szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szovjetek megkezdték a front hátsó vonalainak bombázását, a honvédek pedig tehetetlenek a légitámadásokkal szemben. Benzin nincs, az ételt is úgy szedik össze a földekről, a tisztek pedig azon viccelődnek, hogy egy komoly támadás esetén "pechjük lesz". Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztul 2. hadsereg viszontagságairól, a vereség okairól, előzményeiről.

1942. szeptember 2. Szerda

Harmadik napja a legnagyobb munkában vagyok, mert az oszlopot Zorkóczy hadnagy átveszi Posch főhadnagytól s ezzel kapcsolatban én is átveszem végleg az üzemanyag kezelését. A könyveket le kellett zárnom átadás-átvételre, ami óriási munka volt, mert a kilométerek a könyvekben nem egyeztek az órák állásával s ezeknek a különbözeteknek az eltüntetése körültekintő és pontos munkát igényelt. Üzemanyagunk (benzin) mindössze 50 literünk van záráskor – papíron. De a valóságban sem lehet több 400 liternél, ezt még pontosan meg kell állapítanom, végignézve a kocsikat, hogy mi van bennük. Az olajat nagy hiánnyal vette át már elődöm is, ebből a hiányból még az átvétel, illetve lezárás előtt sokat ledolgoztam, de még mindig nagy a hiány.

***

Szeptember 3. Csütörtök

Ma itt járt vitéz Szombathelyi Ferenc vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke. Miután előre tudtunk a látogatásáról, természetesen nagyon felkészültünk rá, de hozzánk nem jött be; délután láttuk kíséretével elrobogni szállásunk előtt. Pedig biztosan öröme lett volna, ha látja gyönyörűen berendezett körletünket és a téglából kirakott magyar címert a feljáró előtt.

Szekerekkel vonult fel a honvédség - benzinjük nem volt
©

Szeptember 4. Péntek

Kezd itt úgy látszik tényleg komolyodni a helyzet. Ma délután egy „rata” támadást intézett a tőlünk párszáz méterre lévő híd ellen, valószínűleg az összeköttetést akarva megbénítani a dél felé, Ligowval. Négy bombát dobott le,. melyek azonban nem találtak célba, az üres káposzta földre estek. Épp lenn álltam az udvarban, amikor egyszerre a lezuhanó bomba fütyülő hangját hallottuk egy pillanatig s rögtön utána közvetlen egymás után két hatalmas robbanást. A füstöt pontosan velünk egy vonalban láttuk felszállni s tényleg, a gép jó párezer méter magasságban pontosan fölöttünk szállt el.

Ezenkívül most hallottuk, hogy az északra tőlünk mintegy 15 kilométerre fekvő Derjugino községet megtámadták a partizánok. A falu nem is száz főből álló „helyőrsége” visszaverte ugyan a támadást, de több sebesülés történt s a falut a magyar katonák a támadás után állítólag felgyújtották, mert a lakosság kebeléből indult ki az akció.

Sajnos szomorú tény, hogy egy komoly támadással szemben védtelenek volnánk. A három tábori őrs 4-4 emberének s a háromszor két főből álló összekötőknek mintegy 5-600 méternyi vonalat kell tartaniok! Ez természetesen nem képes komoly ellenállásra; különösen egy domb felől irányuló támadás ellen, csak zavart okozhat. A tüzelőállásokat ma mindenesetre kiépítettük, eléggé rejtve vannak, de főhadnagyunk is kijelentette, ha komoly erők támadnának, úgyis hátraszalad mindenki, bolond lesz lőni puskával géppuska, vagy golyószóró ellen!
 
Mint hallottuk a múltkor itt járt vezérőrnagynak az itteni magyar alakulatok rangidős tisztje, Balázs százados jelentette, hogy egy tényleg komoly ejtőernyős támadás ellen védtelenek volnánk s több emberre és fegyverre van szükségünk. Erre a vezérőrnagy úr azzal vígasztalta volna, hogy hát, Istenem, ha pont itt fognak leszállni, pechünk lesz! Nem mondom, tényleg be kell látnunk, hogy a front mögött nem lehet több embert lekötve tartani. Ebből a szempontból a helyzet valószínűleg mindenütt hasonló.

