szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvileg 35 ezer autótípust ismer a kereső.

Sok autóst felzaklatott egy új rendelet, amelynek alapján idéntől már csak olyan 95-ös benzin lesz a kutakon, amelyben magasabb a biokomponens (etanol) aránya, mint a korábbiakban. Az E10-es jelöléssel ellátott és a környezetre jobban vigyázó üzemanyag ugyanis nem minden autónak tesz jót.

A legnagyobb probléma az újfajta üzemanyaggal, hogy sok olyan jármű lehet, amelynél az üzemanyagrendszerének egyes elemeit még nem alkoholtűrő anyagból gyártották, az újfajta üzemanyagtól néhány hónap alatt megnyúlnak és elveszítik tömítőképességüket, más esetekben megkeményednek, rideggé válnak és eltörhetnek. Az elsősorban régebbi, 15 évnél idősebb autókat használóknak célszerű tehát ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

Mivel ugyanez az átállás Németországban már korábban lezajlott, ők a problémával korábban szembesültek és létrehoztak online keresőket is. Ilyen a német bioetanolgyártók szövetségének keresője is, amely az autógyártóktól kapott adatok alapján üzemel.

Ugyanakkor nem ártott egy magyar nyelvű keresőt is „piacra dobni”, amelyet most három programozó fejlesztett le a nemzetközi járműgyártók szövetségének adatai feldolgozásával.

A képre kattintva a kereső új oldalon megnyitható.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kereső is tájékoztató jellegű, mint ahogyan azt az oldal is hangsúlyozza.

Azt olvasóinktól kapott visszajelzések alapján mi is hangsúlyoznánk, hogy a legbiztosabb módszer alvázszám alapján lekérdezni az adott márka importőrétől, hogy az adott autó üzemanyagrendszere valóban tolerálja-e az E10-es üzemanyagot.

Példaként egy 2001-es, a magyar importőrnél alvázszám alapján lekérdezett Skoda Octavia RS-t említenénk, amelybe a visszajelzésük alapján még nem tankolható az E10-es üzemanyag, míg egy 2002-es ugyanolyan motorú, de nem Octavia RS-be már igen. Mivel üzemanyagellátó-rendszerből még azonos motor mellett is többfélét alkalmazhatnak a gyártók, látható, hogy az egyszerű, csak a motorméret alapján történt keresés nem feltétlenül ad pontos választ az E10-kérdésre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár