szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mobilitás autókiállítás és vásár megnyitóján mondott beszédet a főpolgármester, aki mindenkit megnyugtatott: folyamatosan emelkednek az újautó-eladások.

Véget ért a 2008 óta tartó recesszió, amelyben az autókereskedők 60 százaléka ment tönkre, az utóbbi 14 hónapban újra és folyamatosan emelkednek az újautó-eladások – hangsúlyozta Budapest főpolgármestere pénteken a Mobilitás autókiállítás és vásár megnyitóján Budapesten, a Syma csarnokban. Tarlós István szerint a kiállítás és vásár megrendezése is erre utal, hiszen 10 éves szünet után rendezik meg ismét a 20 kiállítót és 24 márkát felvonultató eseményt.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a főváros új közlekedési stratégiája nem akarja ellehetetleníteni az autós közlekedést, a társadalmi vitára bocsátott dokumentummal az élhető környezet megteremtése mellett a kiszámítható közlekedést, a főváros és környéke közötti kapcsolat erősítését szeretnék elérni.

A magyar járműipar 100 ezer embernek ad munkát, a kormány támogatja, hogy számuk tovább nőjön – fejtette ki Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

Szerinte a járműiparra különösen igaz az, hogy igényli a szakmunkástanulók magas szintű képzését, azt, hogy a tanulók a munkahelyeken lépést tartsanak a technikai fejlődéssel. Ezt szolgálja, hogy Magyarország – a német és az osztrák mintát adaptálva – áttér a duális képzésre – mondta az államtitkár.

Az autózásban olyan áttörés kezdődött, mint ami az 1930-as években az elektromos vasúti hajtásban indult el – fejtette ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a kormány elektromobilitással kapcsolatos terveit ismertetve. Az elektromos autó szerinte hamarosan a mindennapi élet része lesz. "A kormány támogatja az elektromos hajtású közlekedést, s azt, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon ebben a Közép-Kelet-európai régióban" – tette hozzá, az ezt segítő Jedlik Ányos Tervet ismertetve.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) elnöke, a kiállítás szervezője a járműjavító szektor helyzetéről szólva kiemelte: annak teljesítménye évi ezermilliárd forint, de ebből 60 százalék engedély nélkül, feketén zajlik. A legális szakma és a kormány azon fáradozik, hogy a fekete szektor visszaszoruljon – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a gazdaság növekedésével egyre több ember tud új, vagy jó minőségű használt autót vásárolni. Gablini Gábor bemutatta azt az 5 tagú magyar Peugeot szerelő csapatot, amely 56 ország 5 ezer szerelője közül idén megnyerte az autógyár világversenyét.

A vasárnap estig nyitva tartó bemutatón a márkakereskedők mellett jelen vannak a finanszírozók, a biztosítók, a járműkarbantartók és az alkatrész-kereskedők is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!