szerző:
hvg.hu

Egyszerűségével üt igazán nagyot az a kanadai kampányfilm, amit a napokban mutatott be a helyi biztosítási társaság.

Valószínűleg nem túlzás, ha azt mondjuk: az év legkeményebb kampányvideójával jelentkezett a Québeci Autóbiztosítási Társaság (Société de l'assurance automobile du Québec, SAAQ). A szervezet az általuk készített videóval igyekszik felhívni a figyelmet arra, mennyire veszélyes, ha a közlekedésben a sofőrök nem veszik eléggé komolyan a kamionokat.

A csupán 30 másodperces videóban egy 40 000 kg-os kamiont előz meg épp egy 1200 kg-os autó úgy, hogy a sofőr bevág a kamion elé, majd néhány pillanattal később be is fékez előtte. A kamionos vészfékezéssel próbálja meg elkerülni az ütközést. A videó további része valószínűleg semmilyen magyarázatra sem szorul:

A SAAQ a videó mellett a honlapján egy leírást is készített, amelyben tanácsokkal igyekeznek elmagyarázni a személyautók sofőrjeinek, hogyan kerüljék el a balesetveszélyes helyzeteket. A tanácsokat természetesen idehaza is bárki megfogadhatja.

1. Követési távolság betartása

Ha túl közel autózik valaki egy kamionhoz, nem fogja látni sem a közlekedési táblákat, sem a lámpákat, és reagálni sem tud arra, ha a szerelvénynek vészfékeznie kell. Gyakorlatilag olyan, mintha egy masszív fal felé autózna valaki.

2. Vakfolt

A kamionos számára jóval nagyobb lehet a vakfolt, mint egy személyautóban utazónak, ezért az előzést és minden más manőverezést is nagy körültekintéssel végezzünk el.

3. Ne vágjunk be a kamion elé

A követési távolság betartása nemcsak arra vonatkozik, hogy milyen messze haladjon egy autós a kamion mögött – arra is, hogy milyen távolságra legyen tőle, amikor visszatér a saját sávjába. Egy kamionnal nem lehet olyan gyorsan, olyan rövid távon megállni, mint egy személyautóval – pláne, ha a pótkocsi tele van rakománnyal. Egy ilyen manőver a személyautóval közlekedő számára életveszélyes lehet.

4. Senki ne próbálja meg fékezéssel "leckéztetni" a kamion sofőrjét

Ezt valószínűleg nem kell magyaráznunk. Ha mégis, akkor lásd a 3-as pontot.

5. Hagyjunk helyet a kamionnak

Előfordulhat, hogy egy kereszteződésnél elsőként állunk meg. Tartsuk magunkat az út felfestéséhez, mert a kamionnak hely kell, hogy beforduljon a kereszteződésben. Ha előrébb állunk a kelleténél, az nemcsak a manővert nehezíti meg, de a személyautóban is kárt tehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér