szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Németországban a haszontalan ide-oda autókázás szabálysértésnek számít és 20 euró büntetés jár érte, ha egy település...

©

Németországban a haszontalan ide-oda autókázás szabálysértésnek számít és 20 euró büntetés jár érte, ha egy település lakói ezáltal a nyugalmukat zavarva érzik. Mielőtt elindulunk, bizonyosodjuk meg róla, hogy a jogosítvány, a személyi és a jármű papírjai valóban nálunk vannak. Ha egy is hiányzik, a közúti ellenőrzés során 10 euró büntetésre számíthatunk. Ne feledkezzünk meg a biztonsági öv használatáról sem, ugyanis 30 eurót is elkérhetnek a rend őrei, ha biztonsági öv nélkül autózunk. Egy be nem kötött gyermek akár 40-től 50 euróig terjedő bírságot vonhat maga után, és plusz egy büntető pontot is. Veszélyforrást jelent a világítás nélküli autózás. Szürkületkor, sötétben használjunk világítást, hogy jobban lássunk és minket is jobban lássanak. Aki ilyen helyzetekben világítás nélkül autózik, 10 euró büntetéssel számolhat, ha rajtakapják.

A vezetés közben ne legyen a kezünk ügyében a mobiltelefon. Aki vezetés közben kihangosító nélkül telefonál, 40 euróval számolhat és plusz egy büntetőpontot is bezsebelhet. A kilométerórát is érdemes szemmel tartani. Minden sebességkorlátozás átlépése pénzbe kerül: lakott területen a 10 kilométer/órás sebességtúllépés 15 euróval vékonyítja a pénztárcánkat. Minél gyorsabban vezetünk, annál nagyobb büntetésre számíthatunk. Aki több mint 70 kilométer/órás sebességgel lépi túl a megengedettet, 680 euróval, 4 büntetőponttal és három hónap jogosítvány bevonással számolhat. A visszaesők még több büntetésre számíthatnak. Lakott területen kívül a bírságok valamivel alacsonyabbak.

Aki részegen vezet, ugyancsak mélyre kell nyúlnia a pénztárcájában. Több mint 0,5 ezreléknél a vérben a szabálysértési bírság mértéke 500 és 1500 euró között van. Ehhez jön még legalább négy büntetőpont, és akár három hónap jogosítvány bevonás. 1,1 ezreléktől a közlekedésben résztvevő a jogszabály szerint közlekedésre alkalmatlannak számít. Aki mégis ilyen állapotban vezet, bűntényt követ el és elveszíti a jogosítványát hat hónaptól akár 5 évig terjedő időszakra. Ehhez még hozzájön hét büntetőpont és egy jókora bírság vagy letöltendő börtönbüntetés.

Németország még nem a legdrágább ország Európában a közlekedési bírságok terén. A többi nyugat-európai országban jóval többe kerülhetnek a közlekedési kihágások. Akinek például Olaszországban vezetés közben a fülére tapad a telefon, 155 eurót fizet. Ugyanezért az Egyesült Királyságban akár 1100 eurót is legombolhatnak rólunk. A több mint 50 kilométer/órás sebességtúllépés Ausztriában 2180 euróba kerül. Az ittas vezetésért – ugyancsak az Egyesült Királyságban – hat hónap börtönbüntetés és átszámolva 5820 euró bírság szabható ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Koronavírussal került kórházba Bányai Gábor fideszes parlamenti képviselő

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság