szerző:
hvg.hu

Az autóipar meghatározó szereplői különbőző stratégiák mentén bútoroznak össze.

Két komoly autóipari bejelentés is jutott mára. A Volkswagen és a Ford bejelentette, hogy elsősorban haszongépjárművek révén közös fejlesztésekbe kezdenek, nem csak termék, de szolgáltatás szinten is. Az együttműködés kizárólag technikai jellegű, nem készülnek részvény-, vagy egyéb tulajdonszerzésre egymásban a vállalatok – jelentették be.

A Ford egyértelműen uralja hazai pályán a közepes méretű szállítójárművek piacát, így például a híres Ford F-Series lassan 40 éve vezeti az abszolút eladási listákat az USA-ban. A Volkswagen, amely tulajdonosa az MAN és Scania márkáknak is, már idén szövetséget kötött a Toyota tulajdonú Hino Motorsszal is, amely a japán óriásvállalat haszonjármű részlege. Ebben a megállapodásban dízel- és hibrid-motorok fejlesztése szerepel.

©

A közös fejlesztéseket részben a kényszer szüli, és ha a legtöbb nagyváros hamarosan kitiltaná a környezetszennyező dízeleket, akkor azonnal késznek kell lenni pótolni ezeket olyan járművekkel, amelyek megfelelnek az előírásoknak, ezt pedig célszerű hatékonyan, több szereplő bevonásával megtenni.

A Hyundai és az Audi az üzemanyagcellás, hidrogénhajtású járművek fejlesztésére és technológiacseréjére kötött megállapodást. Ennek részeként egymás szabadalmait használhatják a cégek, sőt némileg közös alkatrészeket is használnának.

Az együttműködés természetesen kiterjedhet a két cég anyavállalataira és testvércégeire is. A német Volkswagen-konszernen belül például az Audi az a márka, amely felelős az üzemanyagcellás járművek fejlesztéséért.

A Hyundai elsősorban azt reméli, hogy más márkák csatalakozásával ehhez a technológiához, hamarabb áttörhető az a korlát, amellyel az üzemanyagcellás járművek szembesülnek: a kis választék, az alacsony infrastruktúra és a magas ár. Egyelőre a Hyundai ott tart, hogy hidrogénes járművéből az ix35 Fuell Cellből nagyjából 200 darabot tudott eladni tavaly.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry