szerző:
hvg.hu

A rendőrök több kirívó szabályszegést is tapasztaltak.

Az elmúlt napokban több helyszínen tartottak demonstratív közlekedésbiztonsági ellenőrzést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai. Az ellenőrzések Nyíregyháza belvárosában, főként a kijelölt gyalogos átkelőhelyek közelében elkövetett szabályszegések megelőzésére, megszakítására, a jogsértést elkövető járművezetők, és egyéb közlekedők kiszűrésére irányultak. A közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közlekedési balesetek egy jelentős része, amelyeknek gyalogos vagy kerékpáros a részese, a kijelölt gyalogos átkelőhelyen vagy annak közvetlen közelében történik és elsősorban az elsőbbség meg nem adása miatt következik be.

Októbertől lesből is traffipaxoznak a rendőrök a magyar utakon - egyetért ezzel?

A rendőrség megelégelte, hogy romlanak a baleseti statisztikák, és mivel jogszabály nem tiltja, mostantól lesből is mérni fogja az autósokat.

A rendőrök az ellenőrzések alatt azt tapasztalták, hogy a járművezetők nem az elvárt körültekintéssel és gyakran eltúlzott sebességgel közlekednek és közelítik meg a gyalogos átkelőhelyeket, valamint gyakran elmulasztják megadni részükre az elsőbbséget. A legutóbbi ellenőrzés alkalmával rövid időn belül 37 járművezetővel szemben kellett intézkedniük és helyszíni bírságot kiszabni, vagy szabálysértési feljelentést tenni az elsőbbségi szabályok megsértése miatt.

©

A rendőrök a város több pontján mérték a járművek sebességét is, és több esetben kellett eljárást kezdeményezniük kirívó sebességtúllépést elkövető járművezetőkkel szemben. Voltak olyanok, akik a megengedett 50 km/h helyett 95, 102, de volt, aki 148 km/h sebességgel közlekedett.

©

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút és a vezető nem ura többé a járművének. A belvárosi forgalomban a megengedettnél kétszer vagy háromszor nagyobb sebességgel közlekedő gépkocsi vezetője nyilvánvalóan képtelen időben lassítani és megállni a gyalogos átkelőhelyen áthaladó gyalogos vagy kerékpáros észlelésekor, ami tragédiához vezethet.

©

A rendőrség óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában