NN Biztosító
NN Biztosító

Az utóbbi évtizedekben a rákbetegség úgy kísérti az emberiséget, mint hajdanán a világjárványok. De minél többet tudunk a működéséről, annál nagyobb esélye van a gyógyulásnak, ezért ha valaki érintetté válik, érdemes mielőbb tájékozódni, és nem feladni a küzdelmet, bármilyen rossznak tűnik is a helyzet.

Jó lenne megfeledkezni a rákról, de pillanatnyilag valószínűleg nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy ismerőse, akit sújt a kór. Látszólag tehetetlenül állunk előtte, pedig már sok apróság van, amivel felkészülhetünk vagy akár meg is előzhetjük a bajt: az egészséges táplálkozástól és mozgástól kezdve, a káros, függőséget okozó szerek elhagyásán át a kötelező szűrővizsgálatokig.  

Az orvostudomány sem nézi tétlenül a rák népbetegséggé válását. Nap, mint nap szabadalmaztatnak újabb és még újabb hatóanyagokat, amelyek a rákos sejtekre vannak hatással. Nem mindegy azonban, hogy milyen rákról van szó, pontosan meg kell tudni határozni, mivel állunk szemben, és ahhoz lehet hozzárendelni a megfelelő terápiát. Az nem elegendő, hogy ismerek valakit, akinek szintén olyan baja volt, mint nekem – a daganat teljes mértékben, DNS-i mélységig egyénre szabott, ezért a gyógyításnak is személyre szabottan kell történnie.

Dr. Peták István

Dr. Peták István kutatóorvossal, az Oncompass Medicine alapítójával és igazgatójával beszélgettünk azokról a lehetőségekről, amelyek egy már rákbetegségben szenvedő páciens esetében fennállnak. A molekuláris információ alapú orvoslás azzal foglalkozik, hogy a daganatos szövet DNS-ét vizsgálva megfejtse, mi az a hibamechanizmus, amely miatt a rákos sejtosztódás beindult, és hogy mi kapcsolta ki az immunrendszer védekező mechanizmusát. Ehhez az információhoz a molekuláris diagnosztikán keresztül tudnak az orvosok hozzáférni. Amennyiben megvan ez a hiba, ahhoz az adatbázisukból – amely egy nagy, nemzetközi hálózat része, tehát nem csak a magyarországi kutatásokat figyeli – kikereshető, melyik az a célzott terápia, amely nagy valószínűséggel pont arra a mutáns génre hat, és melyek azok a gyógyszerek amik hatásosak lehetnek. Ha ez a szer már forgalomban van, akkor azonnal el lehet kezdeni a célzott terápiát, de ha az még a klinikai fejlesztés stádiumában van, akkor arra van esély, hogy a beteg bekerüljön az adott kutatási programba, amelynek megszervezésében az Oncompass segítséget nyújt. Ugyanakkor olyan döntés is születhet a molekuláris diagnosztika alapján, hogy jelenleg a kemoterápia vagy a sugárterápia a legjobb választás a beteg számára és a célzott kezelések nem lennének hatásosak. Az Oncompass precíziós onkológiai programjának lényege, hogy a kezelőorvosokkal és az onkoteamek tagjaival együttműködve, a beteg kezelése során felmerülő minden terápiás döntéskor a lehető legjobb megoldások szülessenek. – mutat rá a szakértő.  

Gyógyszerfejlesztések az egész világon zajlanak, az orvostudomány vezető kutatói folyamatos kapcsolatban állnak egymással, ez alól Magyarország sem kivétel – hangsúlyozza Peták doktor. A fejlesztések, kutatások akár állami támogatást is élvezhetnek, ezek zömében azok, amelyeket a legnagyobb előfordulású mutációkra kísérleteznek ki. Az a cél, hogy a jelenleg ismert 602 hibás gén mindegyikére találjanak hatékony ellenszert. Csak egy mutató: több mint 60 gyógyszer már forgalomban van, és további 300 a fejlesztésnek olyan fokán, hogy lehet, hogy hetek, vagy hónapok vannak már csak a törzskönyvezésig. Ezért nagyon fontos, hogy a betegek minden információhoz hozzájussanak a daganattal kapcsolatban, mert pontos leírás tudatában elképzelhető, hogy  hozzáférjenek a számukra ígéretes kezelésekhez amint azok elérhetők lesznek. Az USA-ban sok onkológiai centrumban rutinszerű a részletes molekuláris vizsgálat és az annak alapján tervezett terápia. Az Oncompass azért harcol, hogy ez Magyarországon is mindenki számára elérhető legyen.

Amit feltétlen meg kell tenni, ha a rák gyanúja felmerül
  • Ne halogassuk a kivizsgálást, minden perc életet menthet!
  • Nyíltan és őszintén beszéljünk orvosunkkal – ők azért vannak, hogy mi meggyógyuljunk.
  • Kérdezzünk rá az új módszerekre, bíztassuk orvosunkat, bátran adjon felvilágosítást olyan terápiáról is, amiért esetleg fizetni kell – még mindig jobb tudni a lehetőségről, mint nem tudni semmit.
  • Beszéljünk több orvossal is, szükség esetén kérjünk második orvosi szakvéleményt is!

A Szinapszis nemrégen publikált kutatása azt igazolja, hogy a daganatos betegek és családtagjaik nagy része vagy nem is hallott még a molekuláris diagnosztikáról, vagy nincs tisztában a jelentésével, de ami még riasztóbb adat, hogy előbb fordulunk az internethez tájékozódás miatt, mint orvoshoz, szakemberhez. Pedig a beteg a szakorvosnak nyugodtan felvetheti, hogy keressenek célzott terápiára megfelelő módszert. Ebben is segítség lehet egy pontos molekuláris diagnosztika, amely a szakorvos számára döntéstámogató erővel bír. Soha nem szabad feladni a küzdelmet, és a legfontosabb, amit magunkért tehetünk, az az, hogy odafigyelünk a test jelzéseire és bátran beszélünk a kezelőorvossal.

A rák kialakulásának lehetősége 10%-ban örökletes, 90%-ban „szerzett”, azaz a környezeti hatásoknak, életmódnak tudható be, vagyis nem lehet előre kiszámítani, kit milyen mértékben érint majd, tette hozzá Peták István. Természetesen a korral a kialakulás esélye nő. Elkeseredni azonban nem kell, így is sokat tehetünk annak érdekében, hogy esélyt adjunk magunknak a gyógyulásra.


Egy jól kiválasztott élet- és egészségbiztosítással például nem csak a betegség anyagi terheit csökkenthetjük, de bizonyos esetekben kézzel fogható segítséget is kaphatunk. Az NN Biztosítónál például a rák elleni védelmet választó ügyfelek már molekuláris diagnosztikai szolgáltatás megszervezését is igénybe vehetik, mely révén rákbetegség diagnózisakor a biztosítottak kedvezményes áron kaphatnak pontosabb képet betegségükről az Oncompassnál. Az NN ezzel az új orvosi asszisztencia-szolgáltatással arra törekszik, hogy a biztosítással rendelkezők arra tudjanak koncentrálni, ami igazán számít: a gyógyulásra.Az oldalon elhelyezett tartalom az NN Biztosító megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke ül be Hegedűs Lórántné megüresedő parlamenti székébe

Amikor a közös ellenzék rést ütött a hatalom pajzsán

Amikor a közös ellenzék rést ütött a hatalom pajzsán

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől