#emigráció

Murányi Gábor hvg360

30 éve "húzták le a rolót" az emigráció legendás lapjai

Az évtizedeken át Nyugaton egymással békésen együtt élő két legendás orgánum, az Irodalmi Újság és az Új Látóhatár szerkesztője a harminc évvel ezelőtti rendszerváltáskor egyszerre jutott arra az felismerésre, hogy „a csúcson” kell abbahagyni. Annak ellenére, hogy jó szándékú, és/vagy önjelölt utódok szívesen folytatták volna árnyékukban a lapcsinálást.

Csatlós Hanna Kult

Péterfyék Itáliában: Ha minden nap a túlélésért küzdesz, hol marad energiád alkotni?

Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely néhány héttel ezelőtt úgy döntöttek: hosszabb időre elhagyják Magyarországot. Részleges emigrációba vonultak, mert – mint fogalmaznak – a hazai mérgező légkör elszívja az összes kreatív energiájukat. Most Olaszországban, egy Todi nevű városban élnek, és mindketten regényt írnak. Videochaten értük el őket.

MTI Kult

Meghalt Papp Tibor

Versgenerátort, vizuális költeményeket alkotott, és megalapította a magyar emigráció legfontosabb irodalmi lapját.

Pogonyi Nóra Kult

„Magyar vagyok, de mégiscsak ide jövök haza, Seattle-be”

Szakácsi Gábor tizenhét éve él az Egyesült Államokban. A C.A.F.B. punk rock banda alapító-énekesének Amerika az egyetlen kiút volt annak idején abból a pokolból, amiről sokunknak csak elképzelései lehetnek. Nulláról indulva, sok év kitartással végül sikerült egy idegen országban egzisztenciát teremtenie – jelenleg Seattle egyik legfelkapottabb részén él, ahol civil munkája mellett egy amerikai zenekarban zenél.

Fogas Krisztina Kult

„Három üzlet az, ami mérvadó: a turkáló, a kocsma és a multik világmárkái”

A szocializmusban nőtt fel, majd a vasfüggönyön túli szabad bécsi művészvilágból Teheránba költözött, hogy ott találja meg saját hangját és valódi magyar identitását. Gyakran jár haza, és frusztráló az, amit lát. Aktuális vándorkiállítása „Útleírás” címmel a Várkert Bazárban látható. Varga Sinai Gizella 50 éve Iránban élő magyar festőművésszel beszélgettünk.

Balkányi Nóra Kult

Magyar Londonba magyar zenéket

Kemény pogó, izzadó falak – Londonban szól a Kispál, a Quimby vagy a Tankcsapda. Debrecennyi kiköltözött magyarhoz látogat rendszeresen a kilencvenes évek retrókirályaitól a klubokban mozgó tehetségeseken át a legnagyobb magyar koncertzenekarokig lassan mindenki. Az emigránsokra kis magyar kultúripar épült.

cz.t. Kult

Kóbor: Hazugság, hogy Magyarországon vad cenzúra lett volna

A szülőföld determinál – Kóbor János szerint csupán politikai rövidlátósága miatt nem lett zenekarával együtt emigráns világsztár. Amúgy nehezen dolgozta fel, hogy Nyugat és Kelet között hezitálva végül az élet döntött helyette. Az Omega frontemberével élhető cenzúráról, felcsatolható vörös csillagról, Orbán Viktorról és a Schmitt Pál közbenjárására megkapott Kossuth-díjról beszélgettünk.

Czibolya Kult

"Egy picit elsiratni ezt a valamilyen országot"

A káoszban mindenki sérül – Peter Ogi szerint oka van, hogy az első magyar punkzenekar, a Spions egykori tagjai közül egyedül őt fogadta be a későbbi magyar underground. A több évnyi hallgatás után életútjának görbéit kompenzálni akaró, visszatérésre készülő gitárossal zeneipari Don Quijotékről, a világégés vallásáról és aranyszívű fasisztákról beszélgettünk.

cz.t. Kult

Aranyvárosként állítják be a magyarok Londont

Örök idegenként is lehet boldog az ember – Oliver Mayne vibrafonjátékosként Angliát cserélte Budapestre, és bár döntésének ára volt, nem szívesen térne vissza londoni életéhez. Miért lihegik túl szerinte a magyarok az emigrációt? Milyen lenyomata a társadalomnak a futball? És mikor kerül ki egy városra a megtelt tábla? Interjú.

cz.t. Kult

"A nemzeti mozgalmaknak soha nincs jó végük"

A nacionalizmus a valódi hazaszeretet szembeköpése - Gaya Arutyunyan a nemzetközi hírű, örmény Deti Picasso frontembereként Moszkvát Budapestre cserélve szeretné bebizonyítani, létezik arany középút Nyugat és Kelet között. Hol kell meghúzni a globalizáció határait? És miért lehet büntetlenül fát vágni a magyarok hátán? Interjú.

1 2 3
Szinte senkit nem találtak Karácsonyék, akiknek tetszene a Fudan Egyetem terve

Szinte senkit nem találtak Karácsonyék, akiknek tetszene a Fudan Egyetem terve

A homofóbtörvény miatt aggódik az amerikai nagykövetség is

A homofóbtörvény miatt aggódik az amerikai nagykövetség is

Visszatérhet nevelőklubjához Gianluigi Buffon

Visszatérhet nevelőklubjához Gianluigi Buffon

„B***d meg, Zuckerberg!” – Roger Waters kiakadt, és átkozza a Facebookot

„B***d meg, Zuckerberg!” – Roger Waters kiakadt, és átkozza a Facebookot

Emlékezetes cseh gól pecsételte meg a skótok sorsát

Emlékezetes cseh gól pecsételte meg a skótok sorsát

Ma kezdődnek a szóbeli érettségik, igaz, idén ez nem sok diákot érint

Ma kezdődnek a szóbeli érettségik, igaz, idén ez nem sok diákot érint

Migrációval hangolt a NATO-csúcsra Orbán

Migrációval hangolt a NATO-csúcsra Orbán

Ez történt az Eb negyedik napján

Ez történt az Eb negyedik napján

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával