szerző:
automenedzser.hu

A kérdésfeltevés természetesen sántít, hisz nem a kétliteres...

©

A kérdésfeltevés természetesen sántít, hisz nem a kétliteres benzinest állítjuk szembe a kétliteres dízellel. Tesztünkben a csúcsváltozat 2,5 literesét tettük próbára, amelyet sportautózásra hegyeztek ki. A másik alanyunk egy jól felszerelt, mondhatni business változata az új hatosnak, az előbbi négyajtós, a dízel pedig a praktikus ötajtós.

Már megjelenésükben is egyértelmű a különbség, ám csak a szakavatott szem veszi észre a hűtőmaszk rácsozásának, a frontrész krómcsíkjának eltéréseit vagy az egy számmal nagyobb kerekeket. A GTA-modell feketébe hajló padlizsánszínben tündökölt, a dízel királykékben pompázott. Külalakban tehát 1:1 az állás.

©

A csúcsváltozathoz extra bőrözés dukál, a belső kárpit bőr és szövet kényelmes kombinációja, a karunkkal, térdünkkel finom, puha anyagok érintkeznek. Az ülés sportos. A váltó pici karja egy tenyérnyire van a kormánytól, a benzinesé finomabban kapcsol. A dízelváltozat puritánabb, a kárpit csak szövet, az oldalborítások sem olyan selymesek. A műszerfalon és a műszerezettségben nincs nagy különbség, de amiben van eltérés, az szembetűnő. A dízelben nem volt ülésfűtés, de a tempomat, a Bose-hangrendszer, az automatikus kétoldali klíma, a hangvezérlés, a bi-xenon fény vagy a multifunkciós, négy irányba állítható kormány egyformán kényeztetett.

©[[ Oldaltörés: A belső maradt konzervatív ]]©

A Mazda6 külseje óriási változást hozott, az autó a konzervatív szürke eminenciás szerepből extravagáns macsó négykerekű jachttá változott, hullámzó formavilága, izgalmas részletei vonzzák a szemet. Ám belül nem történt nagy változás, a kézifék karja felcserélődött a pohártartókkal, a középkonzolról eltűntek a kerek légbeömlők és a középső tárolórekesz (kellett a hely a hifi hangszóróknak). Ami még érdekesebb, hogy a fedélzeti számítógép elbutult, az új modellekben csak pillanatnyi fogyasztást mér, pedig az elődben még tudott átlagolni is. 

A GTA-ban úgy tündököl a műszerfal este, mint egy tuningautóban: a boost gomb megnyomásával a szokásos halvány piros/halvány kék háttér az MPS-modellekhez hasonlóan szinte kirobban, élénk kék alapon izzó vörösbe vált át. Parancsolja, hogy lépjünk rá keményen a gázpedálra. A dízel változat alapmegvilágítása ehhez képest csupasznak tűnik. Látványos a GTA-változat az is, ahogyan este a küszöbbe gravírozott Mazda6 felirat neonkékben világít. Belső fronton átveszi a vezetést a benzines GTA: 2:1.

Fotó: Biró Milán


©

Ha az élményt, vagyis a hajtást, az erőforrásokat vesszük górcső alá, egyértelműen a benzines csúcsváltozat a nyerő. 170 lóereje élénken mozgósítható, a kormány, a futómű és a váltó kifejezetten szereti a sportos vezetést, az autó a legérzékibb érintésre is meglódul, néha túl erőszakosan is, ilyenkor kissé befullad, megtorpan. Ez a jelenet ciki, ezért hamar hozzászoktattam a lábam a Mazdához: nem erőteljes rúgással, hanem finom, de határozott folyamatos gázadással lehet elérni a maximumot. Ilyenkor kilő, és ágyő, szabályok. Ennek épp az ellentéte a komótos dízel, amelynek ereje alig érzékelhető, pedig 143 lóerő van az orrában. A dízel morgása nem zavaró, a benzinesé kifejezetten kellemes. Kipufogóhangban nem erős a Mazda, dinamizmusát titkolja a 2,5 literes is. Mindkettő futóműve kemény, jól veszik a kanyarokat. Vezetési élményben a benzines viszi el a pálmát, az eredmény 3:1. 

Ha a praktikumot nézzük, az ötajtós dízel a nyerő, a csomagtartó felértékelődik, a fogyasztásban pedig sokat ver a benzinesre. Az 500 kilométeres tesztút során 10 literes átlagfogyasztást mértem a benzinesben, a dízel ehhez képest megelégedett 7,5 literrel száz kilométerenként (400 kilométeres tesztelésen).

©

A hátsó ülésben utazók komfortja is az öngyulladósban jobb, a fiam a benzinesben folyton rosszul volt (a hirtelen indulások kissé gyomorforgatóak), a dízelben nem panaszkodott, ő inkább ezt venné. Az ötajtósban korlátozottabb a hátralátás, a parkolást mindkét modell esetében tolatóradar segítette. Az állás változik, 3:2, már csak az ár döntheti el a győzelmet. A kipróbált benzines változat 550 ezer forinttal kerül többe, akinek ez megéri, vigye, a többiek válasszák a dízelt és könyveljék el a meccset döntetlenre. A fair play szabályai úgyis ezt diktálják. 

B. Cs. 


[[ Oldaltörés: Műszaki adatok ]]Mazda6 2,5 GTA/2,0 CD143 TE Plus
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 2488/1998
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő170 lóerő 6000-es fordulaton
143 lóerő 3500-as fordulaton
Max. nyomaték: Nm 226 Nm 4000-es fordulaton
330 Nm 2000-es fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2725
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4755/1795/1440
Csomagtér519/510-1702 liter
Tömege (kg)1320/1530
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 220/204
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)8/10,7
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 11,1/6,7
Országúti 6,3/5
Vegyes8,1/5,6
Tesztfogyasztás10/7,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 192/149
ÁRA 7,719/7,169 millió forint
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Ma is marad a jó idő, 27 fok is lehet

Ma is marad a jó idő, 27 fok is lehet

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség