Shake

Kicsi, de különleges agya volt Einsteinnek

Albert Einstein (1879-1955) szokatlan agyszerkezete magyarázhatja a relativitáselmélet kidolgozójának kivételes kognitív képességeit - vélik amerikai kutatók, akik a fizikus agyáról készített felvételeket elemezték; tanulmányuk a Brain című folyóiratban látott napvilágot.

MTI Shake

Az anya agyában bukkanhat fel fia DNS-e

Egy anya fejében akár élete végéig ott lehet a fia, legalábbis erre utal amerikai kutatók megállapítása, amely szerint a magzatból származó sejtek elvándorolhatnak egészen az anya agyáig, ahol évekkel később is kimutathatók.

MTI Világ

Jobbára megegyezik agyunk molekuláris mintázata

Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is - sugallja a gének kifejeződését leíró 3 dimenziós agyi térkép, amelyet amerikai és brit kutatók készítettek el.

HVG Plázs

Hol van az egó centruma?

Akár új utakra is terelheti az agykutatást az a minapi bejelentés, mely szerint ott biztosan nem fészkel az éntudat, ahol eddig sejtették.

MTI Természet

Kiállításon szerepel Einstein felszeletelt agya

Pácolták, szárították, átfúrták, mumifikálták, darabolták, valamint szeletelték. A csütörtökön Londonban megnyíló Brains: The Mind as Matter (Agy: ész mint anyag) című kiállítás, amelyen Einstein agya is látható, azt mutatja be, hogy a tudomány nevében mi mindent műveltek az évszázadok során az emberi koponyában található matériával.

MTI Tech

A Facebook megváltoztatja az agyat?

Közvetlen összefüggést találtak kutatók a Facebookon lévő ismerősök száma és bizonyos agyterületek mérete között, alátámasztva azt a hipotézist, amely szerint az internetes közösségi oldalak használata képes változásokat előidézni az emberi agy szerkezetében. De az is előfordulhat, hogy akinek az agyában bizonyos régiók nagyobbak, több kapcsolatot tud teremteni és fenntartani.

MTI Tech

Egymillió eurós díjat nyertek magyar tudósok

Három magyar idegtudós, Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kapta megosztva az egymillió euró (272,8 millió forintos) összdíjazású "Agy-díjat" (The Brain Prize) a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért - jelentette be pénteken a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.

HVG HVG Hetilap

Az agyukra mennek

A funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálat (fMRI) ezentúl akár a felvételi vizsgát is helyettesítheti – kecsegtetnek...

MTI Tech

Az élet és a halál urai egy budapesti konferencián

Az élet és a halál urai, a mitokondriumok kerülnek a figyelem középpontjába az agy energiaháztartásának szentelt nemzetközi konferencián, amelyet harminc ország 150 agykutatójának részvételével rendeznek július 7-10. között Budapesten.

MTI Tech

Gondolatainkban olvasnak a kutatók

Kissé George Orwellt idézi a brit University College London idegkutatóinak vívmánya: mágneses rezonancia tomográfia (MRI) és számítógépes program segítségével képesek voltak nagy valószínűséggel megmondani, hogy kísérleti alanyaik három film közül épp melyikre emlékeznek.

hvg.hu Tech

Freund Tamás: az agykutatást prioritásként kell kezelni

Prioritásként kell kezelni az agykutatást - hangsúlyozta Freund Tamás akadémikus, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke abból az alkalomból, hogy március 16-21-e között az Agykutatás Hetét tartják az egész világon, így Magyarországon is.

Medipress Plázs

Mit gondolunk az agyunkról?

A Groningen Egyetem kutatója, Sarah de Rijcke tudományos munkájában azt vizsgálta, hogyan változott az agyunkról alkotott képünk az évszázadok során.

hvg.hu Tech

Agyunk árulkodik szándékainkról, még ha hazudunk is

Svájci kutatók úgy találták, hogy az agyi aktivitás vizsgálatával megállapítható, ki fogja betartani ígéretét, legalábbis szándékai szerint - számolt be róla a New Scientist című tudományos magazin.

hvg.hu Tech

A dúr vidám, a moll szomorú: a beszédünkre is ez igaz

A Duke Egyetem agykutatói nemrégiben két tanulmányt is közöltek, amiből kiderül: a zene és a beszéd ugyanúgy fejezi ki az érzelmeket, beszédünkben is azokat a hangnemeket használjuk, amelyekre a nyugati kultúrkör ismert zenéi épülnek, írja a Science Daily.

hvg.hu Tech

Okosabbak maradhatunk a napozástól

A bőrráktól való félelem és emiatt a napozástól való ódzkodás a D-vitamin szint csökkenéséhez, így pedig hosszabb távon akár elbutuláshoz is vezethet - így összegezhető két új angliai tanulmány is, amelyet a Scientific American című tudományos lap idéz.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk