szerző:
Csikász Brigitta - Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Habár létrehozásakor a magyar FBI-nak szánták, az Nemzeti Nyomozó Iroda egyre jelentéktelenebbnek tűnő ügyekben jár el: falopás, rágalmazás mellett ők foglalkoztak az Orbán-esküvőn ellopott mobiltelefonokkal is. Ráadásul bakik is becsúsznak: az Ökotárs Alapítványnál lefolytatott, sokak által megfélemlítőnek tartott házkutatást a bíróság jogellenesnek ítélte. A jogszabályok szerint ma már bármilyen ügyet megkaphat a csúcsszerv, de hogy miért, az ORFK a hvg.hu-nak annyit válaszolt, hogy "csak".

Falopás felderítése, telefontolvaj megtalálása, civil szervezetek működésének feltárása. Többek között ezek az ügyek landoltak az eltelt másfél év alatt a kiemelt bűnügyi szervezetként számon tartott Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainál. Az ügyek sorát idén teljesen szokatlan módon egy rágalmazás miatt tett feljelentés is gazdagította, amelyre a szervezet erőszakos bűncselekmények elleni osztályának embereit állították rá.

Az NNI tündöklése és bukása

A nyolc áldozatot követelő móri bankrablás után merült fel 2002-ben, hogy az amerikai FBI mintájára Magyarországon is egy bűnügyi csúcsszervet kellene létrehozni a kiemelten súlyos ügyek vizsgálatára. Ennek megfelelően a 2004-ben megalakított Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lett illetékes többek között a nemzetközi jellegű emberkereskedelemmel, az államtitoksértéssel, a terrorcselekménnyel, a kábítószerrel való visszaéléssel vagy a jelentős értékű műtárgylopással kapcsolatos eljárásokban. A szándék az volt, hogy a szervezet munkáját a csip-csup ügyek ne terheljék, az itt dolgozó nyomozók minden erejüket a súlyos bűncselekmények elkövetői elfogásának szentelhessék.

A 2012-es átszervezések után a mintegy négyszáz fősre „csonkított” NNI a Készenléti Rendőrséghez (KR) került. Ezt sokan úgy értékelték, hogy ezzel a lépéssel a bűnügyi szervezet elveszítette önállóságát. Az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly egyébként a tavalyi évre vonatkozó évértékelőjén a Teve utcai rendőrpalotában a nyomozáseredményességről szólva külön megemlítette, hogy a nyomozóiroda munkatársai több mint ötszáz nyomozás végére tettek pontot 2014-ben.

A romák elleni támadások gyanúsítottjainak elfogása 2009. augusztus 21-én
©

Bármiben nyomozhat a KR-es bűnügyi csapat

A magyar FBI repertoárja egyébként az utóbbi időben szélesebb lett, ugyanis egy BM-rendelet nyomán olyan ügyeket is megkaphatnak, melyekben a nyomozások "a szervezett bűnözés és a korrupció elleni hatékonyabb fellépést" segítik, valamint amelyek hozzájuk rendelése „az elkövető vagy az elkövetés körülményeire tekintettel szükségesek”. Ha ez még nem tűnne elég gumiszabálynak, érdemes azt is hozzávenni, hogy az országos rendőrfőkapitány egyébként bármely ügyet indoklás nélkül áttehet az NNI-hez, vagy akár az ORFK hatáskörébe is vonhatja.

Ezek után nem véletlen, hogy az NNI járt el olyan "kiemelt" ügyekben, mint a Tiborcz-család birtoka melletti természetkárosítás és falopás gyanúja miatt folytatott nyomozás, amely a bicskei rendőröktől került hozzájuk, és amelynek nyomozását 2014 májusában felfüggesztették. Emlékezetes, az NNI kapta meg a miniszterelnök lányának esküvőjén történt mobillopás, a drogügybe keveredett szombathelyi alpolgármester, az őszödi beszéd kiszivárogtatása, valamint a nyaralási fotóval megzsarolt Molnár Zsolt szocialista politikus ügyét, továbbá az Ökotárs Alapítvány és a Norvég Civil Támogatási Alap működésének kivizsgálását is.

Az esküvőn ellopott két mobil tolvajának megtalálása érdekében az NNI több millió forintot költött DNS-minták bevizsgálására. Az Ökotársnál pedig úgy folytatott nyomozást, hogy azt később a bíróság megalapozatlannak tekintette: mint a Budai Központi Kerületi Bíróság ítéletében szerepelt, „a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban”. (Ez utóbbi miatt a Kehi tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.) Az Ökotárs úgy kommentálta a bíróság döntését, hogy aggasztó, ha a rendőrség politikai nyomásra cselekszik, mire az ORFK kiadott egy közleményt, amelyben visszautasítja a vádakat, mert feladatait "pártbefolyástól mentesen" látja el a törvényeknek megfelelően.

