szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amikor a család nyaralni megy, az autó pillanatok alatt teherautóvá válik. Még egy kombi csomagtartójában sincs elegendő hely az összes játéknak, a strandgrillezőnek, a bőröndöknek, a matracoknak, sportszereknek és a táskáknak. A nyaralni indulók sokszor tetődobozba is pakolnak. Szakértők azt tanácsolják, hogy már a tetőbox vásárláskor próbáljuk meg a lehetséges veszélyeket minimalizálni.

A TÜV GS-jelzést csak olyan termékek kapják meg, amelyek a törvényes biztonsági előírásoknak megfelelnek – csak ilyent vegyünk. Ajánlott olyan tetőbox vásárlása, amely patent- és központi zárral rendelkezik, nehogy elvesszen valami útközben. A rögzítésnél is fokozott figyelem és alaposság szükséges. A tető és a doboz közötti érintkezési pontokat meg kell tisztítani, hogy a tartó ne csússzon el. A tetőcsomag rendszeres ellenőrzése a megállásokkor további biztonságot jelent.

A doboz megtöltésénél ügyeljünk arra, hogy a csomagokat egyenletesen osszuk el a rendelkezésre álló csomagtérben és a megengedett tetőcsomagtér-súlyt ne lépjük túl. Ez könnyen kiszámítható az alaptartó, a tetőbox és a csomagok összsúlyából. A szakemberek ezen kívül még tanácsolják például, hogy a box elejébe érdemes egy feltekert hálózsákot tenni, ezzel is csökkentve a hirtelen fékezésből vagy egy ráfutásos balesetből eredő károkat.

Plusz csomagokkal az autóban az autó nehezebben irányítható és a súlypontja is magasabb. Ehhez jön még, hogy az autóra szerelt csomag plusz kapaszkodási felületet jelent szél esetén, így az autó a kanyarban nagyobb mértékben dől oldalra, egyenes szakaszokon oldalszélben instabillá válik és a féktáv is megnő. Az utazás megkezdése előtt érdemes a megpakolt autóval tesztelni a féktávolságot, hogy megszokjuk. A keréknyomást és a fényszórókat is a plusz súlyhoz kell igazítani.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Világjárvány lesz az elektromos autó, Magyarország lemaradhat

A környezetre semleges autó már nem álom, a rengeteg kínálkozó lehetőség közül a Nissan-Renault szövetség rövid távon az elektromos autó mellett döntött. A hosszabb távú cél természetesen a tüzelőanyagcella és a hidrogén hajtotta motor, de ez ma még annyira drága technológia, hogy sem az autóipart nem menti meg, sem a zöld forradalmat nem szolgálja.

hvg.hu Autó

A legmegbízhatóbb autók listája - 2008

Az ADAC német autóklub nyilvánosságra hozta a legújabb meghibásodási statisztikákat. A szervezet 1978 óta szolgáltat adatokat, amelyekkel befolyásolja az autóvásárlást. A legújabb tapasztalatok szerint a drága autók egyre jobbak lesznek, az eddig megbízhatónak tartott japán járművek azonban visszaesnek. A legtöbb baj a francia járgányokkal van, de az Opelnél és a Fordnál sem teljesen rózsás a helyzet.

hvg.hu Autó

A nők az autóbezúzás bajnokai

A roncsautó-prémium bevezetése óta a női autóvásárlók száma Németországban majdnem 7 százalékkal nőtt, és még soha ilyen magas nem volt – derül ki egy friss piackutatásból. Az ázsiai modelleket előszeretettel választják a hölgyek. Körükben a legkevésbé kedvelt modellek közé tartozik Ferrari és Porsche. 2009-ben az autóvásárlók majdnem 40 százaléka nő volt. Ez Németországban rekordnak számít.

hvg.hu Autó

Mikor terjednek el végre a zöld autók?

A környezetbarát technológiát alkalmazó járművek elterjedését különböző módszerekkel igyekeznek serkenteni az egyes országok kormányai. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy a világ különböző részein mivel próbálják elérni, hogy a benzinfalókat kisebb, zöldebb járgányokra cseréljék.

hvg.hu Autó

Ávós Pobeda, ős-Trabant, szovjet rokkantkocsi, avagy a KGST alkonya

Sorsszerű véletlen, hogy Nagy Imre újratemetésének 20. évfordulóján KGST-autóparádén vehettünk részt Bicske térségében az OldRent Kft. meghívására. Tucatnyi járóképes autócsodát tesztelhettünk, filmsztárokat, jó és rossz emlékű autókat, teherautókat, Velorexet, sőt még egy szovjet rokkantkocsit is.