szerző:
automenedzser.hu

Mint egy ufó – ezzel fogadott a feleségem, amikor xenon-fényárban begördültem a kapun. A 307 CC valóban olyan, mint egy űrhajó, de persze annak is a luxus változata. Ajándék minden benne eltöltött perc, életérzést közvetít, bemutatja, milyen lehet sztárnak lenni.

A magabiztos oroszlán
© hvg.hu

Ha Szókratész látott volna kupé-kabriót, akkor valószínűleg az autók szépségének ideáját a 307 CC tulajdonságaival írta volna le. Ennél szebb autót ugyanis nehéz elképzelni. Kupéformája, vonalai, látványosan vigyorgó cápatekintete, vonzó feneke, hatalmas hátsó lámpái mind azt igazolják: a franciák nagy és férfias üdvöskéje igazi szexbomba. Hát még, ha beülünk. A kinti világ bezárul és csak a kényelem, a luxus, a sztárlét levegője járja át tüdőnket. A finom, kényelmes bőrfotelek, a puha tapintású kormány, a hidegfejű alumínium váltógomb, a hatalmas műszerek nem evilági pompával kényeztetnek.

Parkolni művészet
© hvg.hu

A kilátás fantasztikus, de nagy magabiztosságot igényel, hisz a hatalmas szélvédő, valamint a mély, példás tartású ülések a szemlélődést szolgálják, a forgalomra figyelést kevésbé. Az autó orra és feneke ellenőrizetlenül halad a maga útján, ám meg lehet szokni a méreteit. A parkoláshoz nagy merészség és persze sok gyakorlat kell. A szűk hátsó ablakok izgalmassá teszik a hátra beparkolás egyébként egyhangú műveletét. Természetesen más a helyzet leengedett tetővel, akkor az ember akár felállhat, és úgy tájékozódhat. Akinek gondot okozna a vakon parkolás, kérhet az autóhoz tolatóradart.

Jó tulajdonságok
Csendes, de erős motor
Precíz váltó
Alacsony fogyasztás
Utánozhatatlan életérzés

Oldalra viszont fantasztikus a kilátás, nincs B-oszlop, az első és a hátsó oldalablak illesztése a látótér mögött van. A hatalmas A-oszlopot viszont meg kell szokni, bár a kereszteződésekben úgyis nekünk adnak elsőbbséget. Bárki, aki meglátta tesztautómat, legalább egy másodpercre megfeledkezett arról, hogy siet, hogy várják, hogy menni kell.

 

[[ Oldaltörés: Kabriózás mínuszban (Oldaltörés) ]]
Átváltozás 25 másodperc alatt
© hvg.hu

Az első közös nap az oroszlánnal való ismerkedés jegyében telt el. Nem volt könnyű, mert autodidakta módon, műszaki leírás nélkül kellett felfedeznem finomságait. Minden oké volt, csak a legfontosabb hiányzott: a kabrióérzés. A tető meg az istennek sem akart kinyílni, hiába nyomkodtam a gombját, az autó egyre csak ezt a szöveget ismételgette nagy bamba kijelzőjén: Operation roof impossibile, screen not in place. Egy éjszakát ráaludtam, de a megfejtés az álom képében sem jött el. Reggel nyolckor nem bírtam tovább, felhívtam a Peugeot segélyszolgálatot, ahol nem nevették el magukat, sőt öt percen belül szakember tájékoztatott arról, hogy a tető nem a csikorgó hideg miatt nem nyílik.

Rossz tulajdonságok
Magas ár
Korlátozott hátralátás
Nehéz és hangosan csukódó oldalajtók
Nehezen csukható csomagtartó

A segélyszolgálat készséges, udvarias és gyors segítségével tehát a tetőnyitás problémája is megoldódott. Csak a csomagtérben lévő biztonsági hálót kellett rögzíteni, hogy elválassza a csomagokat az összecsukódó tetőtől. 25 másodperc alatt kinyílik a világ, a kézifék mögött található gombbal új autót varázsoltam. A 0 fokos kabriózás utánozhatatlan. Fejem tüzelt a boldogságtól, az autó szinte könyörgött, hogy még, még. A tető menet közben nem nyitható, csak nagyon alacsony, 5-6 kilométer/órás sebességnél. Célszerű álló autónál nyitogatni, csukogatni, így kevésbé rohannak belénk tátott szájú autósok és mi is jobban élvezhetjük az átalakulás másodperceit.

