szerző:
hvg.hu

Jó hír a villanyautók szerelmeseinek: már csak pár év, és ezek az autók a mostaninál jelentősen olcsóbbak lesznek.

Amennyiben valaki mostanság egy új elektromos autót szeretne vásárolni, nem árt előre felkészülnie arra, hogy ez a jármű bizony jelentősen drágább lesz, mint a hasonló méretű és hasonló felszereltségű, de hagyományos belsőégésű motorral szerelt társai.

A két kategória közötti jelentős árkülönbséget némileg csökkenti az az 1,5 millió forintos állami támogatás, melyet a 15 millió forintnál olcsóbb e-autókra ad az állam, de egy 11,5 milliós kompakt villanyautó még így is 10 millió forintba kerül.

A nagy gyártók azonban gőzerővel fejlesztik elektromos autóikat, ezenkívül pedig többek közt a Tesla és a Mercedes is hatalmas új akkumulátorgyártó üzemeket fog nyitni a közeljövőben, és emiatt jelentősen olcsóbbá válnak majd a villanyautók. Míg tavaly átlagosan 208 dollárba került egy kWh lítium-ion aksikapacitás, addig 2030-ban ugyanez már csak 70 dollárba kerül majd.

2021-re várhatóan meg fog duplázódni a világ akkumulátorgyártó kapacitása, és míg a korábbi előrejelzések arról szóltak, hogy a villanyautók ára 2030 körül csökken majd a benzines társaik árszintje alá, addig a legfrissebb tanulmányok szerint erre már 2025-ben sor kerülhet.

Az persze már más kérdés, hogy egyes országokban 2025-től már nem is lehet majd benzin-, illetve dízelmotoros személyautókat kapni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!