szerző:
MTI/hvg.hu

Több taxi lesz Párizsban, ahol 2010-ig több mint harminc százalékkal, 20 ezerre emelkedik számuk - jelentette be szerdán Michele Alliot-Marie belügyminiszter a szakmai szövetségekkel aláírt megegyezést követően.

Franciaországban évtizedek óta nem változott a taxik száma, jelenleg az egész országban alig 47 ezer közlekedik, ebből 16 ezer Párizsban: minden 142 lakosra jut egy autó, amely a nyolcvan évvel ezelőttinél rosszabb arány. Ennek oka, hogy Franciaország törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amelyek költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 200 ezer euró között (36 és 52 millió forint között) mozog. 

Tüntető taxisofőrök zárták le a Place de la Republique-et január végén
© MTI/EPA


A most született megállapodás értelmében három év alatt 33 százalékkal 20 ezerre fog emelkedni a fővárosi taxik száma, ez már idén 1200 új autót jelent. A kormány az eredeti tervekkel ellentétben nem szünteti meg a taxiengedélyek rendszerét, hanem új engedélyeket ad ki.

Emellett Párizs belvárosa és a Roissy repülőtér között külön taxisávot hoz létre a kormányzat, és ezzel a sokszor egy-másfél óráig tartó út remélhetőleg  félórára csökken. A miniszter számításai szerint az útvonalon naponta 600 taxi fog közlekedni. A 2009-ben kísérleti jelleggel elinduló reptéri járatokhoz fixár is fog tartozni, amely a jelenlegi átlagosan 50 eurós (12 ezer forintos) fuvarnál olcsóbbá teheti a repülőtérre való ki, illetve az onnan a városba való bejutást.

Az év elején, januárban és februárban a taxisok országos szövetségének (FNAT) felhívására két alkalommal is több ezer taxis sztrájkolt Franciaországban és bénította meg Párizs mellett nyolc francia nagyváros közlekedését, így tiltakozva az ellen, hogy a kormány liberalizálni kívánja a jelenleg szigorúan szabályozott taxipiacot. 

A FNAT elnöke ezúttal viszont pozitívan fogadta a javaslatokat: "Ez egy jó megegyezés, mert a teljes liberalizáció helyett a szabályozást erősíti" - jelentette ki Alain Estival. A szakmai képviseletek ugyanakkor az üzemanyag ártámogatásáról továbbra is tárgyalni kívánnak a kormánnyal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Autó

Meghalt egy taxis Nagykanizsa közelében

Kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe az a taxis, aki járművével összeütközött egy személyautóval Nagykanizsa közelében - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság ügyelete.

hvg.hu Autó

670-nel fotózott le egy brit taxist a traffipax

Egy 12 éves Vauxhall Cavaliert hajtó brit taxis nem mindennapi felszólítást vett át minap a postán. A hatvan fontos büntetést és a három büntető pontot azért kapta, mert a rendőrségi fotó szerint 420 mérföld/órás, azaz 672 kilométer/órás sebességgel haladt lakott területen.

hvg.hu Tech

Zöldek lesznek a New York-i sárga taxik

Minden New Yorkban közlekedő sárga taxi hibrid motort kap öt éven belül, hozzájárulva a metropolisz légszennyezésének csökkentéséhez – jelentette be Michael Bloomberg polgármester.

MTI Itthon

Nyakon szúrtak egy taxist

Nyakon szúrtak egy taxist szombaton reggel Kecskeméten; a bűncselekmény elkövetőjét rövid időn belül elfogták - közölte a rendőrség.

HavariaPress Autó

Taxistársaságok székhelyeit szállta meg a GVH

Több budapesti taxitársaságnál tartott váratlan ellenőrzést a Gazdasági Versenyhivatal csütörtökön, miután felmerült a gyanú, hogy a cégek törvénytelen kartellt alkotnak - értesült a HavariaPress.

MTI Autó

Drágábban taxizhatunk Ferihegyre

A Budapest Airport (BA) kizárólagos taxiszolgáltatója, a Zóna-Service Zrt. 300-800 forinttal emelheti az árait március 15-tól, miután a ferihegyi repülőteret üzemeltető társasággal kötött szolgáltatási szerződés alapján ilyen mértékű áremelést hagyott jóvá a BA menedzsmentje - közölte Szollár Domokos, a BA Zrt. kommunikációs vezetője.

Autó

Új taxisrend Ferihegyen

Az eddigi tarifa egyharmadával olcsóbban utazhatnak Ferihegyről a városba a Zóna-Service taxis cég utasai. A nyomott díjtételekkel az új vállalkozás átrendezheti az egész taxispiacot, ha ugyan bele nem bukik a kamikazeakcióba.

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Zuschlag-közeli férfi az első pénzbüntetésre ítélt kamupárt-vezető

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása