#angliai munkavállalás

hvg.hu Gazdaság

És akkor Rogán felhelikopterezett Matolcsyhoz a Várba

A cilikopterezést elvileg alaposan meg kellene vizsgálnia az adóhatóságnak, az pedig az összeférhetetlenség gyanúját veti fel, hogy a jegybankelnök az egykori bankszövetségi elnök lakásában lakik. Eközben plebejus fronton leginkább Angliában zajlik az élet, a britek csak minőségi munkaerőt engednének be az országba, ám ezt a magyarok szerint nagyon megszívhatják. A sertéshúsból úgy párolgott el az áfacsökkentés, mint Horváth Péter az állami rezsicég éléről. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Molnár Barbara Gazdaság

Brexit után: „Annyira nem lehet rossz, hogy visszamenjek Magyarországra”

Mit is csinál egy hat éve Angliában élő magyar nő – egy brit állampolgárságú gyerekkel a karján – a Brexit után? Három hónapja még úgy volt, jövőre ő is felveszi az állampolgárságot. Most azonban ez már nem tűnik olyan vonzónak. Sok minden bizonytalan lett, a fő kérdés, hogy menni vagy maradni?

Torontáli Zoltán Gazdaság

A magyar fiatal szerepe Angliában: gürizni, olcsón elvégezni az alantasabb munkát

Az angol statisztikák megerősítik, amit eddig is sejtettünk: elég nyomorúságos a kint dolgozó magyarok helyzete. A kelet-európaiak – köztük a magyarok – az Egyesült Királyságban többet dolgoznak, de jóval kevesebb pénzért, mint a helyiek, és többnyire olyan munkákat végeznek el, amelyekért az ottani fiatalok nem akarnak vagy nem tudnak lehajolni. Eközben kevesebb szociális juttatást vesznek igénybe, mint a született britek, ráadásul a külföldről érkező munkavállalók magasabban kvalifikáltabbak, mint az adott munkakörben dolgozó britek.

hvg.hu Gazdaság

Haza is lehet jönni: "Most mindent újra kell kezdeni"

Csalódással csöppent vissza a telefont lecsapó hazai ügyintézők, a csigalassúságú bürokrácia, az egymásra mutogató orvosok és védőnők, illetve a féléves egészségügyi várólisták világába Gábor és Anita, aki két kisgyerekkel költözött haza Angliából. Annyira ég és föld a két ország egészségügyi rendszere között a különbség, hogy a súlyos betegséggel küzdő családanya Budapestről utazgat vissza sugárkezelésre. Azt mondják, kiköltözni sokkal könnyebb volt, mint hazajönni, de itthon legalább magyarul lehet beszélni, és tökmagozni is szabad a meccsen, még ha a játék nyomába se ér az angol focinak.

HVG Gazdaság

Mit veszíthetnek a magyarok a brit uniós egyezséggel?

Nem a szociális juttatások megkurtítása a legtöbb, amit az angliai magyar munkavállalók veszthetnek a brit uniós egyezséggel. A példa ugyanis ragadós – a HVG e heti száma több cikkben is foglalkozik az üggyel, és lehetséges következményeivel.

Torontáli Zoltán Gazdaság

Vége annak, hogy mindenki mehet Angliába dolgozni

Elkezdődik az angliai álláspiac kettészakadása, és ez megváltoztathatja a magyar kivándorlók összetételét is. Míg a szakképzettség nélküliek a jövőben egyre nehezebben kaphatnak munkát, a keresett szakmákban éppen ellenkező a helyzet, még a mostaninál is tártabb karokkal várnak mindenkit. Az agyelszívás új korszaka jön, ami nem sok jót ígér az itthon maradóknak.

Molnár Csaba-Torontáli Zoltán Gazdaság

Óránként kétezerszer félbevágni a kenyeret – ez az angliai álommeló

Milyen lehet nyolc órán keresztül kockaszendvicset felezni, vagy tölteni uborkával, sajttal, paradicsommal, szalámival? Több magyar is dolgozik az ír Greencore élelmiszeróriás egyik, London melletti szendvicsgyárában, a toborzás híre alapján még főnyereménynek tűnt a munka. A pénzre nem is panaszkodnak, de nem ragadnának meg a "szendvics-összeszerelésnél", ha lenne jobb, azonnal lépnének. Most megkerestünk három magyar dolgozót, és megkérdeztük őket, bejött-e a számításuk. Magyarok a kapitalizmus bölcsőjőnél.

hvg.hu Világ

El lehet menni: nem jönnének haza az angliai magyarok öt éven belül

Az Angliában élő magyarok dolgozni költöztek ki a magasabb életszínvonal reményében a rossz gazdasági helyzet elől menekülve, rendelkeznek legalább középfokú iskolai végzettséggel, főként 2010 után költöztek ki, és öt évig még biztosan nem akarnak hazatérni – ez derül ki 5200 Angliában élő magyar válaszai alapján egy kutatásból.

Vétek György Gasztro

A pincér, aki a világ egyik legjobb étterméből jött haza

Neves éttermek neves szakácsai, tulajdonosai: némelyek celebritásához kétség nem férhet. De mintha megfeledkeztünk volna az éttermek napszámosairól: a pincérekről, felszolgálókról. Pedig ők legalább annyira meghatározói annak, hogy milyen élménnyel távozunk egy vendéglőből, mint maga az étel. Pavluska Tamás egy évet dolgozott a világ egyik legjobb éttermében, az angliai Fat Duckban.

MTI Karrier

Átverték Angliában az iváni romákat

A tervezett fél év helyett mindössze egyetlen napot dolgozott az angliai Birmingham városa mellett nyolc iváni férfi és két nő; a romák állítják, hogy becsapták őket, és még a hazaútra sem volt elég pénzük - írta a Kisalföld csütörtöki száma.

Szikrázó napsütéssel indul a hét

Szikrázó napsütéssel indul a hét

Visszatér a mozikba Kovásznai György kultikus animációja, a Habfürdő

Visszatér a mozikba Kovásznai György kultikus animációja, a Habfürdő

Májustól miniszteri biztos óvja a Balaton élővilágát

Májustól miniszteri biztos óvja a Balaton élővilágát

Három embert elfogtak a TEK-esek a meggyilkolt Katzenbach Imre ügyében

Három embert elfogtak a TEK-esek a meggyilkolt Katzenbach Imre ügyében

HIV-vírust használtak immunhiánnyal született gyerekek génterápiájához

HIV-vírust használtak immunhiánnyal született gyerekek génterápiájához

Két hónapig nem fizetne a focistáinak az olasz bajnok

Két hónapig nem fizetne a focistáinak az olasz bajnok

Nem adják el az újbudai saroktelket, amelynek letarolásától tartottak a környékbeliek

Nem adják el az újbudai saroktelket, amelynek letarolásától tartottak a környékbeliek

Hidegfront érkezik szerdán, kettészakad az ország

Hidegfront érkezik szerdán, kettészakad az ország

A címlapról ajánljuk