Bodnár Zsolt Kult

Jönnek a robotok, de még jól is elsülhet az egész

A sci-fi egyre gyorsabban válik valósággá, az emberiség többet fog változni a következő húsz évben, mint az elmúlt háromszázban – ilyen kijelentéseket tett a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Gerd Leonhard világhírű jövőkutató, aki szerint a világ legnagyobb problémája, hogy a Facebook és a Google azt csinál az adatainkkal, amit csak akar. De azt is elmagyarázta, milyen munkákkal lehet túlélni a robotok miatti leépítéseket. Ja, és szerinte Stephen Hawkingnak sem kell hinni, amikor világvége-jóslatokat tesz.

Szabó M. István Itthon

Markánsabb kérdések is lehettek volna az internetkonzultációban

Tavaly ők is harcosan kikeltek az internetadó kormányzati terve ellen, az internetes nemzeti konzultáció bejelentésekor azonban már Deutsch Tamás mögött ültek – hogy mára aztán becsempésszék a szakmai közbeszédbe (és az orbáni retorikába is) a digitális gazdaság fogalmát. Laufer Tamást, az IVSZ (Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége) elnökét kérdeztük arról, megérte-e „táncba menni”.

hvg.hu Tech

Drónok és szenzorok a magyar szántóföldeken

Egy magyar mezőgazdasági dolgozó termelékenysége messze elmarad a nyugat-európai társakétól, de a szakadék akár tovább is nőhet, ha a magyar gazdáknak csak egy kis része változtat a szemléletén, derült ki múlt héten – a Watify program keretében megrendezett – PreGa agrárinformatikai konferencián. A rendezvény résztvevői amellett érveltek, hogy több ezer éves múltra visszatekintő mezőgazdaság és az alig 60 éves informatika kiválóan együtt tud működni.

MTI Gazdaság

Az informatika lendítheti meg a gazdaságot

Az idén megvalósult informatikai projektek, a gyorsuló ütemben növekvő szoftverexport, a hazai startup világ élénkülése mind arra utal, hogy rengeteg az informatikában kiaknázatlan lehetőség Magyarországon - mondta Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) főtitkára az MTI-nek.

Szabó M. István Gazdaság

A kormánynak technológiafóbiája van

Ha egy orvos egy daganatról készült felvételeket nézegeti, összehasonlítja más képekkel, simán elintézheti a kórház egész éves költségvetését, ha a netadó terhelné az adatforgalmat. A kormányzatnak technofóbiája van, és miközben szóban minden támogatást megígértek már Brüsszelnek és a telekommunikációs iparágnak a digitális Magyarország mihamarabbi elősegítése érdekében, a tettek nem errefelé mutatnak. A vállalhatatlan netadóról és az évente hiányzó tízezer képzett informatikusról is nyilatkozott a hvg.hu-nak Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke.

hvg.hu Vállalkozás

Megjött az első hivatalos, szakmai tiltakozás az internetadó ellen

Az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet. Ez a szabályozás nem adónövelő, hanem internethasználat-csökkentő hatású – írta közleményében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.

hvg.hu Vállalkozás

Kitörési pont lehetne, mégsem érdekel senkit az informatika

Minden évben nő a betöltetlen informatikai álláshelyek száma, miközben egyre kevesebben választják ezt a szakirányt az egyetemeken. Pedig a területen jól teljesítők Magyarországon kereshetnék meg nyugati színvonalú bérüket, egy nyugati színvonalú munkahelyen.

hvg.hu Tech

Drágábbak lesznek Magyarországon a mobilok

A telefonadó miatt jutunk hozzá drágábban a mobilkészülékekhez – mondta az Origónak adott interjújában Laufer Tamás. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint a szektorban a bizalom elveszett, és egyértelműen versenyhátrányba kerül az ország.

MTI Gazdaság

Visszavonatnák a Varga-csomagot a telekomcégek

A kormány nem egyeztetett a távközlési ágazattal a távközlési adó emeléséről, ezért a cégek az ezt tartalmazó törvényjavaslat visszavonását sürgetik - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel kedden, kiemelve, hogy a kiszámíthatatlan adópolitikai környezet kedvezőtlenül befolyásolja a cégek befektetési hajlandóságát.

MTI Vállalkozás

Pénztárgépcsere: a határidő hosszabbítását várja az IVSZ

Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállásra továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), szemben a rendeletben előírt május 1-jével - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.

hvg.hu Tech

IKT Index: így áll a hazai informatikai szektor

Megfelelő fejlesztéspolitikai és exportprogram segítségével a jelenleg 180 milliárd forintos magyar szoftver export piac öt év alatt megduplázható lenne, sőt 2025-ig a teljes IKT (informatikai és távközlési) szektor duplázhatna. A piaci kilátások alátámasztása és folyamatos nyomon követése érdekében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) egy évente publikálásra kerülő piaci index bevezetése mellett döntött. Vigyázat, sok szám következik.

hvg.hu Tech

Újabb verseny startupoknak

Idén áprilisban első alkalommal rendezi meg az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) startup konferenciáját és a hozzá kapcsolódó versenyt azzal a céllal, hogy lehetőséget kínáljon az ígéretes magyar induló vállalkozásoknak.

Máriás Leonárd - Szabó M. István Gazdaság

Így blokkolná a kormány a fekete kaszinózást

Esélyes, hogy Brüsszelnek nem fog tetszeni a kormány terve a netes szerencsejáték megadóztatására, de ha át is megy a javaslat az Európai Bizottságon, a technikai megvalósíthatóság még nagyobb kihívás lesz.

1 2
Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

Fehérorosz elnökválasztás: kiszorították a tüntetőket Minszk belvárosából

Fehérorosz elnökválasztás: kiszorították a tüntetőket Minszk belvárosából

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

Több százezer forintnyi értékkel loptak el egy törölköző alá rejtett táskát

A címlapról ajánljuk