Takarék Csoport
Takarék Csoport

Itt a tavasz, az egyik legfontosabb időszak a mezőgazdaságban, ennek apropóján megnéztük, milyen új eszközöket vehetnek igénybe a jelen és a jövő gazdálkodói. Bár a legújabb technológiák lassan szivárognak át a gyakran hagyományokra támaszkodó mezőgazdasági munkákba, a fejlődés nyújtotta lehetőségeket a hazai gazdák is kihasználhatják. De van mire támaszkodniuk akkor is, ha hirtelen gyors segítségre van szükségük terveik finanszírozásához.

Eperszedő robot, hálózaton kommunikáló növényvédő drón, önjáró metszőautomata – ma már számos olyan megoldással találkozhatunk a nemzetközi piacon (de leginkább az Egyesült Államokban, ahol az európai léptékhez viszonyítva hatalmas termőterületek ideális pályája a robotizáció), amelyek akár még csak pár évvel ezelőtt is tudományos fantasztikumnak számítottak volna.

Persze az új technológia csak lassan terjed el, részben a magas induló költségek, a jogi szabályozás vagy éppen a potenciális felhasználók megszokott megoldásokhoz való ragaszkodása miatt – de a kisebb-nagyobb újítások révén állandó a mozgás és a fejlődés az agrárium területen. Ez Magyarországtól sem vonatkoztatható el: hazánk teljes, 93 ezer négyzetkilométeres területének több mint a fele termőterületnek számít, nem csoda, hogy az ország gazdasága és társadalma is erős szálakkal kapcsolódik a mezőgazdasághoz, mely sokaknak életformát és megélhetést biztosít.

Agrárium akkor és most

Magyarország hagyományosan agrárország, a honfoglalástól datálhatjuk a sajátos mezőgazdasági kultúra kialakulását. A Kárpát-medence „belakása” után, a korábbi vándorló életmódról való átállás során terjedt el széles körben az állattenyésztés és növénytermesztés, majd ennek a folyamatnak adott nagy lökést az államalapítást követően a nyugat-európai szerzetesek érkezése.

A török korban és utána a túlélés zálogát jelentette a megtermelt élelmiszer, ekkorra vált fontos bevételi forrássá a marhaexport. Az első cséplőgép Kossuth Lajos személyes közreműködésével érkezett hazánkba, az agrárium ekkor, a XIX. derekán szintet ugrott a gépesítés elterjedésével. Száz évvel később, a múlt század közepén pedig a kollektivizmus kanyarodott váratlan irányba. Ugrunk újabb fél évszázadot: a tudatos és egészséges táplálkozás iránti fogékonyság terjedésével megjelent egy olyan termelői réteg, amely saját tudásból és tőkéből kíván minőségi élelmiszert előállítani. A hosszú folyamat egyik fontos eredménye az is, hogy ma több ágazat nemzetközi szinten is minőségi és versenyképes termékeket tud előállítani.

Az évszázadok alatt igencsak megváltoztak a szereplők és a gazdálkodási formák is, a hagyományos paraszti életmód idealizált képe a múltba vész. Ehhez képest sokan személyes emlékekkel rendelkezünk a radikális váltást jelentő téeszekről és a szocialista tömegtermelésről. Napjainkra pedig a nagyipari mezőgazdaság mellett kialakult kis- és középvállalkozói réteg a saját boldogulását is az agráriumban képzeli el. Egyre többen fordulnak az elmúlt évtizedek hullámvölgye után a helyét és a megbecsülését talán egyre inkább újra megtaláló hivatás felé, amelyben a szakmai tudás és az elhivatottság mellett egyre fontosabb szerepet játszik a technológia.

Talán nem reális vízió, hogy rövid időn belül drónok tömege lebeg a magyar gazdák földjei felett és robot műveli a szőlőt, annyi azonban biztos, hogy kisebb lépések is növelhetik a növénytermesztés termelékenységét és hatékonyságát, vagy egyszerűen csak könnyebbséget jelenthetnek a napi munkamenetre nézve.

Új eszközök, mindig kézben

Hasznos segítség lehet például néhány, kifejezetten mezőgazdasági problémák megoldására fejlesztett mobilalkalmazás bevetése. Az elmúlt időszakban ezek száma rohamosan gyarapodott, mi most két érdekes appot emelnénk ki. Igazi mindenes az Agro-Assist (Android/iOS), mely területenként és termesztett növényenként képes kezelni valamennyi fontos adatot és munkafolyamatot, így rögzíthetjük egyebek mellett a csapadékadatok, a szántóföldi munkák vagy éppen a kórokozók megjelenésének aktuális adatait, de képes például a termesztést meghatározó talajhőmérséklet előrejelzésére is.

A növényi tápanyagproblémák diagnosztizálásában segít a Yara CheckIt (Android/iOS). Az alkalmazás használatával a hiánybetegségeket nagyfelbontású referenciafotók segítségével azonosíthatjuk be, a beépített tudástár pedig kimerítő információt ad arról, hogy a betegség hogyan befolyásolja a növény fejlődését és a termés alakulását, illetve arról, hogy milyen módszerekkel és tápanyagokkal állíthatjuk meg a káros folyamatokat.

Arzenálunk praktikus kiegészítője lehet a Measure Map Lite (Android) geodéziai alkalmazás. A földterületek kerületét és terülét egyaránt felmérhetjük és rögzíthetjük használatával, akár szabálytalan sokszögek esetén is. Előnye a rendkívül egyszerű és kézenfekvő használat.

Generációváltás a gazdálkodásban

Míg a fenti hasznos – és ingyenes – kiegészítőket néhány kattintással beszerezhetjük és használatba vehetik a gazdák, jóval összetettebb problémát jelent az eszközpark naprakészen tartása. Egy-egy komolyabb és megkerülhetetlen tétel megvásárlása jelentős kezdeti anyagi terhet jelenthet, igen hosszú megtérülési idővel. Ezzel együtt egyre több gazdálkodó látja be, hogy a fogyasztók irányából érkező mennyiségi és minőségi elvárásoknak történő megfeleléshez a biztos szakmai tudás, a hosszú távú elköteleződés és az odaadó, négy évszakon át tartó munka mellett szükséges a folyamatos technikai fejlesztés és az új megoldásokra való nyitottság.

Tavaszi segítség a gazdáknak

A szezonra való felkészülés során a gazdák gyakran szembesülnek azzal, hogy évközben likviditási problémákat okozhat egy-egy tervük, beruházásuk megvalósítása. Őket várja a Takarék Csoport az agráriumot teljes mértékben lefedő pénzügyi termékeivel, amelyek közül talán a legkedveltebb a rendszeres mezőgazdasági támogatások előfinanszírozási kölcsön: a hitel segítségével már a rendszeres támogatások tényleges kifizetése előtt forráshoz jutnak az agrárvállalkozások.

A konstrukció lényege, hogy a támogatásra jogosult mezőgazdasági termelők részére biztosítható szabad felhasználású forgóeszközhitel folyamatosan igényelhető szinte minden támogatási jogcím esetében.  A jogosult mezőgazdasági vállalkozások számára a biztosítékok és a hitelbírálati folyamatok eredményének függvényében lehetővé teszik a támogatás 90, de akár 100 százalékos előfinanszírozását is. Az előfinanszírozás igénylése már a Magyar Államkincstárhoz benyújtott támogatási kérelem előtt megtörténhet, a kölcsön pedig a folyószámlahitelekhez hasonló módon felhasználható, ezen kívül több támogatási évet lefedő formában is igényelhető.

A termék számos támogatási jogcímnél igénybe vehető, ilyenek például:

  • a közvetlen agrártámogatások (egységes területalapú támogatás, zöldítés komponens, termeléshez kötött támogatás, átmeneti nemzeti támogatás, fiatal termelő támogatása),
  • a Vidékfejlesztési Program által egyszerűsített elbírálás alá eső jogcímek (AKG, erdő-környezetvédelmi kifizetések, génmegőrzés támogatása, ökológiai gazdálkodások támogatása, NATURA 2000 kompenzációs kifizetések, THÉT, tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti kifizetések, egyes erdészeti és nem termelő beruházások támogatása), illetve a
  • sertés- és baromfi állatjóléti támogatás előfinanszírozása.


Az oldalon elhelyezett tartalom a Takarék Csoport megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Takarék Csoport BrandChannel

Ezért nem mindegy, hol vesz lakást Budapesten!

Jól jártak, akik már 2000-ben is Budapest 8. és 13. kerületében laktak. Az ő otthonuk drágult ugyanis a legnagyobb mértékben – akár a négyszeresére – a környék jelentős fejlesztéseinek hatására.

Takarék Csoport BrandChannel

Jelzáloglevelet venne? Akkor ezeket érdemes megfontolni

Hozamuk miatt a jelzáloglevelek a jelenleg alacsony kamatkörnyezetben vonzó megtakarítási alternatívát jelenthetnek. Ráadásul a mögöttük lévő ingatlanfedezet miatt kicsi a kockázata annak, hogy ezen értékpapírok vásárlói nem kapják vissza a tőkéjüket.

Takarék Csoport BrandChannel

Hol érdemesebb most lakást venni: zöldövezetben vagy a belvárosban?

Jócskán felértékelődtek a budapesti belvárosi ingatlanok, áruk már a zöldövezetben lévőkét közelíti. Egyre többen ugyanis az alapján vesznek lakást, hogy azt ki tudják adni, az könnyen megközelíthető, a szolgáltatások pedig gyorsan elérhetők legyenek. Márpedig e tulajdonságok inkább a főváros belső kerületeit jellemzik.

Takarék Csoport BrandChannel

Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Többet vihetünk haza, mint tavaly, igaz, többet is kell majd fizetnünk, ha valamit vásárolunk, a bérek növekedése azonban meghaladhatja az árakét. Külföldi utazásunkhoz pedig olcsóbban vásárolhatunk eurót. Ezt az idilli képet zavarhatják össze a magyar gazdaságot befolyásoló külső tényezők, jelesül az USA és a Kína közötti kereskedelmi háború.

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni