#Országos Rendőr-főkapitányság

Csikász Brigitta Itthon

A Habony–Vajna páros megúszhatja a szabálysértést

Hivatalból nem, csak feljelentés alapján indít vizsgálatot a rendőrség amiatt, hogy Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója biztonsági öv nélkül vezette azt a Volkswagen kisbuszt, melyben a mellette ülő Andy Vajna kormánybiztos szintén nem volt bekötve. Pedig előfordult, hogy hasonló esetekben a rendőrség magától lépett.

Csikász Brigitta - Dercsényi Dávid Itthon

Miért csip-csup ügyekkel foglalkozik a magyar FBI?

Habár létrehozásakor a magyar FBI-nak szánták, az Nemzeti Nyomozó Iroda egyre jelentéktelenebbnek tűnő ügyekben jár el: falopás, rágalmazás mellett ők foglalkoztak az Orbán-esküvőn ellopott mobiltelefonokkal is. Ráadásul bakik is becsúsznak: az Ökotárs Alapítványnál lefolytatott, sokak által megfélemlítőnek tartott házkutatást a bíróság jogellenesnek ítélte. A jogszabályok szerint ma már bármilyen ügyet megkaphat a csúcsszerv, de hogy miért, az ORFK a hvg.hu-nak annyit válaszolt, hogy "csak".

Cs. B. Autó

Törik a rendőrök az új autókat

Már tizenhárom autót összetörtek a rendőrök a decemberben kapott 385 közül. Öt esetben voltak vétkesek a rendőrök – derül ki a hvg.hu által kikért adatokból.

Csikász Brigitta Autó

Ilyen a szupertraffipax: Nemcsak a gyorshajtók retteghetnek

Hányszor hajtott már át a közlekedési lámpa tilos jelzésén? Sokszor? És eddig megúszta? Márciustól a pénztárcája bánja ezeket a szabálysértéseket, amennyiben a rendőrség új többfunkciós sebességmérő kamerái megörökítik azokat. Nem árt kihagynia a buszsávot, illetve, ha eddig lazán vette és mellőzte a biztonsági öv használatát, ezután jobb lesz bekapcsolni, ha nem akar tízezreket fizetni. A rendőrség szerint már nem jelent kibúvót az sem, ha külföldi rendszám van a kocsiján.

Csikász Brigitta Itthon

Méhész, fodrász, bőrgyógyász - rendőrök másodállásban

Nem engedte az egyik budapesti rendőrkapitányság, hogy az egyik beosztottja másodállásban vagyonőrként dolgozzon, pedig erre országosan több tucat precedens van, nem beszélve a biztonsági őrként fusizó rendőrökről. Kikértük az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), hogy milyen munkákat látnak el rendőrök másodállásban. Meglepő választ kaptunk.

Cs. B. Itthon

Zavarná az ORFK működését, ha ismernénk a bűnügyi statisztikát?

Szakmai változtatások végrehajtását vonná maga után, és többek között módosításra szorulnának a fokozott ellenőrzésekkel érintett területek és időszakok – erre hivatkozva titkolja továbbra is az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy mely falvak és városok szerepelnek a száz legrosszabb közbiztonságú település listáján, illetve, hogy mely önkormányzatok a legelégedettebbek, illetve legelégedetlenebbek a rendőrség munkájával. A testület vezetői egyébként fokozott ellenőrzéseket – az eltervezetteken felül is – szinte bármikor elrendelhetnek.

Csikász Brigitta Autó

Objektív felelősség alá eső szabálysértésért a külföldinek nem kell aggódnia

Tavaly három, 2012-ben pedig csupán tíz esetben büntettek objektív felelősség hatálya alá eső szabálysértésekért, amikor automatikusan az üzembentartót büntetik – külföldi rendszámú gépkocsikkal közlekedő sofőröket a magyar utakon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a hvg.hu kérdésére. Később közzétették, hogy a közigazgatási eljárásokkal, illetve a kiszabott helyszíni pénzbüntetésekkel és a szabálysértési bírságok számával együtt az összes külföldiekkel szemben közlekedési szabályszegésért kiszabott bírság 2013-ban 114 582 volt.

Csikász Brigitta Itthon

Eltört az arccsontja a rendőrnek, miután egy bemutatón áthajtottak a fején

Arccsonttörést szenvedett a Készenléti Rendőrség egyik munkatársa múlt hétvégén, egy családi napon tartott bemutatón imitált elfogás során, amikor áthajtottak autóval a fején. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást közúti baleset gondatlan okozása miatt. Egyelőre nincs gyanúsított.

Cs. B. Itthon

Így hárítja a TEK a közérdekű adatok kiadását

Bírósághoz fordul a hvg.hu, hogy kiderüljön, a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak mennyi túlórát fizettek ki az elmúlt években, a szervezet ugyanis többszöri megkeresésünkre sem hajlandó a kért közérdekű adatokat megadni. A TEK-en kívül minden más rendőri szervtől megkaptuk a kifizetett összegeket.

