szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Van egy kocsi, ami kilóg minden sorból, még Audis léptékkel is rendkívüli. Megtisztelve éreztem magam, hogy három napig társak lehettünk. Az autók non plus ultrájának egy baja van: elérhetetlen.

© audi.hu

A nem túl tolakodó belsőről nem lehet sokat beszélni, azaz nem lehet nem sokat beszélni. Valójában kár pazarolni a szavakat annyira pazar és kényelmes. A kétféle bőrből készített fotelek személyre fújhatók, nincs olyan területe a hátnak és a fenéknek, amelyet ne támasztana tökéletesen, az ülőlap természetesen meghosszabítható. A vezetőülés memóriás, a kamionokban is elmenő tükrök nem különben, belső felületükön extraként egy-egy led-lámpa jelzi, hogy éppen villog-e az index. A visszapillantók és a tolatóradar segítségével úgy lehet manőverezni a monstrumot, mint egy kispolszkit. Magasságának köszönhetően kilométerekre lehet látni az autókat. Senki nem meri megelőzni, egyrészt csodálják az elegáns popsiját, másrészt félnek az ismeretlentől. Nem is ajánlott kekeckedni vele, csak azért nem lesz ez a maffiózók autója mert túl kifinomult és túl direkt. A gazdag és unott üzletemberek kocsija ez, ha már semmi nem dobja fel őket, akkor a Q7-tel való kikapcsolódás biztos segíteni fog. Az importőr szerint az vesz ilyen autót, akinek már van Audija a garázsban.

© audi.hu

Méretei ellenére nagyon sportosan is lehet vezetni. Ez a négy karika annyira vonzza a tekinteteket, mint semelyik másik autó a praxisomban. Volt olyan sofőr, aki vezetés közben teljesen megfordult az ülésen, láttam olyan pasit, aki majdnem a póznának ment a láttán, de női vezetők is megváltót véltek felfedezni az ingolstadti SUV kupéban. Mert ez a látszólag besorolhatatlan autó külön kategóriát kapott az Auditól, a reklámban egyenesen azt állítják, hogy a quattro hajtás miatt alkották meg a félistent.

© hvg.hu

Hogy minek való ez az autó? Csak arra, hogy az ember megmutassa a hatalmát. Terepjárónak nem terepjáró, sportkocsinak nem sportkocsi, családi kombinak nem családi kombi. Egyszerűen csak ezek keveréke, 3 az 1-ben mondhatni. De 24 millióért kapunk egy terepjárót, egy sportkocsit és egy családi egyterűt is. Melyik a jobb választás? Én az utóbbira szavazok. Az Audinál emiatt nem aggódnak, ez a fejtegetés számukra is nyilvánvaló, ahogy az is, hogy nem győzik kiszállítani a Q7-eseket. Itthon az éves terv csaknem fele már elkelt, ráadásul mind bő extrákkal felszerelve, messze a 15 (benzinnel 20) milliós alapártól. Ne feledjük, nagyon divatos kategóriába szállt be az Audi, persze ehhez kellett a Touareg és a Cayenne sikere is. Úgy érzem a Q7 picit szétveri majd ezt a piacot, hisz nagyobb és izgalmasabb mint a VW terepjárója és olcsóbb mint a Porsche nagyvasa. Ráadásul az A8-as és az A6-os kategóriákat is veszélyezteti.

Nem tetszett
Borsos ár
Magas fogyasztás

A Q7 a ki vagyok, ha nem én autók, és a ki vagyok, ha nem én autósok táborát fogja gyarapítani. Jól becélozták a vásárlókat, hisz veszik, mint a cukrot. Ott lesz kelendő a leginkább, ahol számít, hogy milyen autóval jár az ember. Ilyen Kelet-Közép- Európa, Oroszország, Amerika és a harmadik világ országai.

 

[[ Oldaltörés: Elvarázsolt kastély (Oldaltörés) ]]

 

© hvg.hu

Az ősnek számító Pikes Peak Amerikában bemutatott tanulmányautónál sokkal szürkébb és visszafogottabb lett a Q7, viszont a milliókért tömény minőséget kapunk. Műanyagjai olyanok, mint más autóban a bőrkárpit. Műszerfala elegáns, elsőre el lehet veszni a gombok és kapcsolók tengerében, de az ergonómia tökéletes, minden kézre esik, elérhető és praktikus. Egy kivétellel: az ablak karfáján túl mélyre kerültek a gombok, előre kell nyúlni a kezeléshez. A gyerekzárat a sofőr ajtónként tudja reteszelni.

Fűtött ablaktörlők

Átgondolt megoldásait példáz-zák az ablaktörlő motorok is, amelyek elektronikus úton fordítják meg a törlők mozgási irányát. A jobb oldali törlőkar a lehető legnagyobb tisztított felület biztosítása érdekében kiegészítő lökethosszal működik. Nyugalmi helyzetében mindkét kar a vezető számára nem láthatóan, a motorházfedél szélárnyékában helyezkedik el, nem okoz zavaró szélzajt. A törlőgumik elhasználódásának lassítása érdekében a lapátok minden használat után úgy állnak le, hogy más irányban nyomják a törlőgumikat. Négy fok alatti hőmérsékleten a működtető motor kissé magasabbra emeli a törlőlapátokat, így a belső tér fűtőfúvókái által melegítve nem fagynak a szélvédőre.

Különlegesen jó fogású és szép formájú az új A6-osból is ismerős kormány. Megmarkolásakor olyan érzés kerített a hatalmába, hogy ezzel a kocsival egy országot is könnyen elkormányoznék. (Nem véletlenül jár a miniszterelnök is A6-ossal.) A kormányról természetesen irányítható a hifi, a hatlemezes cd-tár óriási monitorja megismétli önmagát a vezetővel szemben lévő kisebb kijelzőn is. A fantasztikus benne az, hogy a kijelző felbontása ugyanolyan minőségi, mint a navigációs képernyő tökéletes képe. Ha éjjel kikapcsoljuk a nagy képernyőt, akkor a kicsin tudjuk követni a forgalmi adatokat. A kijelzőn beállíthatjuk a digitális sebességmérőt, így a hagyományos analóg óra mellett ezen is követhetjük adott esetben a száguldást. A tolató radar nem élőképet ad (extraként ez is rendelhető), különlegessége, hogy az autó környezetét figyelő érzékelők külön-külön jelzik a közeledő tárgyat, így amorf testek is könnyebben észlelhetők. Elöl, hátul hatalmas, még két megtermett detroiti kosarasnak sem érne össze a válla, hátul is elfér kényelmesen három felnőtt. Az autó rendelhető öt, hat és hétszemélyes változatban, bár az utolsó, padlóba hajtható sor inkább gyerekeknek ajánlott.

A Q7-es tulajdonságairól már előző cikkünkben is beszámoltunk (így most nem szaporítom fölöslegesen a szót), ám akkor az 500 Nm-es dízelt hajtottam meg, ebben a három napban azonban a félelmetes V8-as ámokfutásra kényszerítő csábításának lettem az áldozata. Nincs ahhoz semmi fogható, amikor a 2,3 tonnás ötméteres test a szirének hangjának kíséretében berántja a bent ülő csalikat, és rakétaként, szinte nem is érintve az aszfaltot, száguld felfelé százzal a Kiscelli utca ötvenfokos emelkedőjén.

 

[[ Oldaltörés: Dagonyázni perverzió (Oldaltörés) ]]

 

© audi.hu

Tesztautómon nem volt adaptív légrugózás, így nem tudtam állítgatni a futómű magasságát, aki ilyen autót vesz ne hagyja ki ezt az extrát (699 ezer 600 forint), ugyanis picit dobál az autó, a városi utakra jobb lenne egy alacsonyabb futómű. Megéri beruházni a sávfigyelő rendszerbe is (153 ezer 600 forint). Ennek hasznáról szintén korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben. Óriási hasmagasságának (205 milliméter, ami légrugózással 240 milliméterre növelhető), 20 hüvelykes kerekeinek, állandó összkerékhajtásának és elefántnyi erejének köszönhetően bármilyen terepen elboldogul, csak az ember sajnál 24 millió forintot besarazni, beakasztani vagy összekarcolni. Bár mazochistáknak jó sport lehet. Igen, jól olvasták, a képen látható monstrum 24 millió forintot kóstál, alapára 19,9 millió. Maximális kapaszkodóképessége eléri a 31 fokot, a rámpaszög az acélrugózású változatoknál 21, míg a légrugós Audi Q7 esetében 24 fok. A terepszög (23/25 fok) tekintetében szintén hasonló különbség mutatkozik. Vízmosásokon áthajtva 500 (légrugózással 535) milliméter mélyre merülhet.

© audi.hu

A lányok ragadnak az autóra, mindenki bele akar ülni, meg akarja tapogatni. A háromnapos tesztút idegenvezetéssel telt el, én magam alig tudtam élvezni. Ebben az a félelem is közrejátszott: mi lesz, ha ellopják, ha összetöröm. Megkönnyebbülten adtam vissza gazdáinak, egy gonddal kevesebb, és egy felejthetetlen élménnyel több. A visszaadás mellett szólt a 350 ló étvágya is, nem feszítettem túl a húrt, nem raliztam, nem terepeztem sokat vele és nem nyomtam 150 fölé, így is elfogyasztott 18 liter 98-as benzint száz kilométerenként. A 95-ös nem jó neki, attól rángatni kezd, mint egy kehes ló.

 

[[ Oldaltörés: Brutális erőmű (Oldaltörés) ]]

 

© hvg.hu

Az erőteljes V8-as a márka aktuális V-motorjainak családjába tartozik, amelyek 90 fokos hengerszöggel és 90 milliméteres hengertávolsággal készülnek. Csekély karbantartási igényű, kétfokozatú, három szimpla görgős láncból álló hajtás mozgatja a négy vezérműtengelyt; a megoldás helytakarékos módon a motor hátsó felén kapott helyet. A segédberendezések hajtásáról egy negyedik lánc gondoskodik. A V8-as motor forgattyúháza alumínium-szilícium ötvözetből készült öntvény, a dugattyúk, illetve gyűrűik a hengerekben a kemény szilíciumkristályokon siklanak. Külön behelyezett perselyekre így nincs szükség, ami az egyes hengerek között csupán vékony, 5,5 milliméteres válaszfalakat, így alacsonyabb tömeget tesz lehetővé. Az olajteknőn és az olajszivattyún végzett módosítások a legnehezebb terepviszonyok mellett is biztosítják a kenőolaj-ellátást, és hasonló formában az Audi Q7 többi erőforrásában is jó szolgálatot tesznek. A V8-as egy új fejlesztésű, kétfokozatú magnéziumöntvény szívócsatornán keresztül kapja az üzemanyagot. A csatorna hosszát és az áramlást, így az anyag mozgását fojtószelepek segítségével elektromotorok szabályozzák. A szívószelepek vezérműtengelyeiről hajtott két magasnyomású szivattyú táplálja az üzemanyagot a két, egymással összeköttetésben álló nemesacél tárolótartályba. A teljes folyamatot a világon jelenleg kapható egyik legkorszerűbb motorvezérlő rendszer, a Motronic MED 9.1.1 irányítja.

Az RS4 motorjához hasonlóan az Audi Q7 V8-asa is FSI benzinbefecskendezéssel működik. Itt az üzemanyagot nem a szívócsatornába, hanem közvetlenül az égéstérbe fecskendezik, ahol akár 1-es lambda-aránnyal egyenletes üzemanyag-levegő keverék jöhet létre. A közvetlenül befecskendezett üzemanyag hűtőhatásának köszönhetően a tervezők megnövelhették a motor sűrítési arányát. A V8-assal álló helyzetből mindössze 7,4 másodperc alatt gyorsít az Audi Q7 100 kilométer/óra sebességre. Csúcssebessége eléri a 244 kilométer/órát. A légrugózással szerelt változatokban a karosszéria lesüllyesztésével csökkenő légellenállás miatt ez további 4 kilométer/órával növekszik. Ha kövér gázzal indulunk, olyan mintha felszállnánk. Légnyomáskülönbség alakul ki az ember testében, szinte több g erejű terhelés éri.

Tetszett
Grandiózus méretek
Félelmetes erejű motor
Kényelem a hátsó sorban
Variálható csomagtartó
Technikai, biztonsági újdonságok

Az automata kijelzi, hogy éppen hányas fokozatban vagyunk. A váltó a kormányról is működtethető, mint a Forma 1-ben. Két pillangókapcsoló segítségével tudunk le-, illetve felváltani. A rendszer hátránya, hogy nem lehet belőle kilépni, tehát, ha véletlenül hozzáérünk a kormányváltóhoz, akkor addig vagyunk ráhagyatkozva a tiptronicra, amíg az automatikus váltón nem kapcsolunk át kézzel szekvenciális módba, majd vissza D-fokozatba. A hatsebességes tiptronicnak van sportfokozata is, ilyenkor még brutálisabb a tempó és természetesen a fogyasztás.

Impozáns lámpák, megpakolhatatlan csomagtartó

© hvg.hu

Dicséretet érdemelnek a lámpák is.  A Q7-tel nem lehet lopózni, rendőrségi, magánnyomozói megfigyeléseket tartani, ugyanis a gyújtással rögtön felkapcsolódik egy helyzetjelző lámpa, amit csak úgy tudunk kiiktatni, ha felkapcsoljuk a valódi helyzetjelzőt vagy a tompított bi-Xenon-fényszórót. Az indexlámpa mellett található elnyújtott formájú helyzetjelző led-es hatású. Led-es izzókból áll az autó legszebb, könnyed vonal alakú indexlámpája is, amely a küldő visszapillantók házában kapott helyet. Legalul kaptak helyet az üdvözlőfényként is funkcionáló ködlámpák. A hátsó, sportos hatású vörös lámpákról is csak jót és szépet mondhatunk.

© hvg.hu

A csomagtér méretéről és variálhatóságáról is kell ejtenünk pár szót. Bár elég egy szó: óriási, na jó még egy: praktikus. De hogy még tökéletesebb legyen a pakolás, egy kettős sínrendszer segítségével szinte minden csomagot rögzíteni tudunk. A hatalmas csomagtér ajtó gombnyomásra nyílik és záródik. A rétegekben felgyűrhető padlólemez alatt, pótkerék híján, hatalmas ládák állnak a csomagok és a koszosabb cuccok rendelkezésére. Defekt esetén gumijavító készlettel kell megbirkóznunk, a pótkerék feláras. A navigációs rablásgátló igen hatékony, valahányszor beriasztott a rendszer, rögtön jött a telefon a központból, ahol a vonal végén arról tájékozódtak a diszpécserek, hogy miért történt a riasztás. Nehezen lehet ellopni, az importőr szerint lehetetlen.

 

Audi Q7 4,2 FSI quattro
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 4163 (V8 DOHC)
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő 350 lóerő 6800-as fordulaton
Max. nyomaték: Nm 440 Nm 3500-as fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 3002
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 5086 / 1983 / 1737
Csomagtér 775-2035 liter
Saját tömeg (kg) 2240
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 244
Gyorsulás 0-100 km/h (mp) 7,4
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Vegyes 13,6
Tesztfogyasztás 18
CO2 kibocsátás (g/Km) 326
ÁRA A nyolchengeres benzines Q7 alapára 19,8488 millió, a tesztelt autó ára 23,6926 millió Ft

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

A Touareg kapta az Internet Autó díjat

A Volkswagen Touareg immár sorozatban a negyedik alkalommal kapta meg az Internet Autó díjat a terepjáró kategóriában. A rangos díjat pénteken Lipcsében, az AMI (Auto Mobil International) kiállításon adták át.

automenedzser.hu Autó

Audi Q7 - Az erő sportos oldala

Új mércét állít az Audi Q7 a többcélú modellek (SUV) kategóriájában, a sokoldalúság, a kifinomult technika és a prémiumkategóriás járművek luxusának egyéni kombinációját kínálva. Menetteljesítményével és dinamikájával az utcán, terepen pedig a kompromisszumot nem ismerő mozgékonyságával tűnik ki.

automenedzser.hu Autó

VW Jetta teszt: álcázott playboy

A Jetta visszafogott, konzervatív és elegáns, ugyanakkor jól álcázza, hogy valójában egy izgalmas, sportos autó. Elég ránézni, sugározza az erőt. Kár, hogy a belseje mellőzi a fantáziát.

hvg.hu Autó

Szebb és izmosabb az új TT

Az Audi nemzetközi honlapján fellebbentettek néhány információt az év végén érkező TT kupéról. A csodajárgányt szeptemberben Párizsban mutatják be.

hvg.hu Autó

Megújult a leggyorsabb Skoda

2005 őszén mutatták be a nagyközönségnek a sportos családi autók koncepciójának cseh változatát a frankfurti autószalonon. A Škoda Octavia RS és az Octavia Combi RS fejlesztésekor az ésszerűség elvét követték a mérnökök, amikor a nagyon erős motort, a kiforrott műszaki tartalmat, a biztonságos, családi méretű karosszériát és a magas vezetési komfortot próbálták meg ötvözni a valóban dinamikus menettulajdonságokkal.

hvg.hu Autó

Elkészült a kétezredik Lamborghini Murciélago

A 2001-ben bemutatkozott Murciélago a prémium sportautó szegmens egyik legkelendőbb járgánya. Áprilisban már a kétezredik példány is elkészült a Sant’ Agata-i gyár szerelőcsarnokában.

hvg.hu Autó

Harcba indulnak az Audik

Kis híján teljes az Audi idei DTM csapata. Az Audi Sport Team Abt Sportsline komoly támogatást kap a két új gyári Audi csapattól, annak érdekében, hogy visszaszerezze a legnépszerűbb túraautó versenysorozat bajnoki trófeáját.

hvg.hu Autó

Rekordok a győri Audi gyárban

Az elmúlt hetekben az Audi Hungaria Motor Kft. -nél - hétfőtől vasárnapig tartó műszakrendben - a motorgyártás csaknem elérte a rekord heti 42 ezer darabot. Az év első negyedévében összesen 493 ezer 831 motor készült Győrben. Ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 24 százalékos növekedésnek felel meg.

automenedzser.hu Autó

Skoda, egy oktávval feljebb

Az Octavia kombi vérbeli cégautó, az első pillanattól kezdve érezni, hogy nagyon az emberre szabták. Motorja hangos, a nagy testhez képest gyenge, ám dinamizmusához képest takarékos. Meg kell dolgoztatni, azt szereti.

hvg.hu Autó

Bemutatkozott a Golf GTI öccse

A világ első TSI motorral szerelt autója a Golf GT, 125 kW / 170 LE teljesítményt és 240 newtonméter forgatónyomatékot állít szembe mindössze 7,2 literes átlagfogyasztásával. A sportos Golf már 7,9 másodperc után átlépi a 100 kilométer/órás határt, míg legnagyobb sebessége 220 kilométer/óra.

hvg.hu Autó

Megkezdődött az új Skoda gyártása

A Kvasinyban található Škoda-gyárban megkezdődött a Roomster sorozatgyártása. Az év végéig legkevesebb 15 ezer Roomster gyártását tervezi a cég, az üzem napi termelését fokozatosan emelik majd 190 darabra.

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

És akkor megtudtuk, hogy a migránsok miatt kényszerítik ránk a jogállamiságot

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz