#Don-kanyar

hvg.hu Kult

Nem volt második Mohács a Don-kanyar

Veszni hagyták vagy a lehetőségekhez képest a legjobban felkészítették a 2. magyar hadsereget a Szovjetunió elleni harcokra? A Don-kanyarban súlyos veszteségeket szenvedett katonák sorsa régóta viták kereszttüzében áll. Az e heti HVG próbálja tisztázni a kérdést.

MTI Itthon

Történész: ez az igazság a doni katasztrófáról

A sajtóban gyakran túloznak a Don-kanyar áldozatainak számáról, valójában 130 ezerre tehető az elesett, sebesült és fogságba esett honvédek és munkaszolgálatosok száma – mondta Szabó Péter. Nem igaz, hogy a magyar katonákat gyenge felszereléssel eleve halálra szánták volna. A magyar fél nem nagyhatalmakkal akart háborúzni.

MTI Itthon

Vargha: a doni áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek - hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a doni áttörés 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

MTI Itthon

Megemlékezések a doni áttörés évfordulója alkalmából

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket a következő napokban. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

hvg.hu Itthon

"Százezreket kerítettek be, pusztítottak el" - a doni katasztrófa végnapjai

Megindul a kapkodó visszavonulás, a tisztek zavarodottak, a németek lefoglalják a vonatokat, a magyarokat hátrahagyják. A magyar főparancsnok koncolással fenyegeti a kétségbeesett, visszavonuló honvédokat. A harcoló alakulatok hátországában állomásozó Lindner László hét nappal a pusztító szovjet offenzíva után szerez tudomást a fronti borzalmakról és ő is megkezdi visszavonulását Kijevbe. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

Tífusz, -28 fokos fagy, fanyar bor - a doni katasztrófa hétköznapjai

A környéken pusztít a tífusz, ezért a honvédek nem hagyhatják el a körletet, közben beköszönt Tél Tábornok is: a lövészárkokban -28 fokos a hideg. A szovjet légierő egyre gyakrabban támad, a partizánok akciói is gyakoribbak. A naplóíró katona a januári doni áttörés napjaiban készült szabadságra, de nincs szerencséje, nem jut fel a vonatra. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu.

hvg.hu Itthon

"Rossz hallgatni a síró gyerekeket" - napló a doni katasztrófáról

Hullámban támadnak a szovjet bombázók, a raták, az ellenség uralja a légteret: a pilóták egyre pontosabban céloznak, még az orosz polgári lakosságot sem kímélik. Kiderül, hogy a honvédek a telet is a fronton töltik, mert Sztálingrád ostroma elhúzódik. Lóhalálában folyik a védelmi vonal kiépítése. Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztult 2. hadsereg viszontagságairól, a vereség okairól, előzményeiről.

hvg.hu Itthon

"Ha itt támadnak, pechünk lesz" - így készült a hadsereg az orosz támadásra

A szovjetek megkezdték a front hátsó vonalainak bombázását, a honvédek pedig tehetetlenek a légitámadásokkal szemben. Benzin nincs, az ételt is úgy szedik össze a földekről, a tisztek pedig azon viccelődnek, hogy egy komoly támadás esetén "pechjük lesz". Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztul 2. hadsereg viszontagságairól, a vereség okairól, előzményeiről.

hvg.hu Itthon

"Mire az illető agyonlőtte magát" - háborús napló a keleti frontról

Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztult 2. hadsereg viszontagságairól, a normális ellátás, a fegyverzet hiányáról, a front hátországáról, a tisztek vagy a német katonák túlkapásairól, a partizánok vagy a szovjet hadsereg támadásairól. Az első részből kiderül, mire figyeltek a magyar tisztek a körletben, és hogyan szereztek a honvédek ételt, amikor az ellátás már akadozott.

MTI Itthon

MTA-tudós: Nem volt felelőtlenség a Don-kanyarba küldeni a honvédeket

Fodor Pál szerint itt az idő, hogy a köztudat reális képet kapjon a Don-kanyarban 1943-ban történtekről. Szakály Sándor történész kutatásai szerint a doni áttörésben 42 ezer magyar katona halt hősi halált vagy tűnt el, 28 ezer Magyarországra visszaszállított sebesültje volt a magyar hadseregnek, és a szovjet híradások szerint 26 ezer magyar hadifoglyot ejtettek. A doni áttörés 70. évfordulóján konferenciát tartottak a vitatott történelmi eseményről.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Valahol Oroszországban - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1943. január 12-én indította meg a Vörös Hadsereg a 2. magyar hadsereg elleni támadását a Don mentén, mely az egyik legnagyobb katonai katasztrófához vezetett. Magyar katonák ekkor már mintegy másfél éve éve vettek részt a keleti front hadműveleteiben és megszállási feladataiban. Az alábbi fotókat magyar katonák készítették orosz területeken.

hvg.hu Itthon

"Fölöttem átdübörög egy tank" - így pusztult el a magyar hadsereg

Kifáradt, rosszul felszerelt és kiéhezett volt a 2. magyar hadsereg a doni áttörés pillanatában, ráadásul az otthoni politikusok sem törödtek eléggé a keleti fronton harcoló, német parancsnokság alá rendelt egységékkel. A magukra hagyott honvédek olyan fegyverekkel vették fel a harcot, amelyek a világháború kirobbanásának pillanatában is elavultnak számítottak: a -30 fokos hidegben a magyar puskák egyszerűen befagytak. Összegyűjtöttük az 1943-as nagy vereség okait.

