Napi gyakorlat a fenntartható, zöld működés a multi élelmiszerláncoknál
A kedvező árak és akciók mellett az alacsonyabb környezeti terheléssel járó, fenntartható működés is a napi gyakorlat része a Magyarországon jelen lévő nemzetközi élelmiszer-kiskereskedőknél. A multi áruházláncok folyamatos fejlesztésekkel teszik egyre zöldebbé tevékenységüket és ösztönzik vásárlóikat a környezetbarát megoldásokra, legyen szó a műanyag csomagolóanyagok csökkentéséről vagy a megújuló energia használatáról.
A 100 százalékban megújuló energiaforrásból származó áram használata ma már a mindennapok része az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hat nemzetközi élelmiszer-kiskereskedője (az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a SPAR és a Tesco) esetében. A tagok közül többen pedig napkollektorok telepítésével saját áramot is termelnek áruházaikban, hogy energiafogyasztásuk egy részét így fedezzék. A környezetbarát működési gyakorlatok sorát gyarapítja az energiatakarékos LED világítás és hűtőberendezések, illetve az energiahatékony hűtő-fűtő rendszerek alkalmazása. Többek között intelligens épületüzemeltetéssel, ajtós vagy éjszakai rolóval ellátott hűtőkkel, továbbá a működés során keletkező hulladékhő újrahasznosításával rengeteg energiát spórolnak meg ezek a vállalatok.
Még több elektromos jármű, még kevesebb műanyag
Egyre több elektromos jármű áll forgalomba a multi élelmiszerláncoknál, hogy a szállítási útvonalak és kapacitás optimalizálásán túl zéró károsanyag-kibocsátású kamionokkal, illetve furgonokkal tudják kiszolgálni az áruházakat, valamint az online rendelést leadó háztartásokat. A nemzetközi élelmiszer-kiskereskedők emellett a vásárlók elektromos közlekedését is támogatják a parkolóikban elérhető, folyamatosan bővülő e-autó-töltőhálózatukkal.
Hulladékcsökkentés minden téren
Az OKSZ tagjai vásárlóikat is bevonják a fenntartható gyakorlatokba, így például már a használt étolajat is országszerte számos áruházban visszagyűjtik, hogy biodízel üzemanyag készülhessen belőle. A hulladék nagy része azonban a vevők számára láthatatlan területeken keletkezik, például a szállításkor felhasznált ún. másodlagos csomagolásból. A nemzetközi élelmiszer-kiskereskedők ezeket is szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, továbbá innovatív gyakorlatokkal előzik meg a hulladék keletkezését. Ez utóbbira jó példa többek között a lapra hajtható és újra felhasználható zöld ládák bevezetése, amelyekben a frissáru a beszállítóktól egészen a boltok polcáig utazik, kiváltva ezzel a kartondobozokat. A raklapcsomagoló fóliák vékonyabb verziói vagy a többször használható rollikocsi-ponyvák szintén a logisztikai folyamatok fenntarthatóbbá tételét célozzák. Emellett a digitális szállítólevelek és akciós újságok vagy a szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható nyugták nemcsak a kereskedőknél, hanem a vásáróknál is csökkentik a hulladék mennyiségét.
A tartalom az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalatainak megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.