NN Biztosító
NN Biztosító
Tetszett a cikk?

Az utóbbi évtizedekben a rákbetegség úgy kísérti az emberiséget, mint hajdanán a világjárványok. De minél többet tudunk a működéséről, annál nagyobb esélye van a gyógyulásnak, ezért ha valaki érintetté válik, érdemes mielőbb tájékozódni, és nem feladni a küzdelmet, bármilyen rossznak tűnik is a helyzet.

Jó lenne megfeledkezni a rákról, de pillanatnyilag valószínűleg nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy ismerőse, akit sújt a kór. Látszólag tehetetlenül állunk előtte, pedig már sok apróság van, amivel felkészülhetünk vagy akár meg is előzhetjük a bajt: az egészséges táplálkozástól és mozgástól kezdve, a káros, függőséget okozó szerek elhagyásán át a kötelező szűrővizsgálatokig.  

Az orvostudomány sem nézi tétlenül a rák népbetegséggé válását. Nap, mint nap szabadalmaztatnak újabb és még újabb hatóanyagokat, amelyek a rákos sejtekre vannak hatással. Nem mindegy azonban, hogy milyen rákról van szó, pontosan meg kell tudni határozni, mivel állunk szemben, és ahhoz lehet hozzárendelni a megfelelő terápiát. Az nem elegendő, hogy ismerek valakit, akinek szintén olyan baja volt, mint nekem – a daganat teljes mértékben, DNS-i mélységig egyénre szabott, ezért a gyógyításnak is személyre szabottan kell történnie.

Dr. Peták István

Dr. Peták István kutatóorvossal, az Oncompass Medicine alapítójával és igazgatójával beszélgettünk azokról a lehetőségekről, amelyek egy már rákbetegségben szenvedő páciens esetében fennállnak. A molekuláris információ alapú orvoslás azzal foglalkozik, hogy a daganatos szövet DNS-ét vizsgálva megfejtse, mi az a hibamechanizmus, amely miatt a rákos sejtosztódás beindult, és hogy mi kapcsolta ki az immunrendszer védekező mechanizmusát. Ehhez az információhoz a molekuláris diagnosztikán keresztül tudnak az orvosok hozzáférni. Amennyiben megvan ez a hiba, ahhoz az adatbázisukból – amely egy nagy, nemzetközi hálózat része, tehát nem csak a magyarországi kutatásokat figyeli – kikereshető, melyik az a célzott terápia, amely nagy valószínűséggel pont arra a mutáns génre hat, és melyek azok a gyógyszerek amik hatásosak lehetnek. Ha ez a szer már forgalomban van, akkor azonnal el lehet kezdeni a célzott terápiát, de ha az még a klinikai fejlesztés stádiumában van, akkor arra van esély, hogy a beteg bekerüljön az adott kutatási programba, amelynek megszervezésében az Oncompass segítséget nyújt. Ugyanakkor olyan döntés is születhet a molekuláris diagnosztika alapján, hogy jelenleg a kemoterápia vagy a sugárterápia a legjobb választás a beteg számára és a célzott kezelések nem lennének hatásosak. Az Oncompass precíziós onkológiai programjának lényege, hogy a kezelőorvosokkal és az onkoteamek tagjaival együttműködve, a beteg kezelése során felmerülő minden terápiás döntéskor a lehető legjobb megoldások szülessenek. – mutat rá a szakértő.  

Gyógyszerfejlesztések az egész világon zajlanak, az orvostudomány vezető kutatói folyamatos kapcsolatban állnak egymással, ez alól Magyarország sem kivétel – hangsúlyozza Peták doktor. A fejlesztések, kutatások akár állami támogatást is élvezhetnek, ezek zömében azok, amelyeket a legnagyobb előfordulású mutációkra kísérleteznek ki. Az a cél, hogy a jelenleg ismert 602 hibás gén mindegyikére találjanak hatékony ellenszert. Csak egy mutató: több mint 60 gyógyszer már forgalomban van, és további 300 a fejlesztésnek olyan fokán, hogy lehet, hogy hetek, vagy hónapok vannak már csak a törzskönyvezésig. Ezért nagyon fontos, hogy a betegek minden információhoz hozzájussanak a daganattal kapcsolatban, mert pontos leírás tudatában elképzelhető, hogy  hozzáférjenek a számukra ígéretes kezelésekhez amint azok elérhetők lesznek. Az USA-ban sok onkológiai centrumban rutinszerű a részletes molekuláris vizsgálat és az annak alapján tervezett terápia. Az Oncompass azért harcol, hogy ez Magyarországon is mindenki számára elérhető legyen.

Amit feltétlen meg kell tenni, ha a rák gyanúja felmerül
  • Ne halogassuk a kivizsgálást, minden perc életet menthet!
  • Nyíltan és őszintén beszéljünk orvosunkkal – ők azért vannak, hogy mi meggyógyuljunk.
  • Kérdezzünk rá az új módszerekre, bíztassuk orvosunkat, bátran adjon felvilágosítást olyan terápiáról is, amiért esetleg fizetni kell – még mindig jobb tudni a lehetőségről, mint nem tudni semmit.
  • Beszéljünk több orvossal is, szükség esetén kérjünk második orvosi szakvéleményt is!

A Szinapszis nemrégen publikált kutatása azt igazolja, hogy a daganatos betegek és családtagjaik nagy része vagy nem is hallott még a molekuláris diagnosztikáról, vagy nincs tisztában a jelentésével, de ami még riasztóbb adat, hogy előbb fordulunk az internethez tájékozódás miatt, mint orvoshoz, szakemberhez. Pedig a beteg a szakorvosnak nyugodtan felvetheti, hogy keressenek célzott terápiára megfelelő módszert. Ebben is segítség lehet egy pontos molekuláris diagnosztika, amely a szakorvos számára döntéstámogató erővel bír. Soha nem szabad feladni a küzdelmet, és a legfontosabb, amit magunkért tehetünk, az az, hogy odafigyelünk a test jelzéseire és bátran beszélünk a kezelőorvossal.

A rák kialakulásának lehetősége 10%-ban örökletes, 90%-ban „szerzett”, azaz a környezeti hatásoknak, életmódnak tudható be, vagyis nem lehet előre kiszámítani, kit milyen mértékben érint majd, tette hozzá Peták István. Természetesen a korral a kialakulás esélye nő. Elkeseredni azonban nem kell, így is sokat tehetünk annak érdekében, hogy esélyt adjunk magunknak a gyógyulásra.


Egy jól kiválasztott élet- és egészségbiztosítással például nem csak a betegség anyagi terheit csökkenthetjük, de bizonyos esetekben kézzel fogható segítséget is kaphatunk. Az NN Biztosítónál például a rák elleni védelmet választó ügyfelek már molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezését is igénybe vehetik, mely révén rákbetegség diagnózisakor a biztosítottak kedvezményes áron kaphatnak pontosabb képet betegségükről az Oncompassnál. Az NN ezzel az új orvosi asszisztencia-szolgáltatással arra törekszik, hogy a biztosítással rendelkezők arra tudjanak koncentrálni, ami igazán számít: a gyógyulásra.Az oldalon elhelyezett tartalom az NN Biztosító megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.