Csikász Brigitta Itthon

Tolvaj járt Orbán Ráhel esküvőjén, a rendőrség durván ráfeküdt az ügyre

Lába kelt egy mobiltelefonnak Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkora elánnal vetette bele magát a tettes előkerítésébe, hogy az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. A hvg.hu-nak megszólalt az eseményen részt vevő egyik pincér. Egy ügyvéd szerint az ügyben eljáró rendőr jogsértést követhetett el.

hvg.hu Itthon

Igények szerint gyártatták le a rendőrök taktikai kését

Nem előzte meg próbahasználat a taktikai zsebkés kiválasztását; a közbeszerzési eljárás során mintadarab benyújtását kérte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) – közölték a hvg.hu megkeresésére. A kést a határrendészeti területen dolgozó egyenruhások kapják meg.

hvg.hu Itthon

Jelentkezett egy csoport, amely azt állítja: ők robbantottak a Lehel úton

Magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást és újabb akciók helyszínét jelölte meg egy csoport, amely Őrsereg néven mutatkozott be. A szervezetről semmit nem tudni, csak azt, hogy egyetért a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) bankok elleni akcióival, ezért címezte állítólag a VÉSZ-nek a bejelentést. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lefoglalta a levelet.

MTI Közlekedés

Felborult autószállítót mentettek Szolnoknál

Útzár volt éjjel a helyszínelés idejére Szolnokon a 4-es számú főút 100. kilométerszelvényében, ahol tisztázatlan okból felborult egy Budapest irányába haladó, személygépkocsit szállító gépjármű - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság.

Csikász Brigitta Itthon

Külföldi rendszám: a bírságok kétharmadát nem tudták beszedni

A rendőrség mintegy 16 millió forintot szedett be egy tavaly tavaszi akcióban 59 autóstól, akik jogtalanul használták itthon a külföldi rendszámú járműveiket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly és idén is közel százmillió forint bevétellel számolt ezen a jogcímen. De hogy ezt teljesült-e például 2012-ben, nem tudtuk meg, mert az adóhivatal közlése szerint ezt nem könnyű megállapítani, mivel "a bírságokat egyesével, manuálisan kell leválogatni és ez hosszú időt vesz igénybe", közölték a hvg.hu-val. Az Európai Unió Bírósága szerint egyébként a magyar szabályozás uniós jogokat sért.

Csikász Brigitta Itthon

A szürke a menő: a rendőrségen

A szürke szín előnyösebb, mint a fehér vagy a zöld. Nem a kifutók világában, hanem állami szervek, így a rendőrség kiszolgált autóinak az értékesítésekor – állapították meg külföldi piackutatások. Emiatt itthon is egyre több rendőrautó pompázik metálszürkében. Igaz, ha hagyják elöregedni, akkor mindegy, hogy szürke vagy fehér. Így is, úgy is nehéz rajta túladni. Cikkünk megjelenése után közölte a rendőrség, csak a Készenléti Rendőrségnél lesznek ilyen színű autók.

hvg.hu Itthon

15 millióba kerültek a készenlétisek bordó sapkái

Külön bordó sapka és karszalag jelzi most már a Készenléti Rendőrségnél (KR) dolgozó rendőröket, de ugyancsak a megkülönböztetett figyelemre utal, hogy készenlétisek minden intézkedéséről, így akár egy mentő helyszínre hívásáról is hírt kell kiadniuk.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb rendőri elitegységet építenek Pintérék?

Szakmabeli forrásaink szerint a Hajdu János vezette Terrorelhárítási Központ (TEK) ellenpólusa lehet lassan a Készenléti Rendőrség: Papp Károly országos rendőrfőkapitány a jelek szerint szisztematikusan, Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával építi fel kedvelt szervezetét, amely mára nem csak hatáskörében, de a kiemelt bérezést tekintve is egyenrangú partnerévé vált a kormányfő által dédelgetett TEK-nek.

Csikász Brigitta Itthon

Szolgálnak, nem védenek – amikor egy iPhone is kifog a rendőrön

Valóságtól elrugaszkodott vezetői elvárások, alacsony fizetés, túlórák ki nem fizetése, a testületen eluralkodott félelem, az ellenőrzések ellenőrzése – ilyen okokkal magyarázzák a rendőrök a közelmúltban nyilvánosságra került hatósági bénázásokat. Munkájukat féltve névtelenül, de beszéltek arról is, olykor miért próbálják inkább lerázni magukról az ügyeket, és mennyire nincs idejük az érdemi munkára a "lepapírozás" mellett.

1 2 3 4
De a kórház? – bemutatta a mentőszolgálat a legendás telefonos mém egyik szereplőjét

De a kórház? – bemutatta a mentőszolgálat a legendás telefonos mém egyik szereplőjét

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Van otthon egy használt laptopja? Itt megtudja, mennyit kaphat érte

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

Az iPhone-ján próbálna ki egy Samsung telefont? Nem lehetetlen

A címlapról ajánljuk