Orbán csomagjából egész ágazatok maradtak ki, Mészáros ismét előnyből indul

Szabó Yvette

4 perc

2020.04.09. 12:30

2020.04.09. 12:31

Miközben a kormány gazdaságvédelmi programjának számos eleme a magas jövedelműek számára kedvező, továbbra sem tudni, hogy mi lesz azokkal, akik a járvány hatására idehaza vagy külföldön már elveszítették állásukat, vagy akik eddig feketén kapták a bérüket.

A kormány cselekvőképességének bizonygatására jól jön a gazdasági mentőcsomag napi adagolása, a cégvezetők idegeinek viszont nem tesz jót az időhúzás. Hiába mondta el a hét elején a kormányfő és az innovációs miniszter 24 óra alatt három részletben csöpögtetve, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak bérének 70 százalékát három hónapon át az állam állja, ha még azt sem lehetett kihámozni a mondataikból, hogy a részmunkaidőre arányosított bér 70 százalékáról van-e szó, vagy a kieső munkaidővel együtt kieső bér 70 százalékáról. Palkovics Lászlónak kellett később pontosítania, hogy csupán ez utóbbiról van szó. 

Márpedig ez nagyon nem mindegy. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Sragner László ugyanakkor elismeri, hogy a bérek átvállalása még így is a legjobb hír, és az ország egyik legfejlettebb megyéjében működő vállalkozások, köztük például nagy informatikai vagy élelmiszeripari cégek, abban bíznak, hogy június végére, mire kifut az állam vállalása, a termelés is újraindulhat.

Kevésbé optimisták a szakszervezeteknél. A Vasas alelnöke, László Zoltán a HVG kérdésére úgy értékel: továbbra sincs garancia, hogy megmaradnak a munkahelyek, és lesz jövedelmük a munkavállalóknak, mert a kormány hetek óta nem segít a tisztánlátásban. A feldolgozóiparban az államilag támogatott képzések is nehezen értelmezhetők, hiszen azt mondják, mindenki maradjon otthon, márpedig gyakorlat nélkül nem lehet megtanulni egy CNC-esztergályos munkáját.