szerző:
hvg.hu

Újabb döntés született, 89 millió forintot kell fizetni gyöngyöspatai diákoknak kártérítésként azért, mert a helyi önkormányzati iskola éveken át szegregáltan tanította őket. Volt olyan roma osztály, amelyiket nem engedtek fel az iskola második szintjére.

Újra döntött a bíróság a gyöngyöspatai szegregált roma gyerekek ügyében, és újra csak nekik adott igazat. Most az Egri Törvényszék ítéte meg nem jogerősen 89 millió forint kártérítést összesen 62 gyereknek azért, mert az önkormányzat szegregált osztályokban tanította a település általános iskolája, írja az Abcúg. Hogy az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedjen, még legalább két évet fog igénybe venni, mondta az Abcúgnak a gyerekeket jogilag képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány munkatársa, Kegye Adél. Egy-egy gyerek esetében a kártérítési összeg több százezer és milliós összeg között mozog.

Hogy sok-e ez vagy kevés? Vannak diákok, akik a mai napig nem tanultak meg rendesen írni – a pernek ez is a jelentősége, hogy beárazza az országszerte megvalósuló szegregációt: hogy a roma gyerekek elkülönítve, gyengébb vagy teljesen értéktelen oktatást kapnak. A szegregáció azonban nemcsak oktatási kérdés, lelki sérüléseket is okoz. Ez az első olyan ügy, amelyben csoportosan kérnek kárpótlást diákok, eddig egyedi kártérítési esetek voltak.

A szegregáció gyakorlatát hosszan sorolja a cikk, nem, vagy alig volt pl. informatikaórájuk a roma gyerekeknek, aki akart, kimehetett játszani az udvarra. “Szerintem azért nem akartak minket oda beengedni, mert azt hitték, hogy majd úgyis ellopunk valamit, vagy hogy bevisszük a tetveket”, mondta az egyik fiú a bíróságon. Leckét nem kaptak, felelniük nem kellett, nem mentek osztálykirándulásra, az angoloktatás pedig névlegesnek volt mondható. Sőt olyan is volt, hogy nem mehettek fel az iskola felső szintjére a tanulók, és csak a lenti, mocskos vécét használhatták.

Választás előtti riportunk Gyöngyöspatáról itt olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Kertészeti cége és marihuánaültetvénye volt a budapesti férfinak

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen