szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új címkék az eddigieknék több információval szolgálnak a gumikkal kapcsolatban.

Az Európai Parlament és a Tanács 2020/740 rendelete alapján 2021. május 1-től új energiacímkékkel kell ellátni az EU-ban forgalomba kerülő személyautó gumiabroncsokat.

Az alábbi képen bal oldalt látható a 2012 óta használatos és kifutóban lévő címke, jobb oldalt pedig az idén tavasztól alkalmazandó új változat:

©

A címkén fel kell tüntetni a termék gyártójának nevét, a gumi azonosítóját, osztályát és méretét, valamint egy QR-kódot, melyet okostelefonnal beolvasva kiegészítő információk nyerhetők az abroncsról.

A száraz körülmények melletti energiahatékonysági besorolás az eddigi A-G-ről A-E skálára változott, és a nedves körülmények melletti tapadásra utaló skála is A-E kategóriákat vonultat fel. A gumiabroncsokról egyértelműen kiderül, hogy nyári vagy téli kivitelűek, ezenkívül pedig az általuk keltett gördülési zaj alapján A-C kategóriába sorolják őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból