szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár már szeptemberben támogatást nyerhet a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott, új nyugdíjszámítási javaslat, ami megegyezik a KDNP 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével.

©

A kormány családpolitikai szellemisége összhangban van a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott, új nyugdíjszámítási javaslattal, ezért akár már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjainak nyugdíja attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és az új rendszer már jövőre elindulna. Hogy ez pontosan hogyan valósulna meg, egyelőre nem tudni. Botos Katalin nyugdíjszakértő szerint a gyerekvállalás pluszpontot jelentene a nyugdíj számításakor, és mínusz pontot kapna az, akinek nincs gyermeke. Vagyis egyfajta bonus-malus rendszert vezetnének be. Ráadásul pontszámításkor csak az a gyerek számítana, aki legalább középiskolát végzett vagy szakmát szerzett.

Gál Róbert Iván, a kerekasztal meghívott szakértője is arról beszélt hvg.hu-nak adott interjúban, hogy el kell ismerni a nyugdíjrendszerben a gyermeknevelést. Ő azonban még egy olyan javaslatot vetett fel, amely szerint akinek nincs gyereke, vagy csak egy van, tovább kellene dolgoznia a normál nyugdíjkorhatárnál, de több járulékkal megválthatná a többletmunkát. Belekalkulálnák a rendszerbe azt is, hogy a nem szándékolt terméketlenség eseteiben érdemes lenne kompenzációt adni – tette hozzá.

Harrach Péter a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a koncepció megegyezik a párt 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével. Hozzátette: a nyugdíjrendszerben régóta jelen lévő igazságtalanságot számolná fel ez a fajta megközelítés. A Népesedési Kerekasztal olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását – mondta.

A lap azt írta: a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!