BrandLab
BrandLab
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány hatására átalakulhat a béren kívüli juttatások rendszere. Ami biztos: a papír alapú utalványok fölött eljár az idő, a kártyás, illetve az online felhasználásra kell fókuszálni. Interjúnk Szendrő Tamással, az Edenred Magyarország ügyvezetőjével.

Mennyire voltak képesek a cégek kiadni a korábban megszokott juttatásokat a munkavállalóiknak?

Szendrő Tamás (Edenred Magyarország): Ügyfélkörünkben jelentős volt azon cégek száma, amelyek visszatartották a rendszeres juttatásokat, illetve az eseti juttatásokat is visszavetette tavasszal a bizonytalanság.

Ennek oka az volt, hogy a cégek a később várható nehézségekre készülve minimalizálták a kiadásaikat, vagy az, hogy eleve megszűnt a pénzügyi mozgásterük?

Leginkább a bizonytalanság volt az oka a juttatások elmaradásának. Olyan helyzettel szembesültek a cégek, mint eddig soha, nem tudtak a korábbi tapasztalataikra támaszkodni. Nagyon nehéz volt megbecsülni, milyen hatása lesz a gazdaság leállása az eredményességükre. Így ahol tudták, minimalizálták kiadásaikat. A helyzet is igazolta: szerencsések azok a cégek, ahol van béren kívüli juttatási rendszer, ugyanis ehhez sokkal nagyobb rugalmassággal lehet hozzányúlni szükség esetén, mint a bérhez. Az eseti juttatásoknál még egy fontos tényező közrejátszott: a jellemzően papír alapú utalvány, amelynek kiosztása fizikai nehézséget jelentett a home office miatt.

A teljes interjút az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.