szerző:
hvg.hu

Kínában már nem is a 21., hanem rögtön a 22. század technológiájával kísérleteznek.

Az utóbbi egy-két évben egyre nagyobb figyelmet kapnak az önvezető autók. Az ezt lehetővé tévő technológia egyre több járműben jelenik meg, sőt van, ahol már be is tiltották. Bár a kínai autóiparban is ez tűnik dominánsnak, a Nankai Egyetem kutatói már egy újfajta megoldást is fejlesztenek: a gondolatvezérelt autót.

A Reuters beszámolója szerint már két éve dolgoznak azon, hogy a tervből valóság legyen, és most úgy tűnik, közel járnak a megoldáshoz. A gondolatvezérelt jármű működtetéséhez egy speciális jelolvasó egységre van szükség, amivel a sofőr a kezek és a lábak használata nélkül tudja előre-hátra mozgatni az autót, valamint be- és kizárni az ajtókat.

A készülékben 16 érzékelő van, ami folyamatosan figyeli az agy EEG jeleit. Mindehhez kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, ami a gondolatokat utasításra fordítja, így a sofőr érintés nélkül parancsolhat autójának. Duan Feng, a projekt vezetője szerint a végcél az, hogy az általuk kifejlesztett technológiát valamilyen módon összehozzák az olyan önvezérelt autókkal, mint amit például a Google fejlesztett ki.

Duan szerint olyan összetett feladatokat is el lehet végezni vele, mint a sávváltás vagy a fordulás, csak megfelelő koncentrációra van hozzá szükség. A technológia elsősorban azoknak lehet igazán hasznos, akik valamilyen betegség miatt nem tudnak autót vezetni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!