szerző:
hvg.hu

Van egy olyan igen gazdag ország, melyben a nők számára mind a mai napig tilos az autóvezetés.

Szaúd-Arábia egy több mint 2 millió négyzetkilométer területű, 33 milliós lakossággal rendelkező arab ország, mely kőolajkincsekben igen gazdag. Ennek megfelelően az üzemanyagárak a pincében vannak, és szinte fillérekbe kerül az autózás, azonban mégsem vezethet minden felnőtt autót.

Szaúd-Arábia ugyanis a világ utolsó olyan országa, ahol a nők mind a mai napig el vannak tiltva a vezetéstől. Amennyiben a rendőrök egy hölgyet vezetésen kapnak, jobb esetben pénzbüntetést szabnak ki rá, rosszabb esetben pedig azonnal letartóztatják.

A jogvédő szervezetek hosszú ideje kampányoltak a vezetési tilalom feloldása ellen, melynek az lett az eredménye, hogy a szaúdi király tavaly bejelentette: 2018 júniusától nem lesz akadálya annak, hogy a nők jogosítványt szerezzenek és autót vezessenek. A pontos dátum június 24, vagyis a 18 évnél idősebb hölgyek ettől a naptól kezdve ülhetnek volán mögé.

©

Az országban már most is sok nő rendelkezik saját autóval, azonban ezeket vagy bérelt sofőrök vagy arra felkért családtagok vezethetik egészen június végéig. A nagy autógyártók szerint a királyi rendelet következtében extra lökést kaphatnak a szaúdi újautó-eladások.

Szaúd-Arábia volt egyébként az utolsó ország, ahol 2015-ig nem szavazhattak a nők, és nem is indulhattak a választásokon. A modernizáció jegyében nemrégiben megnyílt az ország első nőknek szánt autószalonja, beengedték a hölgyeket egy focimeccsre, sőt, 35 év tilalom után megnyitott az első mozi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!