Ügyszám van, ügy nincs

Kérdéseket vethet fel az is, hogy egy rágalmazási ügyben miért a Nemzeti Nyomozó Iroda az illetékes. Az Esti Újság számolt be arról, hogy a rendőrség a Fradi működésével kapcsolatban. A cikk megjelenése után „az NNI szinte lerohanta, megszállta az estiujsag.hu domain- és szerverszolgáltatóját. A rendőrségi akció azonban kudarccal végződött, az NNI semmilyen adatot nem tudott lefoglalni, mert többek között házkutatási parancsuk sem volt erre” – írta meg a lap. A rajtaütésre, mint kiderült, azért került sor, mert a Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója által irányított FTC rágalmazás ügyében tett feljelentést, az NNI pedig így akarta tisztázni, hogy ki követte el a bűntettet – ez pedig rágalmazás esetében merőben szokatlan eljárás. Maga az Esti Újság is úgy nyilatkozott lapunknak, végig együttműködött a rendőrséggel.

Az ORFK Kommunikáció Szolgálata erre vonatkozóan azt reagálta, hogy nem folytat az NNI ilyen eljárást, ezért nem tudnak érdemben nyilatkozni. Ez azért is érdekes, mivel – információink szerint – a szerverszolgáltató után a szerkesztőségben is jártak a nyomozóiroda munkatársai, és letöltötték maguknak az összes cikket. Továbbá a hvg.hu birtokában van a lefoglalás elrendeléséről szóló határozat, amelyben a rágalmazásról folyamatban lévő ügyként írnak, amely  a lap internetesen oldalán megjelent, "becsület csorbítására alkalmas tényállás közzététele" miatt folyik.

A határozaton szereplő ügyszám megküldésével kértük az ORFK-t, hogy közölje, most akkor van-e ügy, vagy sem, és miért az NNI-re testálták azt. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a megkeresésünkre. Mindenesetre amikor januárban az FTC elnökét és családját megfenyegették, szintén az NNI-t bízta meg az ORFK az üggyel – többek között arra is szerettünk volna választ kapni, hogy miért.

Furcsa, de indokolt?

„Első ránézésre ezek az ügyek nem feltétlenül igénylik, hogy a bűnügyi csúcsszerv, az NNI járjon el bennük. A hatásköri és az illetékességi szabályok alapján adott, hogy melyik eljárást melyik szervezet munkatársainak kellene vizsgálni. Hivatalos személy vagy egy országgyűlési képviselő esetében az ügyészségnek kellene vizsgálódnia, ha nem hivatalos személyről van szó, akkor a területileg illetékes nyomozószervnek. Az NNI-nek akkor kellene legfeljebb bekapcsolódnia, ha az ügy súlya vagy az abban szereplő adatok miatt ez indokolt” – mondta a hvg.hu-nak Hadnagy József ügyvéd, aki most hallott először arról, hogy egy rágalmazással kapcsolatban az NNI emberei keressék az elkövetőt.

„Ez a bűncselekmény magánvádas, vagyis a sértett személy feljelentése alapján a bíróság jár el benne. Amennyiben nincs meg a tettes, akkor a területileg illetékes rendőrség feladata a tettes megtalálása, és ez nem az NNI szokott lenni. Hangsúlyozom azonban, hogy nem tudjuk, van-e olyan momentum, ami igényli a nyomozóiroda bevonását” – tette hozzá. Példaként hozta fel Hadnagy József, hogy egy idős ember sérelmére történt rablás nyomozása során kiderülhet, azt többen, egy bűnszervezet tagjaként hajtották végre, sőt, nem is csak azt az egyet, hanem országosan számosat, úgy, hogy a tettesek az áldozataikkal szemben erőszakosan léptek fel. Ilyenkor jogos lehet, hogy az NNI folytassa le a nyomozást. Önmagában viszont, vélekedett az ügyvéd, a felsorolt ügyek ilyen szintű bűnügyi szervnél történő kezelése furcsa.

Különös az is, hogy azt követően kezd el foglalkozni az NNI ilyen csip-csup ügyekkel, amikor egy alapos karcsúsítás után már betagozódott a Készenléti Rendőrség kötelékébe. Ilyenkor az tűnne logikusnak, hogy a szervezet még inkább csak a nagy formátumú bűnügyekre koncentráljon – de ennek már a hatáskört kiterjesztő BM-rendelet is ellentmondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Tolvaj járt Orbán Ráhel esküvőjén, a rendőrség durván ráfeküdt az ügyre

Lába kelt egy mobiltelefonnak Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkora elánnal vetette bele magát a tettes előkerítésébe, hogy az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. A hvg.hu-nak megszólalt az eseményen részt vevő egyik pincér. Egy ügyvéd szerint az ügyben eljáró rendőr jogsértést követhetett el.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Aligha létezik ennél szigorúbb lakókocsi, autó kombó

Marabu Féknyúz: Ennyit az üdülésről

Marabu Féknyúz: Ennyit az üdülésről

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat