# Bajnai-kormány

Farkas Zoltán Gazdaság

Farkas Zoltán: Törvénybe zárt Bajnai Gordon, a „frontsebész”

„Egy kicsit úgy éreztem magam, mint a vérzékeny ember a borotvagyárban” – jellemezte saját politikai szereplését Bajnai Gordon, aki 410 napon át töltötte be a kormányfői tisztséget. A tíz évvel ezelőtti válságkezelésről emlékeztek meg egy minap megjelent kötetben a 168 Óra munkatársai, (Lakner Zoltán, Pungor András, Szabó Brigitta és Faragó József), és erre az időszakra tekint vissza Farkas Zoltán is, a Mozgó Világ legutóbbi számában. Ebből közlünk most részleteket.

Torontáli Zoltán Gazdaság

Mire számíthatnak a nyugdíjasok? Jön a választás előtti plusz

Egészen bizarr, hogy a Bajnai-kormány megszorító intézkedéséből húzhat hasznot a kabinet, amelyet megfejel kreatív inflációtervezéssel is. A lényeg, hogy a választások előtt pár hónappal érzékelhető mennyiségű pénz állhat a házhoz a nyugdíjasoknál.

hvg.hu Itthon

Oszkó Pétert visszavárják az Együtt politikusai

Az Együtt több vezető politikusa is úgy nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy szívesen látnák, ha Oszkó Péter, a Bajnai-kormány minisztere visszatérne a politikába, akár új párt alapításával. Az egykori miniszter ritkán rejtette véka alá véleményét, ezúttal azonban óvatos volt.

hvg.hu Itthon

Ontja magából a jogszabályokat az orbáni törvénygyár

Harminc százalékkal több jogszabályt fogadtak el 2010 óta, mint 2006 és 2010 között a baloldali kormányok. Az elfogadott 860 törvényből mindössze három volt ellenzéki javaslat, a többinek szinte esélye sem volt.

hvg.hu/Origo Itthon

Több száz titkosított kormányhatározatnál jár az Orbán-kormány

Eddig 484 kormányhatározatot titkosított az Orbán-kormány a rendszerváltás óta, de ezzel is csak dobogósok a titkosítási különversenyben - derítette ki az Origo. A közelmúltban lejárt a Bajnai-kormány hét titkosítása is, ők 11,5 milliárd forintot osztottak szét ilyen módon.

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ léket ütött az elmúltnyolcévezésen

Az Állami Számvevőszék közleménye szerint ellenőrizték az egyes egyensúlyjavító intézkedéseket és azok hatását a költségvetés végrehajtására. Az ÁSZ megállapította, hogy a 2007 és 2013 között hozott intézkedések növekvő mértékben járultak hozzá a költségvetési egyensúly javításához. A költségvetési gazdálkodás feltételeit kiszámíthatóbbá tette, hogy az időszak elejét jellemző utólagos zárolások helyett 2012-2013-ra lényegesen megnőtt az előzetes tartalékképzés szerepe a hiánycél tartásában. Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg az intézkedések előzetes hatásvizsgálatával kapcsolatban.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Súlyos milliárdokhoz jutottak a Századvég nagy elődei

Nem vitatják a 2006 és a 2010 közötti kormányok legfőbb tanácsadó cégei azt az összeget, melyet az előző ciklus költéseiről közölt a Miniszterelnökség a hvg.hu-val. A Gyurcsány- és a Bajnai-kabinet 16,8 milliárdos költéséből 5,9 milliárdot vitt el a kormányok 10 legfontosabb partnere, amiből a szaktanácsadásra költöttek a legtöbbet. Közülük 4 cég ma már veszteséges, ám vezetőik állítják, ezért inkább a válság okolható, nem az állami megrendelések elapadása.

Farkas Zoltán Gazdaság

A függetlenségi harcból csak az adósság és a szócsata maradt

Az Orbán-kormány megalakulása után pénzügyi függetlenségi harcba kezdett az IMF-fel, amit csak azért szakított meg, mert a hitelminősítők bóvliba vágták a magyar állampapírokat. A kormány hosszú hónapokon át tárgyalt a hivatalos hiteltárgyalások megkezdéséről, de hogy miképp lesz ebből megállapodás, még mindig nem látni. A hvg.hu áttekinti az elmúlt négy évet, mióta Magyarország bekerült az IMF-hitelprogramba. 2. rész

MTI / hvg.hu Gazdaság

Index: így nézett volna ki az új Malév

A Malév leállásának másnapján kellett volna elindulnia annak a légitársaságnak, amelynek létrehozására a szükséges tőkét, a várható bevételeket, a létszámot és a repülőgépflottát, valamint három hónapra szóló munkarendet tartalmazó három üzleti modell készült - ismerteti az Index.hu a birtokába került, 2010 februárjában készült megvalósíthatósági tanulmányt. Ugyanerről korábban már Oszkó Péter is írt a hvg.hu-n vezetett blogjában.

hvg.hu Napi merítés

Oszkó: a tények az államadósságról

Aki a politikai propaganda helyett az államadóssággal kapcsolatos tényekre kíváncsi, tájékozódhat az Államadósság Kezelő Központ friss adatairól - írja a volt pénzügyminiszter, bemutatva, hogy a Bajnai-kormány idején több mint 500 milliárd forinttal csökkent, az Orbán-kormány eddigi működése alatt pedig több mint 1000 milliárd forinttal nőtt az államadósság.

MTI Itthon

"Az Orbán-kormány elvette az emberek jövőképét"

Az MSZP szerint az idő igazolta a Bajnai-kormány gazdasági teljesítményét, hiszen amíg a legutóbbi szocialista kabinetnek 2010 elejére sikerült gazdasági növekedést elérnie, addig a jelenlegi gazdaságpolitika újabb recessziót eredményezhet.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó: a magyar gazdaság a leggyorsabban romló az unióban

Ha beindul egy kamatemelési ciklus, akkor a forintra átváltott devizahitel törlesztőrészlete ismét a korábbi szintre emelkedhet - mondta Oszkó Péter az Arénában. A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere arról is beszélt, hogy a görög gazdaság után kockázatosságában a magyar gazdaság a leggyorsabban romló állam az unióban, mégsem vagyunk Görögországhoz hasonló helyzetben.

InfoRádió Gazdaság

Oszkó nem fél az elszámoltatástól

Oszkó Péter szerint pénzügyminisztersége idején hozott döntéseikkel hosszú távon is javították a költségvetés helyzetét, és nem hoztak olyan döntést, ami rongálta volna a költségvetési egyenleget, míg az Orbán-kormány csak elfedte a hosszú távú problémákat. A PortfoLion Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a korábbi hibákat meg kell beszélni, és nem szabad őket politikai boszorkányüldözésre használni.

1 2 3 4 5 6
Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Soha nem mért forróság volt Európában az év első 10 hónapjában

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

Van egy gyűrű, amely 90%-os valószínűséggel jelezheti, ha viselője koronavírusos

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Szájer lebukása felgyorsíthatja a Fidesz kilépését a Néppártból

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával