szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapok óta ígérte a kormányzat, hogy rendet tesz a bringaszállítók körüli hercehurcában, és nyár közepére úgy tűnik, meg is született a megoldás. Vasárnaptól megint nyugodtabban lehet bringát szállítani az autókon.

Szerdán megjelent, és vasárnap nulla órától már hatályos is a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet, amelynek alapján a kerékpárszállító eszközre különleges (szürke) rendszám szerelhető fel, vagy a kerékpártartóra a gépkocsi hátsó rendszámtáblája átszerelhető. Bónusz, hogy nem kell már a műszaki adatlappal bajlódnia annak, aki szürke rendszámot akar.

A rendelet előzménye, hogy idén április elsejétől csak szürke rendszámmal lehetett – jellemzően a vonóhorogra szerelt – kerékpártartóval közlekedni. A mostani rendelkezéssel lényegében visszaállították a szürke rendszám bevezetése előtti állapotot. Mindehhez igaz, nagyjából fél év alatt jutottunk el, ugyanis a szürke rendszámos rendelet tavaly decemberben jelent meg, majd áprilistól lett hatályos, amit hamar hülyeségnek minősítettek még a Fideszben is. A felelős kormánybiztos gyors megoldást ígért, amelyet Pintér Sándor is megerősített július elején. Július 30-án pedig hatályba lép a korábbi állapot.

Arról azért továbbra sem szabad megfeledkezni, hogy a KRESZ szerint semmit nem lehet úgy hátul szállítani – tehát kerékpárt sem –, hogy az a hátsó lámpaegységet akárcsak részben is takarja. Egyebek közt emiatt, egy rendelet révén bevezették a kerékpárszállítók fogalmát – amelyek részben kitakarhatják a lámpákat vagy a rendszámot – viszont ezekre meg kiegészítő lámpa, illetve külön rendszámtartó kell. Magyarul a hátsó ajtókra szerelt „olcsóbb” bringaszállítókra is lámpasor kellene elvileg a rendelet hatályba lépésétől, vagyis 2017. szeptember 19-től.

A most megjelent módosító rendelet másik lényeges pontja egyébként orvosolja a szürke rendszám kiváltásának legfontosabb problémáját – miszerint külön műszaki szemle kellett a kiadása előtt – ami nagyban megnövelte a kiváltása körüli, nem csak anyagi terheket. A rendeletmódosítás a műszaki adatlap szükségességét viszont hatályon kívül helyezte. Így marad az 5500 forintos igénylési illeték.

A módosító jogszabályba belekerült még az, hogy a kerékpárszállítóra kiadott szürke rendszám csak A típusú – vagyis normál méretű – lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Péter Autó

Van-e olyan autós bringaszállító, amivel nem járjuk meg? – Videó

Az idei tavasz-nyár egyik slágertémája lett a kerékpárszállítók használata, nem kis részben a szürke rendszám körüli hercehurcának köszönhetően. A bringaszállítás-problémának persze csak egyik szelete a rendszámozás, meg is mutatjuk, hogy miért.

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni

Pfizer-vezérigazgató: Valószínű, hogy egy harmadik oltást is fel kell majd venni