Kiss Ádám Vélemény

"Eltünt" - munkatársunk emlékezik egy családtagra

Paksa József ma pár nyomorult, szar adat, iktatási szám, helyesírási hibákkal kitöltött rubrika. Néhány repedt fotó, meg egy üres sír. „Esemény bővebb leírása: eltünt.” De így legalább örökre az maradt, ami akkor volt, mielőtt eltünt. 26 éves parasztlegény, aki mindig jólöltözött, színjátszókörbe jár, büszkén paskolja az általa nevelt bikát, és tiszta inget vesz, ha felül a szekérre.

Zubor Zalán Itthon

Horthy leghűségesebb katonája vezényelte a halálra ítélt sereget

Jutalomként kapta a 2. magyar hadsereg vezetését, ehelyett egy halálra ítélt sereg élére került Jány Gusztáv, a Don-kanyarban elpusztult hadtest parancsnoka. A fronton alázatosan követte a németek és az otthoni politika előírásait, majd a voronyezsi áttörés után kiadta a magyar történelem legszégyenletesebb hadparancsát, melyben gyáváknak nevezte az áldatlan körülmények közt harcoló honvédeket. A háború után halálra ítélet Jány rehabilitációja éles vitákat váltott ki.

Kovács Áron Világ

Sztálin legtehetségtelenebb komisszárja győzte le a magyarokat

A második magyar hadsereget elsöprő szovjet erőket egy olyan tábornok vezette, aki inkább volt politikus, mint katona. Filipp Golikov hosszú karrierje során leginkább azzal jutott előre, hogy mindig jól helyezkedett. Bár közvetlenül is felelősség terhelte a háború elején elszenvedett súlyos veszteségekért, túlélte nemcsak Sztálint, hanem még Hruscsovot is. Zsukov rossz szelleme négy Lenin-rendet és marsalli címet szerzett, bár nem a harctéren, hanem a Kreml irodáiban.

MTI Itthon

A doni katasztrófára emlékezik a HM is

Megemlékezéssorozattal készül a Honvédelmi Minisztérium (HM) a doni katasztrófa, vagyis az 1943. január 12-én vívott csata 70. évfordulója alkalmából a hétvégén - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

Kovács Áron Itthon

Még a cenzúrázott jelentéseket is hamisították a Don-kanyarból

Az erősen cenzúrázott magyar sajtó csak jelentős késéssel, a valós veszteségeket elhallgatva számolt be a második hadsereg Don menti katasztrófájáról. A brit és szovjet híradásokat elhallgatták, helyette német és olasz győzelmi jelentéseket visszhangoztak. A Filmhíradó egyes bejátszásainál az is jól kivehető, hogy az orosz síkság helyett valahol Magyarországon forgatták le a jeleneteket.

HVG Kult

"Erre kihúzta a magyar a szuronyt"

Az elhallgatás és torzítás sok évtizedes hagyományának jegyében máig dobozban van az a dokumentumfilm, ami a 70 éve az orosz frontra küldött magyar katonák viselt dolgait mutatja be – az egykori ellenség szemszögéből.

1 2
Egyre több kínai oltást kapott magyar megy külföldre Pfizer-vakcináért

Egyre több kínai oltást kapott magyar megy külföldre Pfizer-vakcináért

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Ákos keze alól került ki az Eucharisztikus Kongresszus himnusza

Ákos keze alól került ki az Eucharisztikus Kongresszus himnusza

Majdnem két tucatnyian nyertek százezreket

Majdnem két tucatnyian nyertek százezreket

A nagy összeveszés után ismét találkozott Bródy János és Szörényi Levente

A nagy összeveszés után ismét találkozott Bródy János és Szörényi Levente

Egy új-zélandi súlyemelő lesz az első transznemű atléta az olimpiák történetében

Egy új-zélandi súlyemelő lesz az első transznemű atléta az olimpiák történetében

Tényleg könnyű volt idén az érettségi? Az AKG-sok eredményei már megvannak

Tényleg könnyű volt idén az érettségi? Az AKG-sok eredményei már megvannak

158 szarvasmarhát éheztetett halálra egy ember Komáromban

158 szarvasmarhát éheztetett halálra egy ember Komáromban

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával