szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lízing volumene az idén a harmadik negyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal, az első háromnegyedévben viszont 14 százalékkal nőtt a Magyar Lízingszövetség tagjainak adatai alapján. Az első félévben az éves növekedés még 18 százalék volt.

© daimlerchrysler
A lízingpiac mérséklődő növekedését egyértelműen az autófinanszírozás csökkenése okozza - mutatott rá Báti Balázs, a szövetség elnöke. Hozzátette: a megszorító intézkedések hatására a harmadik negyedévben már 12 százalékos csökkenés mutatkozott az első félév átlagához képest. A jövő év egészében 10 százalék alatti visszaeséssel számolnak a szakértők.

A háromnegyedévi adatok alapján a szövetség tagjai 700 milliárd forint értékben mintegy 900 milliárd forint értékű eszközt finanszíroztak, és ezzel a hazai lízingpiac 88 százalékát birtokolták. (Rajtuk kívül egyetlen nagy szereplő van még, 11 százalékos piaci részesedéssel a Merkantil Bank.) A szövetségben továbbra is az univerzális banki hátterű lízingcégek a meghatározóak.

A lízingelt eszközök 58,1 százaléka személygépkocsi, 16 százaléka tehergépjármű, 12,6 százaléka gép- és berendezés, 11,2 százaléka ingatlan és 1,4 százaléka műszer-, elektronikai- és IT-eszközök, a többi pedig egyéb. A személygépkocsi lízing aránya az összes lízingen belül 8 százalékponttal mérséklődött 58,1 százalékra, és értéke 403 milliárd forintot tett ki a háromnegyedév végén.

Míg a személygépkocsi lízing az első háromnegyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal növekedett, addig az ingatlanlízing piac jelentős bővülést, 150 százalékos éves gyarapodást mutatott. A harmadik negyedévi növekedési ütem már mérsékeltebb volt, 50 százalékot tett ki. Az ingatlanlízing értéke a harmadik negyedév végére elérte a 78 milliárd forintot, de ebből csak néhány milliárd forinttal részesedett a lakáslízing.

A haszongépjármű-lízing összes értéke 111 milliárd forint volt szeptember végén, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik negyedévben a bővülés elérte a 20 százalékot a Waberer's csoport előrehozott beszerzései miatt. A gépek, berendezések és IT-eszközök lízingjének összértéke meghaladta a 96 milliárd forintot, de ez lényegében stagnálást jelent, részben a mezőgazdasági gépek szezonalítása miatt - magyarázta az elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök