#baktérium



Tudta, hogy mitől fázik fel valójában? – Leleplezték a betegséget okozó baktériumot
 

Tudta, hogy mitől fázik fel valójában? – Leleplezték a betegséget okozó baktériumot

Élete során legalább egyszer minden második nő megtapasztalja a húgyhólyagfertőzés, vagy hétköznapi nevén a felfázás kellemetlen tüneteit. A vizelés közben tapasztalható égető fájdalmat és állandó vizelési ingert okozó betegség 80%-át az E. coli baktérium okozza. Svájci egyetemi kutatók végre magyarázatot találtak arra, hogy a baktérium pontosan hogyan működik, és miként okoz károkat a szervezetben.

hvg.hu hvg.hu



12 ezer somogyi ember csak forralva ihatja a csapvizet
 

12 ezer somogyi ember csak forralva ihatja a csapvizet

Forralás nélkül nem iható a vezetékes víz három dél-somogyi településen, szerdától lajtos kocsikkal szállítják a vizet Barcsra, Drávaszentesre és Somogytarnócára, miután hétfőn baktériumos szennyezettséget találtak a hálózatban.

MTI MTI


Fotó: Nem a patkány, hanem ez a szimpatikus rágcsáló okozta a pestisjárványokat
 

Fotó: Nem a patkány, hanem ez a szimpatikus rágcsáló okozta a pestisjárványokat

Valahányszor a futóegerek és a bolhák számára kedvező időjárási feltételek voltak Ázsia középső részén, néhány évvel később a pestist okozó baktérium felütötte a fejét az európai kikötővárosokban, és idővel az egész kontinensen szétterjedt – derítették ki norvég kutatók. Az időjárási adatok nem igazolják azt a közkeletű feltételezést, hogy a patkányok terjesztették el Európában többször is a fekete halált.

MTI MTI


Hol jut be a baktérium? - Így kerül az ásványvíz a palackba!
 

Hol jut be a baktérium? - Így kerül az ásványvíz a palackba!

A víz évmilliók óta a föld mélyén lapul, nekünk csak annyi dolgunk, hogy felszivattyúzzuk, lehűtsük és megigyuk? A valóságban nagyon bonyolult és költséges folyamat ásványvizet “gyártani”. Tudta például, hogy a kristálytisza – vagy legalábbis annak tűnő – ásványvíz is meg tud romlani? Hol lehetnek gyenge pontok a gyártási folyamatban, kiket neveznek Gestapónak? A minapi baktériumbotrány nyomán utánajártunk, hogyan is készül az egyik legegyszerűbb élelmiszer-ipari terméknek tartott ásványvíz.

Molnár Csaba Molnár Csaba








Halálos baktérium szabadult ki egy amerikai laborból
 

Halálos baktérium szabadult ki egy amerikai laborból

Veszélyes és gyakran halált okozó, bioterrorizmushoz is felhasználható baktérium szabadult ki tavaly egy Louisiana állambeli főemlőskutató-központ szuperbiztonságos laboratóriumából – jelentette helyi idő szerint vasárnap a USA Today című napilap. A hatóságok az újság szerint azt mondták, hogy az embereket semmilyen veszély nem fenyegeti, bár a szennyezés kiterjedését egyelőre nem ismerik.

MTI MTI


Azonosították a baktériumot, amitől lebetegedtek a kondorosiak
 

Azonosították a baktériumot, amitől lebetegedtek a kondorosiak

A Bacillus cereus nevű baktérium okozta múlt szerdán a kondorosi ételfertőzést. Több mint százan lettek rosszul: hánytak, hasmenést kaptak, miután grízes tésztát ettek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vizsgálatából.

MTI MTI