szerző:
MTI

A doni hősök emlékére Kaposvárról Voronyezsig fut tavasszal két kaposvári sportember.

Szita János és Kovalik Zoltán azok emléke előtt tiszteleg, akik a 70 évvel ezelőtt befejeződött harcokban életüket áldozták a magyar hazáért a II. világháborúban - jelentette be Giber Vilmos, a Mártírok és Hősök Közalapítvány elnöke a résztvevőkkel közös sajtótájékoztatón pénteken Kaposváron. A két kaposvári sportember április 18-án vág neki az ezer kilométeres távnak.

Giber Vilmos elmondta, hogy a hősökért rendezett emlékfutás útvonalát már kijelölték, értesítették a futók által érintett települések önkormányzatait határon belül és azon túl, kérve, hogy segítsék a magyar futókat, és csatlakozzanak is hozzájuk egy-egy útszakaszon. Ahhoz, hogy az európai szabadság napjára, május 8-ára Rudkinóba - az ottani temetőben több mint 20 ezer magyar katona nyugszik -, majd másnap Voronyezsbe érjenek, minden nap 50-60 kilométert kell futniuk.

Az emlékfutás, amelynek fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kaposvári Hősök templomától indul. Pákozdon fejet hajtanak a Doni emlékműnél, a kárpátaljai Szolyván emléktáblát avatnak a "Málenkij robotra" elhurcolt magyarok emlékparkjában. Az orosz-ukrán határtól a futók a Don menti harcokban elesett magyar és orosz katonák emlékére futnak. 

Szita János elmondta: az ötlet nyáron született meg a fejében, és örül, hogy partnerként csatlakozik hozzá katona barátja, Kovalik Zoltán, mert ketten könnyebben teljesítik az önként vállalt feladatot. A mentőápolóként dolgozó férfi unokaöccsének, az októberben meggyilkolt 11 éves Szita Bencének halála kapcsán a gyermekáldozatokért is fut.

Kovalik Zoltán, főtörzsőrmester hangoztatta: fontosnak tartja, hogy egy katona megemlékezzen az elődökről, a hősökről, legyen fitt és ápolja a civil-katonai kapcsolatokat. A 26 naposra tervezett emlékfutásra orvos és tolmács is elkíséri a futókat, egy operatőrnek köszönhetően pedig dokumentálják is az eseményeket. 

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlési elnöke szerint "nagyon nemes küldetés", amire a két futó vállalkozik, amit nemcsak somogyi vezetőként, hanem sportbarátként is támogat védnökként.

A csapat Kaposvárról indulva Andocs, Siófok, Pákozd, Adony, Kiskunlacháza, Dabas, Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Beregsurány, Beregszász, Szolyva érintésével éri majd el a Vereckei-hágót. Onnan Belgorodig gépkocsival mennek, majd ismét futva Sztari Oszkol, Osztrogozsszk, Rudkino, Gremjacsje, Bolgyirevka útvonalon haladnak Voronyezsig.

Hajdu Nóra: Európa és a világ

Hajdu Nóra: Európa és a világ

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait, mutatjuk

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait, mutatjuk

Figyelem, ma éjfél az adóbevallás határideje!

Figyelem, ma éjfél az adóbevallás határideje!

Nem kötött vádalkut, évekig tartó perre készül Lagzi Lajcsi

Nem kötött vádalkut, évekig tartó perre készül Lagzi Lajcsi

A John Wick 3. véget vetett a Bosszúállók egyeduralmának

A John Wick 3. véget vetett a Bosszúállók egyeduralmának

A Kúria is kimondta, Habony Árpád közszereplő

A Kúria is kimondta, Habony Árpád közszereplő