Nem tudják a bankok, kinek adjanak hitelt, mert kérdéses, ki tudja majd visszafizetni

Gyenis Ágnes

5 perc

2020.05.21. 13:00

Készen állnak a bankok a kedvezményes NHP-hitelek folyósítására, ám ők is bizonytalanok annak megítélésében, hogy melyik adós lesz életképes a koronavírus-krízis lecsengése után. Sőt, épp azoknak a kérelmét hárítják most, akiknek a legnagyobb szüksége lenne a forrásra.

Ez nem szokványos gazdasági válság, ilyen még nem volt. Ki tud előre számolni vakcinákkal, gyógymódokkal, fertőzéscsúcsoktól függő korlátozásokkal és lazításokkal?

– indokolta egy banki elemző, miért nem rohamozták még meg a bankokat a vállalkozások a legfeljebb évi 2,5 százalékos fix kamattal hirdetett, akár húszéves futamidejű, szélsőséges esetben akár 20 milliárd forint összegű NHP Hajrá! hitelekért.

A K&H Bank gyorsfelmérése szerint a kis- és közepes méretű cégek csaknem fele érdeklődik, de csak a hatodrésze biztos abban, hogy fel is venne hitelt a koronavírus-járvány alatt, elsősorban forgóeszközök finanszírozására. Azt is inkább csak 10 millió forint erejéig, és maximum öt évre. Igaz, a legnagyobb bank, az OTP már ötmilliárd forintnyi kérelmet befogadott, és „csaknem az összes pozitív elbírálást kapott” – árulták el a HVG-nek, bár ez az ő esetükben csepp a tengerben.

Az összkép nem rózsás, bizonytalanság és óvatosság jellemző az NHP Hajrá! felvételére is, hiszen a klasszikus adósvizsgálati módszerek most csődöt mondanak. „Az érdeklődő vállalkozások kétharmada februárban még hitelképes lett volna” – mondja Sándorfi Balázs, a Bankmonitor vezetője. De vajon talpra áll-e az, aki egy csapásra elveszítette az árbevétele 50–100 százalékát vagy a partnereit?