Sakkozó a fronton

Lindner László nemzetközileg elismert sakkfeladvány-szerző mester volt, akit 25 évesen, 1941 októberében soroztak be a magyar hadseregbe. Tíz hónappal később került ki az orosz frontra, tapasztalatairól végig naplót vezetett. Sorkatonaként, írnokként, illetve a jó német tudásának köszönhetően a német és a magyar hadsereg összekötőjeként az átlagos katonákhoz képest jobban belelátott a honvédség szervezési ügyeibe. Így részletesen beszámolt a honvédség ellátási gondjairól, a rossz minőségű fegyverzetről, a „zabrálásról”, a partizánok támadásairól, a tisztek viselt dolgairól, túlkapásairól. A napló a doni áttörés után, 1943 februárjában ér véget.

Végig aggódott amiatt, hogy zsidó származása miatt áthelyezhetik munkaszolgálatba. A szovjet frontról való visszatérése után egy évvel ez be is következett, a hírhedt bori táborba került, ahová Radnóti Miklós is. Túlélte a tábort, a háború után újságíróként, útikönyvek szerzőjeként dolgozott, egyik úttörője volt a számítógépes sakkozásnak.

A 2004-ben elhunyt szerző mostanáig publikálatlan naplóját fia, Lindner András, a HVG újságírója bocsátotta rendelkezésünkre.

Szeptember 5. Szombat

Ma délben megvolt a várt szemle, de ezúttal nem végződött olyan dicsérettel, mint az eddigiek. Bakay tábornokot ragyogó körletünk, a magyar címer nem igen hatotta meg, viszont élénk szavakkal kifogásolta mindenkinél, hogy a pisztoly nem pont négy ujjnyira van a derékszíj csattjától. Általában kifogásolta a legénység magatartását; nem vagyunk elég katonásak, nincs elegendő fegyelem. Viszont nem nézett meg semmit, sem a körleteket, sem a raktárakat. Baj volt abból, hogy a napost megkérdezte, mi a feladata s szegény nagyon be lehetett gyulladva, nem tudott mit válaszolni. Igaz, egyikünk sem gondolt arra, hogy egy vezérőrnagy, a megszálló csapatok parancsnoka jön szemlére s a napostizedest fogja kötelmei felől kikérdezni. Ezt is meg kellett érnünk, hogy hadműveleti területen vagyunk!

Érdekes, hogy a németek mennyivel könnyebben kezelnek üzemanyagot, élelmiszert, mindent; én bizony nem adhatnék ki még 10 liter benzint sem parancsnoki engedély és főleg nyugta nélkül! Reggelire a szokott kávét és vajat kaptuk, ebédre jó csontlevest és babfőzeléket paprikás és hagymás marhahússal, vacsorára pedig vitapric-kal elkészített krumplilevest, melyben hús is volt. S hogy ezeknek leírásán kívül a napom azzal telt, hogy a szemlét vártuk s a szemle alatt a raktáram előtt álltam, melynek ajtajára külön erre a célra gyönyörű táblát készítettem még tegnap: „Üza raktár. Tilos a dohányzás.” De hiába, mert a tábornok úr nem látogatott el a raktárhoz.

***

Szeptember 10. Csütörtök

Miután üzemanyag beszerzését is tervbe vettük, tegnap szóltam Posch főhadnagynak, hogy én is szívesen elmennék a kocsival, hogy ott legyek az üzemanyag felvételezésénél, jobban tudok beszélni a németekkel. Ő ehhez beleegyezését is adta, így reggel nekiindultam egyik kocsinkkal Ligow felé. Rettenetesen rossz utak vannak itt mindenfelé, mondhatom egy akrobata-mutatvány kocsit vezetni.

