szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A hivatalból elrendelt eljárás díja miatt sok autótulajdonos sérelmezi a rendszer működését.

 

©

A hivatalból elrendelt eljárás díja miatt sok autótulajdonos sérelmezi a rendszer működését. Hogy pontosan miből áll a változás, arról Horváth Lászlót, a Magyar Autóklub üzletág-igazgatóját kérdezte a zalaihirlap.hu.

- Kétféle eredetiségvizsgálat létezik január elseje óta: egyrészt megmarad a tulajdonosok kérelmére, például adásvételkor indított eljárás, bár ennek informatikai háttere módosul. Ez elsősorban a vizsgálatot végző szolgáltatókat érinti, akiknek legkésőbb március 31-ig csatlakozniuk kell az új rendszerhez, ha tevékenységüket folytatni kívánják - mondta el a szakember.

Ennél lényegesebb változást hozott egy életbe lépett kormányrendelet, ami a korábbi integrált vizsgálatot megszünteti. Helyette előírja, hogy azoknál a 2006. január elseje előtt forgalomba helyezett járműveknél, amelyeknél még nem végeztek előzetes vagy integrált eredetiségvizsgálatot, a Nemzeti Közlekedési Hatóság hivatalból elrendeli az eljárást (akkor is, ha nem változott a tulajdonos).

- Amikor az érintett járműveket műszaki vizsgára viszik, az NKH szoftvere jelzi, hogy az eredetiségvizsgálatot is el kell végezni. Ezt a tulajdonos megtagadhatja, de a műszaki vizsgát nem szerezheti meg a jármű, amíg az eredetiségvizsgálatot le nem folytatják. 1700 köbcentiméter lökettérfogatig 17 ezer, 1700 és 2000 köbcenti között 18 ezer 500, afölött pedig 20 ezer forint az eljárás díja, amit a műszaki vizsgadíjon felül kell fizetni.

További részletek a zalaihirlap.hu megyei portálon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!