanú szerint az amerikai elnök védelmi támogatásnak szánt dollárszázmilliók visszatartásával helyezett nyomást az ukrán államra és frissen megválasztott elnökére, hogy szállítson neki bizonyítékokat Trump legesélyesebb 2020-as kihívója és fia ellen. Míg Joe Biden korábbi amerikai alelnök részvételét semmi sem igazolja bármilyen törvénytelen üzletben, addig az amerikai törvények tiltják külföldi államok beavatkozását a választásokba. Trump viszont maga hozta nyilvánosságra tanácsadói könyörgése ellenére Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott, maffiafilmeket idéző telefonbeszélgetését. Mick Mulvanay, Trump stábfőnöke pedig a minap vallotta be, hogy a katonai támogatások folyósítását az elnök attól tette függővé, hogy Biden ellen nyomozás indul-e.