hvg.hu Gazdaság

Ötven éve kergetjük a Nyugatot a felzárkózás reményében, és most hol tartunk?

Az új gazdasági mechanizmus bevezetésével megszűntek a tervutasítások, a helyükre szabályozók léptek, de a terv és a piac harmonikus összeillesztése illúziónak bizonyult. A fél évszázada, 1968-ban indított gazdasági reform története ezzel együtt máig érvényes tanulságokkal szolgál – olvasható a HVG e heti számában.

MTI Itthon

Feljelenti Nyers Rezsőt a Jobbik alelnöke

Novák Előd feljelentést tesz Nyers Rezső, az MSZP első elnöke ellen felbujtóként elkövetett emberölés, jogellenes fogva tartás és bűnpártolás miatt Nagy Imre és társai kivégzésével összefüggésben – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amely során a Jobbik alelnöke mécseseket gyújtott Biszku Béla budapesti házának kerítésénél a volt politikus áldozatainak emlékére.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Az okos húzás, amivel Magyarország bekerült a világtörténelembe

25 évvel ezelőtt, szeptember 10-én este a Magyar Televízió A Hét című műsorában Horn Gyula bejelentette, hogy az ország szeptember 11-én 0 órától kiengedi a határon a keletnémet menekülteket. Geopolitikai jelentőségű konfliktushelyzetben – az elmúlt fél évezredben legalábbis – ritkán tett akkora jelentőségű lépést a magyar politikai elit, mint amilyet 1989 őszén ezzel a döntéssel.

Nehéz-Posony Márton Nyüzsi

Nyers nyugdíja, az alkotmányos költség

Abban a vitában, hogy jár-e nyugdíjpótlék Nyers Rezsőnek, vagy sem, épp csak a lényeg nem hangzik el: alkotmányosan megszüntethetők-e szerzett jogok?

Seres László Publicisztika

Seres: Nyers Rezső és a kivégzés lehetősége

Megvonták egy közismert magyar nyugdíjas nyugdíjpótlékát, akinek ezt követően sokan a védelmére keltek, mondván, jelentős reformer volt. Csakhogy ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy a kádári megtorló párt irányító testületének tagjaként megszavazta Nagy Imre kivégzését.

MTI Itthon

Nyers Rezső elbukta a nyugdíjpótléka miatt indított pert

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította Nyers Rezső keresetét, amelyet nyugdíjpótlékának a megvonása miatt nyújtott be. A Fővárosi Törvényszék szerint a nyugdíjpótlék megvonása miatt eddig egy esetben sem döntöttek a felperes javára.

MTI Gazdaság

Matolcsy agyal: a bankoknak a különadó fenntartása fáj a legjobban

A banki közösség szeretne megállapodásra jutni a kormánnyal; a tárgyalásnak nincs alternatívája, egy jó kompromisszum mindig létrehozható - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára, miután a sajtó arról adott hírt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ultimátumot adott a bankoknak.

Népszava Gazdaság

A Magyar Bankszövetség főtitkára a Magyarországba vetett bizalomért aggódik

"Vészesen fogy a magyar kormány gazdaságpolitikájával szemben a befektetői bizalom" - summázta a mára kialakult helyzetet Nyers Rezső. A Magyar Bankszövetség főtitkára a Népszavának adott interjúban hangsúlyozta, a modern gazdaság nagyrészt a bizalomra épül. Ezt viszonylag könnyű elveszíteni, de roppant nehéz visszaszerezni.

hvg.hu Tudomány

Vegyen hat csempét, és kijön Nagy-Magyarország!

A világhálón fenn van, de talán nem minden olvasónk figyelt fel erre a megdöbbentő történetre. 1972 májusában a washingtoni magyar nagykövetség jelentette Komócsin Zoltánnak, a KB külügyi titkárának, Gyenes Andrásnak, a KB külügyi osztályvezetőjének, továbbá Nagy János külügyminiszter-helyettesnek, hogy egy New York-i magyar boltban az Artex külker vállalattól vásárolt fali csempékre bukkantak. Ez még nem lett volna ok a remegésre, ám a jelentésből kiderül: hat fali csempét megfelelő sorrendben felrakva, Nagy-Magyarország térképe rajzolódik ki, sőt, horribile dictu, még a régi koronás magyar címer is! A megdöbbentő következményeket az alábbiakban foglaljuk össze, majd közöljük az internetről is letölthető dokumentumokat.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1956: Kádár és november 4. más nyertesei

A forradalom leverésekor, 1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, a Nagy Imre-kormány a jugoszláv követségre menekült, és megalakult a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, Kádár János vezetésével. Az új kormány vezetőit orosz tankokkal hozták Pestre november hetedikén, és a közellátási kormánybizottság vezetését ekkor Nyers Rezsőre bízták. A közellátás megszervezése abban a pillanatban a legfontosabb feladat volt - a Népszabadság szerint.

Vélemény

MSZP-dilemma: tovább előre a járhatatlan úton?

A magukat szocialistáknak vallók állnak a hazai politika országútján, előttük útelágazások, s tele kétellyel találgatják: vajon melyik lehet a 21. századi szocialista? Az egyik tábla jobbra irányít, a másik balra, s van, amelyik „útépítés” felirattal kecsegtet. Van, ami az út végét jelzi: zsákutca.

MTI Gazdaság

Nyers Rezső: az "katasztrófadumák" is rontják a rólunk alkotott képet

Ki kell várni, amíg a kockázatok és a forrásköltségek csökkenése az árfolyam stabilizálódása mellett lehetővé teszi a törlesztőrészletek további mérséklését; gazdasági törvényszerűségekről van szó, a politikai nyilatkozatok nem segítenek - mondta az MTI-nek pénteken Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Szenvedett Rossi, míg az észtekkel játszott a csapata

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

A címlapról ajánljuk