szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesla több fronton gyorsan lelépte a régi nagy autógyártókat, és lehet, hogy hamarosan a Tesla is csak loholhat a feltörekvő kínai gyártók után.

Kedden írtunk arról, hogy sorozatgyártásba kerül és már előrendelhető a Nio ES8, ami egy igencsak ígéretes, 650 lóerős teljesítményű kínai elektromos crossover. Az újdonság specifikációi igencsak ígéretesek, de vajon hogyan viszonyul a Nio ES8 az ebben a szektorban etalonnak tekinthető Tesla Model X-hez?

Ár

A Nio ES8 a saját hazájában átszámítva mintegy 18 millió forintba kerül, ezzel szemben a Tesla Model X 75D árcéduláján mintegy 33,5 millió forintnak megfelelő összeg olvasható. 1:0 a kínai versenyzőnek.

Méret

Mindkét autó 5 méter hosszú, a Nio 11 centiméterrel keskenyebb a Teslánál, utóbbi pedig 7 centiméterrel alacsonyabb a Niónál. Eddig 2:1 a kínai járgánynak.

Kialakítás

A Nio és a Tesla is öt ajtóval rendelkezik és maximum hét személyt képes szállítani. 3:2 az állás.

©

Legnagyobb sebesség

Míg a Nio 200-nál nem bír többel menni, addig a Teslával akár 210 km/h tempóval is hasíthatunk. Egyenlít az amerikai, 3:3.

Gyorsulás

A 0-100-as sprint alig 4,4 másodperc alatt letudható a Nióval, a Teslának ehhez körülbelül 5,2 másodpercnyi időre van szüksége. 4:3 a Niónak.

Hatótáv

A Nio ES8 355 kilométert képes megtenni a maga 70 kWh-s telepével, a 75 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt Tesla Model X pedig 417 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Ismét döntetlen, 4:4 az állás.

Töltési idő

Mindkét autót valamivel több mint 1 óra lehet a leggyorsabban teljesen feltölteni, a normál töltés pedig mindkét esetben körülbelül 10 órányi időt vesz igénybe. Tehát 5:5 a végeredmény.

©

Jól látszik, hogy ezen pontozási szisztéma szerint elég kiegyenlített a verseny a két villanyautó között, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kínai autó szinte feleannyiba kerül, mint a riválisa, és akkor a néhány perces aksicsere lehetőségről még nem is tettünk említést. Ezenkívül pedig érkezni fog 1 200 olyan különleges töltőautó is, melyek révén lényegében bárhol és bármikor 100 kilométeres hatótávolság "tankolható fel" alig 10 perc alatt az ES8-asokba.

Kérdéses, hogy a Nio ES8 milyen minőségi szintet képvisel, a nemzetközi piacokon mennyibe fog kerülni, illetve, hogy mekkora mennyiséget tud majd gyártani belőle a feltörekvő kínai vállalat.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!