hvg.hu Itthon

Orbán pálinkaforradalma csak növelte az alkoholizmust a romák körében

Hiába a sok szép kormányzati program, a szegregált romák sora nem változott, sőt inkább rosszabbodott az elmúlt 10 évben, erre jutott a témával az MTA-n foglalkozó konferencia. Orbán Viktor pálinkaforradalma is növekvő alkoholizmusként csapódott le a szegény romák körében. Az összkép tragikus.

hvg.hu Itthon

Középkori körülményekkel lőcsöljük rá a menekülteket az osztrákokra

Megfagynak a körmendi menekülttáborban sátorokban élők a hideg és eső miatt, hiába oszt a BÁH pokrócot, és hiába állított fel kályhákat. Alig páran laknak már csak az intézményben, ami továbbra is működik, nem zár be. A menedékkérők pedig inkább nekivágnak a pár kilométerre lévő osztrák határnak.

Szurovecz Illés Itthon

"Nem kell, hogy az elvett idő elbaszott idő legyen"

Milyen érzés lehet hat év után szembesülni azzal, hogy az utcán mindenki a telefonját nyomkodja, és hogy nem lehet akárhol cigit venni? Gyuszi, az angyalföldi fenegyerek, aki hat évet kapott rablásért, márciusban szabadul a váci börtönből, és most kapott néhány órát, hogy szokja a kinti levegőt. Az Abcúg sorozatban dolgozza fel szabadulása történet.

Prókai Eszter Itthon

Ahol pudingban számolják a litert, és művészek oktatnak matekot

Tíz deciliter, az egy liter. Harmadszor írja fel a tanár a táblára, a gyerek mégsem érti. Így is lehet mérőszámokat tanítani, meg úgy is, hogy levisszük a gyereket a suli konyhájába pudingot főzni, és együtt mérjük ki a tejet. Egy pécsi általános iskola mindent megtesz, hogy levegye az irdatlan terhet a gyerekek válláról, amit elvárásokban az állami oktatási rendszer rájuk pakol. Abcúg a hvg.hu-n.

Szurovecz Illés Itthon

Hatvan évig bírta, aztán megszaladt a kés

Idős emberek leginkább elszenvedni szokták a bűncselekményeket, nem pedig elkövetni. De akkor hogyan lesz gyilkos egy büntetlen előéletű, hetvenéves emberből, és mi vár rá a börtönben, ami tele van fiatalokkal? Bölcs vezető lesz, vagy őt fogják a legkönnyebben átejteni? És vajon tényleg azért van egyre több idős rab, mert terjed az idősbűnözés? Abcúg a hvg.hu-n.

Szurovecz Illés Itthon

"Most kivesszük a pénzt, és vigyázok rá"

Az állam a családjuktól elválasztott gyerekeket legtöbbször kiégett, alulképzett nevelőkre bízza, akik az esetek többségében nem képesek biztosítani azt, amit a gyerekek az egész addigi életük folyamán legjobban hiányolnak: a stabil és szeretetteljes közeget. De ez még mind semmi ahhoz képest, hogy vannak olyan esetek, amikor fizikailag és lelkileg is bántalmazzák a rájuk bízott gyerekeket, és az életkezdésükhöz felgyűlt állami megtakarításaikat is elveszik tőlük. Abcúg a hvg,hu-n.

Albert Ákos Itthon

Ukrajnából menekülő magyarok leptek el egy kis szabolcsi falut

A pár száz fős Kispalád népessége olyan mértékben emelkedett az elmúlt egy évben, hogy az már a KSH-nak is feltűnt: több mint megduplázódott a lakosok száma. Kiderült, hogy több száz kárpátaljai magyar jelentkezett be a faluba. Van, aki a katonai sorozás elől menekült, más egyszerűen csak jobb munkát, több pénzt vagy megbízhatóbb magyar orvost akart. Élni senki sem él ott, így Kispaládból fantomtelepülés lett, de a helyiek büszkén dicsekednek vele, hogy befogadták a még náluk is szerencsétlenebb rokonokat. Igaz, van aki húszezreket keresett rajta.

Ballai Vince Itthon

"Ha nincs kutya mellettem, olyan, mintha nem is lennék"

Ki vette, ki alomból kapta, kinek tartozás fejében hozták a kutyát, valaki pedig hajléktalan létére is menedékként szolgált. Miért vesz magához kutyát, aki hajléktalanként magát is nehezen látja el? Sokan azért, hogy érezhessék, ők is tudnak valakiről gondoskodni, de van, akinek jól jön koldulásnál is. Abcúg a hvg.hu-n.

Ballai Vince Itthon

"Tőlük nem kellett félni, azok a mieink voltak"

A határszéli falvak lakói most utálkozva mutatják a menekültek okozta károkat, a határozottan bevándorlóellenes kormány népszerűsége csak nőttön-nő. Holott közel huszonöt éve, a délszláv háború idején az emberek parádésan vizsgáztak együttérzésből és befogadásból, legalábbis néhány település a déli határon. Volt olyan falu, ahol kétszer annyi embert fogadtak be, mint ahányan eredetileg ott laktak. Abcúg a hvg.hu-n.

Neuberger Eszter Itthon

"Legalább felelevenítem a török tudásomat"

A Baranya megyei Besencén a képviselő-testület leszavazta a polgármester ötletét, hogy menekülttábor épüljön a falu határában, Siklósnagyfalu első embere pedig előbb tálalta hasonló kezdeményezését az országos sajtóban, minthogy előtte helyben egyeztetett volna – nem csoda, hogy itt is erősek az ellenérzések. Ennek ellenére vannak, akik simán bevállalnák a döntést, a többség pedig leginkább a csak a tévéből szerzett tapasztalatok alapján tart a menekültektől. Abcúg a hvg.hu-n.

Albert Ákos Itthon

Esély sincs munkát találni a legszegényebb falvakban

Az ország legrosszabb foglalkoztatottságú faluja csupán pár kilométerre fekszik az egyik legjobbtól, mégis mindkét településen hatalmas gond a munkanélküliség. A borsodi Tornanádaskán egyre több ember jut egyre kevesebb munkára, a fiatalok elhanyagoltak, a képzetlenségük és a cigány származásuk miatt pedig a közmunkán kívül esélyük sincs elhelyezkedni. Tornabarakonyban nincs egy álláskereső se, viszont csak azért, mert alig élnek a faluban, a közelről bejáró munkások szerint pedig épp olyan nehéz az élet, mint bárhol máshol a régióban. Abcúg a hvg.hu-n.

Albert Ákos Itthon

Úgy szedik a gyógyszereket, mint a cukorkát

A fogaik rosszak, alig látnak, állandóan megfáznak. A szegénytelepek lakói hiába kapnak elég gyógyszert, ha nyirkosak a házaik és nem tudnak mivel fűteni, újra betegek lesznek. A mentőt már a szomszédra is ráhívják a legkisebb köhintésre, a kórházban viszont alig lehet benntartani őket. Abcúg a hvg.hu-n.

1 2
10 ütős Feldmár-idézet

10 ütős Feldmár-idézet

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Az elnökön kívül adócsökkentésről, varázsgombáról és sok másról is voksolnak az USA-ban

Az elnökön kívül adócsökkentésről, varázsgombáról és sok másról is voksolnak az USA-ban

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

A címlapról ajánljuk