HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagy vezetők nemcsak motiválnak, hanem cselekvésre buzdítanak. Aki inspirálni képes, az célt ad az embereknek, vagy az összetartozás érzését nyújtja - vallja Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó, aki új könyvében egy történelmi párhuzamon keresztül is bemutatja a vezetés és vezetés közti különbséget.

Minden adott volt a sikerhez, amikor az 1900-as évek elején Samuel Pierpont Langley elhatározta, hogy ő lesz az első ember, aki repülőt vezet. Nagyra becsült tudósként vágott bele a vállalkozásba, barátai között pedig szép számmal akadtak befolyásos kormányzati tisztviselők és vállalkozók. Langley 50 ezer dollárt kapott a hadügyminisztériumtól projektje finanszírozására. Összeverbuválta a kor legnagyobb elméit, és ez a szupercsapat – amely együtt mindent tudott, amit a repülésről tudni lehetett – a legkiválóbb anyagokból dolgozhatott. Az egész ország feszülten figyelte a történéseket, az emberek pedig alig várták, hogy a lapok hírül adják: Langley elérte célját. Ezzel a csapattal, ezekkel az erőforrásokkal a siker garantált volt. Vagy mégsem?

Néhány száz kilométerrel arrébb Wilbur és Orville Wright maguk is egy repülő masinán dolgozgattak. Ebben szülővárosuk, az ohiói Dayton néhány odaadó lakosa volt segítségükre, akikben Wilbur és Orville szenvedélye hihetetlen lelkesedést ébresztett. A két fivér vállalkozását senki sem finanszírozta. Nem kaptak kormányzati támogatást. Nem voltak befolyásos ismerőseik. Csapatuk egyetlen tagjának sem volt mérnöki, de még csak egyszerű főiskolai diplomája sem – még magának Wilburnek és Orville-nek sem. Egyszerűen csak összegyűltek egy szerény kis kerékpárüzletben, és megvalósították az álmukat. 1903. december 17-én pedig, néhány szemtanú előtt, a történelemben először egy fiatalember a levegőbe emelkedett egy repülőgéppel.

Hogyan sikerülhetett a Wright fivéreknek az, amiben egy képzettebb és gazdagabb csapat kudarcot vallott? Egy biztos: nem a szerencsének köszönhetően. A Wright fivérekben és Langley-ben egyaránt komoly motiváció munkálkodott. Munkamoráljuk és műszaki-tudományos beállítottságuk is egyformán megvolt. És mindkét csapat pontosan ugyanazt tűzte ki célul. De csak a Wright fivérek tudták inspirálni a csapatukat, és valódi vezetőként elérni, hogy kidolgozzanak egy világmegváltó technológiát.

Vannak vezetők, és vannak, akik vezetnek

A Wright fivérek messze nem a legerősebb indulók voltak az első, ember irányította repülőgép megtervezéséért folyó versenyben, a repüléssel mégis új korszakot nyitottak. Céljaik nem különböztek másokéitól, munkafolyamataik és rendszereik pedig egyszerűen leutánozhatóak voltak. A Wright testvérek mégis kiemelkedtek a tömegből. A vezetők szűk csoportjába tartoznak, hiszen valami egészen különleges dolgot csinálnak: inspirálnak bennünket.

A legtöbb embernek és szervezetnek valamilyen okból cselekvésre kell motiválnia másokat. Vásárlásra ösztönözni, támogatásra, szavazatra buzdítani, vagy éppen arra, hogy jobban vagy keményebben dolgozzanak. A sikerhez általában valamiféle motiváló tényezőre van szükség: egy csábító ösztönzési rendszer vagy a büntetéssel való fenyegetőzés általában meghozza a kívánt eredményt. A General Motors például olyan sikeresen motiválta az embereket termékei megvásárlására, hogy több mint 77 éven át több autót adtak el, mint bármely más autógyártó a világon. Így ugyan az iparág vezető vállalata lettek, mégsem vezettek igazán.

A nagy vezetők ugyanis nemcsak motiválnak, hanem inspirálnak, cselekvésre buzdítanak. Aki inspirálni képes, az célt ad az embereknek, vagy az összetartozás érzését nyújtja – mindennek pedig vajmi kevés köze van a külső ösztönzőkhöz vagy az extra juttatáshoz. A valódi vezető követőket szerez, akik nem utasításra cselekszenek, hanem azért, mert vezetőjük cselekvésre inspirálta őket. A követők motivációja mély és személyes. Ösztönzőkkel nehezen manipulálhatók: hajlandók magasabb árat fizetni vagy kényelmetlenséget, esetleg szenvedést is elviselni. Az inspiráló vezető olyan követőket – támogatókat, szavazókat, ügyfeleket, munkatársakat – szerez, akik önként áldoznak a közös célért, és nem azért, mert muszáj.

A Wright fivérek története csupán egy példa a sok közül. Ilyenek továbbá az Apple, a Harley-Davidson, a Disney és a Southwest Airlines. John F. Kennedy, Martin Luther King és Ronald Reagan is képesek voltak inspirálni. Attól függetlenül, ki honnan indult, egyvalami közös bennük: az inspiráló vezetők és vállalatok – mérettől és működési területtől függetlenül – mind pontosan ugyanúgy gondolkodnak, cselekszenek és kommunikálnak. Ez pedig szöges ellentéte annak, amit mindenki más csinál.

Kutatások bizonyítják, hogy az amerikaiak 80%-a nem álmai munkáját végzi. Ha többen lennének azok, akik tudják, hogyan tehetnek inspirálóvá egy vállalatot, végre olyan világban élhetnénk, amelyben ez az arányszám megfordulna: ahol a dolgozók 80%-a szeretné azt, amit csinál. Aki szereti a munkáját, az eredményesebb és kreatívabb. Boldogabban érkezik haza, és boldogabb a családi élete. Jobban bánik a kollégáival, az ügyfeleivel és a vevőivel. A mások által inspirált alkalmazottak együtt erősebb vállalatokat, és így erősebb gazdaságot építenek.

A fenti cikk Simon Sinek Kezdj a miérttel című könyvének szerkesztett részlete.
 
Bármelyik szervezet meg tudja mondani, mit csinál, de azt csak kevesen tudják világosan megfogalmazni, miért csinálják. Simon Sinek vezetés és marketing-tanácsadó a világformáló vezetők gondolkodását és cselekedeteit tanulmányozva felismerte, hogy azért tudták inspirálni a környezetüket, mert ösztönösen a miérttel kezdtek. Sinek e meglátásból felépített modellje mentén egész szervezeteket és mozgalmakat lehet elindítani, továbbá tömegeket inspirálni.
A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban

Nincs unokahúga az orosz oligarchának, akinek állítólagos unokahúga csőbe húzta Strachét

Nincs unokahúga az orosz oligarchának, akinek állítólagos unokahúga csőbe húzta Strachét

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Kocsis Györgyi: Csúcs ez a választás

Kocsis Györgyi: Csúcs ez a választás

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Hétfőn is szükség lehet az esernyőkre

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből