#Népesedési Kerekasztal

MTI Gazdaság

Nyugdíj: a kivándorlástól is csak rosszabb lesz a helyzet

Azért is sürgető a minél előbbi nyugdíjreform megvalósítása, mert az alacsony születésszám mellett a folyamatos kivándorlás is veszélybe sodorja a társadalombiztosítást, emiatt peidg 2030 után jelentősen romlani fog a nyugdíjasok helyzete - figyelmeztet a Népesedési Kerekasztal.

MTI Gazdaság

Nyugdíj-elképzelések: "ez a rendszer nem jutalmaz, hanem büntet"

A Demokratikus Koalíció szerint a Népesedési Kerekasztal javaslata nem jutalmaz, hanem büntet, ugyanis nem azt preferálja, hogy a többgyermekesek többet kapjanak, hanem sújtja azokat, akiknek nincs gyermekük. Kérdéses, hogy mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak gyermeket vállalni vagy azokkal, akik egy tragédia során elveszítik gyermeküket.

hvg.hu Gazdaság

Nyugdíj: mínusz ponttal büntetnék a gyermekteleneket

Pluszpontokat kaphatna nyugdíjszámításkor, aki kettőnél több gyereket vállal, és mínusz pontokat, aki ennél kevesebbet vagy egyáltalán nem vállal – az RTL Híradó szerint lényegében ezt tartalmazza a Népesedési Kerekasztal javaslata, amelyet a nyugdíjrendszer átalakításához dolgoztak ki. Botos Katalin, a kerekasztal szakértője szerint aki nem vállal gyereket, az a gyerekre szánt pénzt tegye félre a nyugdíjas éveire. A kormánynak ősszel kell döntenie a változtatásokról. A kerekasztal másik szakértője, Gál Róbert Iván múlt héten még egy olyan javaslatról beszélt a hvg.hu-nak, amelyben nem mínusz pontokról volt szó a gyermektelenek esetében, hanem magasabb járulékról vagy többletmunkáról.

Máriás Leonárd Gazdaság

Ha nem vállalsz gyereket, később kaphatsz nyugdíjat?

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Az egyik megoldás az lenne, hogy akinek nincs gyereke, vagy csak egy van, tovább kellene dolgoznia a normál nyugdíjkorhatárnál, de több járulékkal megválthatná a többletmunkát. A kezdeményezők szerint igazságtalan, hogy a többgyerekes szülők most lényegében rejtett gyermekességi adót fizetnek, miközben a gyerektelenek vagy az egygyerekesek ugyanolyan nyugdíjat kapnak, mint a több gyereket vállalók. De mi lesz a meddőkkel? És azzal, aki elveszítette a gyerekét? Gál Róbert Ivánnal, a kerekasztal meghívott szakértőjével beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Nem csak magasabb nyugdíjjal jutalmazhatnák a gyerekeseket

Félreértés, hogy a gyerekszámhoz kötnék a nyugdíjat – mondja Gál Róbert Iván, a Népesedési Kerekasztal egyik nyugdíjszakértője. A szakértő szerint, aki maga is dolgozott a szóban forgó javaslaton, a lényeg az, hogy a gyereknevelést valahogy elismerjék a nyugdíjrendszerben. Ennek pedig több módja is van.

hvg.hu Gazdaság

És akkor Széles Gábor elrepül a Holdra

Elfogadták a devizaadósok mentőcsomagját, a politikusokat kivették a reklámadó hatálya alól, Brüsszel megint odacsaphat Magyarországnak, elhullanak a hazai bankszámlák, a csoki durván drágul, Széles Gábor repteret venne. Az oroszok pedig Krímet ábrázoló bankót nyomnak. Ez történt a héten a gazdaságban.

hvg.hu Itthon

Nem ez indítja be a libidót

A januártól életbe lépő gyed extra csomag olyan keretrendszert állít fel, amely pozitívan befolyásolhatja a gyermekvállalási kedvet. Ugyanakkor tény, hogy a fiatalok egyre később válnak pénzügyileg függetlenné, a nők pedig mindinkább későn szülnek, ami mind ellentmond az egyetem alatti gyermekvállalásnak. Az új szabályok egy része igazságtalanná is teszi a szociális rendszert: egy két év óta állástalan ember, aki közmunkával újra jogosultságot szerez az ellátásra, jóval kevesebbet kap, mint egy nappali tagozaton tanuló kismama.

M. László Ferenc Itthon

"Magyarországon kényszerszinglik élnek" – fékezhető-e a magyarság fogyása?

Évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, egyre kevesebben vállalkoznak a házasságra, magas a válások száma. Változtathat-e ezen a kormány, és kiket éri meg inkább támogatni: a szegényebb nagycsaládosokat vagy a középosztálybeli diplomásokat? A trend fékezhető, de nem fordítható meg, 50 év múlva talán 8 millióan sem leszünk. Trendforduló állhat be viszont a házasságok területén, a tehetősek körében ismét divatos az esküvő. Spéder Zsolt demográfust, a Népességtudományi Kutatóintézet vezetőjét, a kormánynak is ötleteket adó Népesedési Kerekasztal tagját kérdeztük a fogyás okairól. Az eheti HVG ugyanezzel a témával foglalkozik kiemelten.

M. László Ferenc Itthon

A diplomás nők biológiai órájával versenyez a kormány

Egy bizonyos koron túl a diplomás nőknek nagyobb kedvük van a gyerekvállaláshoz, és szívesebben szülnek két-három gyereket is. Ám számtalan ok hátráltatja a politikusok által is vágyott bébibummot – a karriervágy csak az egyik –, pedig az ország a gazdasági erejéhez képest sokat költ a támogatásokra. A kormány eddig egyik kezével sokat adott, másik kezével viszont sokat el is vett, ráadásul kevés az esély, hogy a választásokig bevállalja a sok pénzt igénylő reformokat.

hvg.hu Karrier

A bébiszitter lehet az új cafeteria?

Bébiszitterre, ápoló alkalmazására felhasználható cafeteria bevezetését javasolja a Népesedési Kerekasztal - írja a Heti Válasz. A nők munkavállalásának segítése mellett munkahelyeket is teremtene és a gazdaságot is fehérítené az új juttatás.

Máriás Leonárd - Neizer Anita Gazdaság

Fordulat: letett a kormány a svéd nyugdíjmodellről?

Év elején még a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről volt szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium viszont már a némethez hasonló, egyéni számlás, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését fontolgatja. A tárca népesedési vitairata azt javasolja, hogy a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a vállalt és kitaníttatott gyermekek számát is. Ebben a modellben valószínűleg csak a kétgyermekes szülők kapnának a keresetüknek megfelelő nyugdíjat, az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné a rendszer. A dokumentum alapján az is elképzelhető, hogy a bankok és a biztosítók alól - a magánnyugdíjpénztárak után - az önkéntes pénztárakat is kirúgnák.

Már a szociális dolgozók is tarthatnak az állami mumustól

Már a szociális dolgozók is tarthatnak az állami mumustól

Kiderült, mennyivel nőhetnek jövőre a nyugdíjak, de van rossz hír is

Kiderült, mennyivel nőhetnek jövőre a nyugdíjak, de van rossz hír is

Macron történelmi beszédben ismerte el Napóleon hibáit, de kikelt a „cancel culture” ellen

Macron történelmi beszédben ismerte el Napóleon hibáit, de kikelt a „cancel culture” ellen

A Pentagon főfelügyelősége indít vizsgálatot az ufóészlelések vizsgálata ügyében

A Pentagon főfelügyelősége indít vizsgálatot az ufóészlelések vizsgálata ügyében

Karikó Katalin beugrott Merkely Bélához

Karikó Katalin beugrott Merkely Bélához

Marabu Féknyúz: Mire jó a vakcinaigazolvány?

Marabu Féknyúz: Mire jó a vakcinaigazolvány?

Pert nyert Krekó Péter az Origóval szemben

Pert nyert Krekó Péter az Origóval szemben

Nem szeretnénk Androiddá válni: elkezdődött az Epic Games kontra Apple per

Nem szeretnénk Androiddá válni: elkezdődött az Epic Games kontra Apple per

A címlapról ajánljuk