szerző:
MTI/hvg.hu

Öngyógyító autófestéket hoz forgalomba hamarosan a japán Nissan autógyár: az átlátszó kence regenerálja magát, mintegy begyógyítva az autók fényezésén esett sérüléseket.

Nissan X-Trail. Karcálló
© Nissan
Valójában nem egészen festékről, hanem karcolásnak ellenálló védőrétegről (Scratch Guard Coat) van szó, amelynek egy víztaszító gyanta a fő komponense. A gépkocsikra felvitt újfajta védőréteg vastagsága ugyanolyan, mint a közönséges fényezésé. A „sebgyógyulás” időtartama a fényezésen esett karcolás mélységétől és a környezeti hőmérséklettől függően 24 órától akár egy hétig is eltarthat, ám a hegesedés folyamata egy kis melegvíz segítségével felgyorsítható.

A Scratch Guard Coat három éven át védi hatékonyan a gépkocsikat. Az újfajta védőfesték a közeljövőben debütál Japánban. Az autógyár tervei szerint mindenekelőtt a lökhárítókat és tükröket vonják be, vagyis a gépkocsik leginkább fizikai behatásoknak kitett részeit óvják a segítségével. Elsőként egyébként a Nissan X-Trail típusú terepjárói kapják meg az öngyógyuló fényezést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!