Egy lelőtt orosz gép roncsai a fronton
©

Visszafelé felvettünk néhány bajtársat, akik részben otthonról jönnek ide a környékre, felváltani. Ezek az emberek nagyon lesújtó híreket hoztak s különösen rám nézve borzasztóan nyugtalanító híreket. Nemcsak, hogy megerősítették a pesti bombatámadásról szóló híreket, de még részletekkel is szolgáltak. Így megtudtam, hogy az egyik bomba a Városmajorban esett le és tönkretette a gyönyörű új templomot. Amióta ezt hallom, nincs nyugtom, hiszen légvonalban talán 150-200 méternyire lakunk a városmajori templomtól.

***

Szeptember 18. Péntek

Tegnap megcsinálták a kemencénket s bár még alig fűtünk, jó meleg van. Úgy látszik, ezek a kemencék remekül tartják a meleget. A fűtés miatt tegnap az egész szobát át is kellett rendeznünk, még most is jó nagy rumli van. Ma délben is, vacsorára is mindnyájan csirkét ettünk; délben sültet (előtte ragout levest), este paprikást (előte húslevest). Tegnap ugyanis néhány kocsink krumpli felvételező úton volt s útközben egy borjú s vagy 50-60 csirke is „felkéredzkedett” a kocsikra. A polgárember erkölcsi felfogása szerint az élelembeszerzésnek ez nem a legpuritánabb módja; a „zabrálók” mentségére legyen mondva, hogy állítólag egy leégett faluban szerezték a csirkéket, ahol egy teremtett lélek sem volt és a baromfi szanaszéjjel szaladgált.

(folytatás következik)

A Háborús napló első részét itt olvashatja, a doni katasztrófa 70 évfordulójával kapcsolatos cikkeinket pedig itt

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiss Ádám Vélemény

"Eltünt" - munkatársunk emlékezik egy családtagra

Paksa József ma pár nyomorult, szar adat, iktatási szám, helyesírási hibákkal kitöltött rubrika. Néhány repedt fotó, meg egy üres sír. „Esemény bővebb leírása: eltünt.” De így legalább örökre az maradt, ami akkor volt, mielőtt eltünt. 26 éves parasztlegény, aki mindig jólöltözött, színjátszókörbe jár, büszkén paskolja az általa nevelt bikát, és tiszta inget vesz, ha felül a szekérre.

hvg.hu Itthon

"Fölöttem átdübörög egy tank" - így pusztult el a magyar hadsereg

Kifáradt, rosszul felszerelt és kiéhezett volt a 2. magyar hadsereg a doni áttörés pillanatában, ráadásul az otthoni politikusok sem törödtek eléggé a keleti fronton harcoló, német parancsnokság alá rendelt egységékkel. A magukra hagyott honvédek olyan fegyverekkel vették fel a harcot, amelyek a világháború kirobbanásának pillanatában is elavultnak számítottak: a -30 fokos hidegben a magyar puskák egyszerűen befagytak. Összegyűjtöttük az 1943-as nagy vereség okait.

hvg.hu Itthon

"Mire az illető agyonlőtte magát" - háborús napló a keleti frontról

Eddig kiadatlan második világháborús naplóból közöl töredékeket a hvg.hu, melyből sok minden kiderül a Donnál elpusztult 2. hadsereg viszontagságairól, a normális ellátás, a fegyverzet hiányáról, a front hátországáról, a tisztek vagy a német katonák túlkapásairól, a partizánok vagy a szovjet hadsereg támadásairól. Az első részből kiderül, mire figyeltek a magyar tisztek a körletben, és hogyan szereztek a honvédek ételt, amikor az ellátás már akadozott.

Orbán beállt kampány-telefonosnak is

Orbán beállt kampány-telefonosnak is

Ha még nem tudja, nézze meg, kire szavazhat vasárnap

Ha még nem tudja, nézze meg, kire szavazhat vasárnap

Temetőben történt halálos gázolás

Temetőben történt halálos gázolás

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Addig nem megy sehova az új Chevrolet, amíg nincs bekapcsolva az öv – videó

Addig nem megy sehova az új Chevrolet, amíg nincs bekapcsolva az öv – videó

Több mint húsz év után végre tisztázták a The Bitter Sweet Symphony jogait

Több mint húsz év után végre tisztázták a The Bitter Sweet Symphony jogait