© hvg.hu

A csomagtartó kupé állapotban jól megpakolható, sőt bútorszállítástól sem kell megriadnunk. Egy 135x75-ös, lapra szerelt tömör fa asztalt nagyobb bonyodalom nélkül, igaz nagy felhajtással, sikerült hazaszállítanunk. Az áruház parkolójában a tekintetekről lehetett leolvasni a közvéleményt: kabrióra telik, de hazaszállításra sajnálják a pénzt…

 

[[ Oldaltörés: Lestoppolt a Badár (Oldaltörés) ]]
© hvg.hu

A Peugeot 307 CC álomautó, apró kompromisszumokkal. A nehéz ajtók, a nehezen csukódó csomagtartó, a zűrös ki- és beszállás és a zörgő műszerfal komoly problémák egy ilyen árú autónál, de vezetésének élménye mindenért kárpótolt. Az viszont picit rémisztő volt, hogy egy zsámbéki emelkedőn az 5000 kilométert futott vasszürke(zöld) tesztautó sebességórát és a fordulatszámmérőt magába foglaló központi egysége egyszer csak kifordult a helyéről. Félre kellett állnom, hogy visszapattintsam. Biztos megvakarta szemöldökét egy szerelő a futószalag mellett, és kimaradt egy pár csavar, vagy ki tudja? Tény az, hogy nemes, egyszerű és egyszerűen elegáns a beltér. A hangulat meghitt. A hátsó férőhelyek csak gyerekméretű egyéneknek kényelmesek, bár erre rácáfolt az élet. Dömösnél egy lobogó hajú stoppost fedeztem fel a szürkületben Hárman ültünk a kupéban, mégis megálltam. Messziről felismertem Badár Sándor színészt. Skodája indítómotorja megadta magát, ezért kénytelen volt stoppal hazajutni. Befészkelte magát a fiam mellé. Nem volt könnyű a beszállás, a biztonsági övön való átmászás, de szerinte hátul is jól el lehet lenni. És ezt nem csupán az udvariasság mondatta vele, én is kipróbáltam. Magam mögött is kényelmesen befértem, a lábaimat viszont kiszállásig nem nagyon mozdíthattam. Az út további részén, Szentendréig, visszafogtam az oroszlános tempót, és a az autó helyett Badár Sándor Cadillac-es történeteit hallgattuk.

[[ Oldaltörés: Exhibicionisták ezt vegyétek! (Oldaltörés) ]]
Minden kéznél van
© hvg.hu

Bár erős dízel hajtja, a 307 CC nem versenyautó, inkább a lehúzott tetős, magamutogatós cirkálást kedveli. De, ha az ember határozottan rálép a gázra, az egyébként szótlan jármű felhörög és 2000-es fordulatszám fölött a turbó segítségével elkezd repülni. Hihetetlen gyorsulást produkál a 136 lovas 320 Nm-es nyomatékkal megáldott HDi-motor, bármilyen sebességtartományban legyünk is. Ha vége az esztelen száguldásnak, érezni lehet, ahogyan megnyugszik az autó, ismét csendesen és megbízhatóan suhan. A tesztautóban lévő navigációs és telematikai rendszert nem volt szerencsém kipróbálni. A fedélzeti számítógép és a Blaupunkt zenegép pár óra alatt kiismerhető. Az öt cédét magába szippantó CD-váltós cucc nyitott és zárt tetővel is házimozi hangzást nyújt.

© hvg.hu

A krómozott órák fehér számlapon mutatják a sebességet és a fordulatszámot, a bőrkormány tapintása finom, megbízhatóan forgatja a 16 hüvelykes könnyűfém kerekeket. A sportosságot hangsúlyozza az alumínium pedálsor, a középkonzol, a belső kilincsek, a levegőbeömlők krómhatású borítása. A kéttónusú műszerfal műanyag elemeit bőrkárpit egészíti ki, így lesz ízléses, harmonikus és franciás a belső.

 

[[ Oldaltörés: Sportos, kéjes és takarékos (Oldaltörés) ]]
Takarékos a motor
© hvg.hu

A hatfokozatú kézi váltó precíz, tapintása sportosan kéjes. Tudnám, minek az a sok sebességfokozat, városi használatban négyes fölé ritkán kapcsoltam, csak autópályán éreztem a hat fokozat előnyét, de ez egy alapvetően városi, tengerparti cirkáló. Sokszor nem is tudtam, milyen fokozatban megyek, kettestől felfelé bármit örömmel bevett.

© hvg.hu

A futómű sportosan kemény, de a nagyobb úthibákra is pontosan úgy reagál mint a kis egyenetlenségekre. A hatalmas kerekek jól fekszik az utat, de a jeges viszonyok miatt néha az ESP segítségét kellett igénybe vennem. Főleg kigyorsításkor és brutális sávváltáskor érződött a himbálózás, az elektronika biztonságosan megtartotta az autót. Az ESP-funkció a műszerfalon kikapcsolható, ez télen nem ajánlott. A fűtésrendszer könnyedén megbírkózik a téllel. Mínusz 9 fokban kaparás nélkül öt perc alatt menetkész az autó. A hatszáz kilométeres tesztút végén a benzinkútnál kellemes élményben volt részem, az autópályás gyorsítások, a sok városi araszolás és az állandó fűtés ellenére a Peugeot 100 kilométerenként beérte 6,9 liter gázolajjal. Nem rossz egy kétezres, 136 lovas motortól.

[[ Oldaltörés: Biztonságból jeles (Oldaltörés) ]]
Bukókeret védi az utasokat
© hvg.hu

A 307 CC jól teljesített az EuroNCAP-on: 4 csillagos minősítést szerzett a törésteszteken, és 2 csillagot a gyalogosvédelmi teszten. A 307 CC egyike a legbiztonságosabb kabrióknak. Az elektronikus menetstabilizáló egy vagy több kerék tapadásának csökkenésekor – például éles kanyarban – fékezéssel, illetve a nyomaték módosításával stabilizálja az autót. A programhoz kapcsolódik: blokkolásgátló (ABS – hirtelen fékezéskor kiküszöböli a kerekek teljes blokkolását),  kipörgésgátló (kisebb tapadás esetén óv meg a kerekek kipörgésétől), elektronikus fékerőelosztó (nagyobb és pontosabb fékhatást biztosít), vészfékrásegítés (szükség esetén plusz fékerőt biztosít.) Hirtelen fékezéskor az automatikusan aktiválódó elakadásjelző lehetővé teszi a mögöttünk haladók figyelmeztetését és a ráfutásos balesetek esélyének csökkentését.

A 307 CC 60 literes vezetőoldali és 90 literes utasoldali légzsákokkal, valamint 2 oldalsó, 16 literes, a fejet és a mellkast védő oldallégzsákot is alapáron kínál. Ütközés esetén a 307 CC megerősített struktúrája nyújt fokozott védelmet az utasoknak. A hátul utazók védelmét biztosítandó, a 307 CC a legmodernebb fejlesztésű bukóíveket kapott, melyeket elektronikus borulás érzékelővel láttak el.

 

Peugeot 307cc HDI Standard+
MOTOR  
Lökettérfogat (cm3) 1997
Környezetvédelmi besorolás  EURO 4
Max. teljesítmény lóerő/kW  136/100 – 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm  320/340 – 2000-es fordulaton
MÉRETEK  
Tengelytáv (mm)  2605
Hosszúság/Szélesség/Magasság (m) 4356 / 1759 / 1424
Csomagtér 350 (kupé), 204 (kabrió)
Saját tömeg (kg)  1578
MENETTELJESÍTMÉNYEK  
Csúcssebesség (km/h)  208
Gyorsulás (s): 0 - 100 km/h  11,1
FOGYASZTÁS (l/100 km)  
városi   7,7
országúti   5,1
kombinált   6,0
tesztfogyasztás 6,9
CO2 kibocsátás (g/Km)  159
ÁRA 5,8 millió forinttól
A tesztelt autó ára 8 millió Ft.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Egymillió Peugeot részecskeszűrővel

Már egymillió Peugeot márkájú jármű jár olyan részecskeszűrővel, amelyet a cég zászlóshajója, a 607-es kapott meg először 2000-ben, és amelyet azóta fokozatosan beépítettek szinte az összes HDI-dízel autó katalizárotába.

hvg.hu Gazdaság

Francia kisautókat gyárt Szlovákia

Újabb gyáregységet épít a PSA Peugeot Citroën csoport a szlovákiai Nagyszombaton, ahol a tervek szerint 150 ezer teljesen új fejlesztésű gépkocsit gyártanak majd. A 350 milliós beruházás 1800 új munkahelyet teremt Szlovákiában.

automenedzser.hu Autó

Milyen autókat szeretnek a nők?

A nők általában a fürge, könnyen parkolható és jól áttekinthető autókat szeretik. Egyértelműen persze nem lehet meghatározni, hogy melyik az igazán női autó. Sok férfi úgy gondolja, a nőnek kiskocsi való, ám vannak hölgyek, akik kifejezetten nagy autókban érzik jól magukat. Gyakran látni Volvo XC90-et vagy Jeep Cherokee-t vezető hölgyeket, de S-osztályú Mercedest és 7-es BMW-t is vidáman elkormányoznak.

Egységbe szerveződött az Apple, a Google és a Microsoft is, szembefordultak Donald Trumppal

Egységbe szerveződött az Apple, a Google és a Microsoft is, szembefordultak Donald Trumppal

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Törölheti a túl fiatal felhasználókat az Instagram

Zentéről is elkészültek a karácsonyi fotók (videó)

Zentéről is elkészültek a karácsonyi fotók (videó)

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

Nyissa meg a Wordöt vagy az Excelt a mobilján, nagyon meg fog lepődni

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"