#emésztés



Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai
 

Elfelejtettük, amit a nagyszüleink ettek, és ezt az egészségünk bánja – egy táplálkozási szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás fogalma túl van misztifikálva – állítja Győző-Molnár Anna táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási referens. Viszont létezik egy meglehetősen egyszerű sorvezető, amelyet, ha követünk, jól és jót tudunk enni. A Brain Baron előadó szakemberrel beszélgettünk arról, hogy érdemes-e táplálkozási irányzatokat követni, szedjünk-e vitaminokat, és meddig tűri a szervezetünk a visszaéléseket. Győző-Molnár Anna elárulta azt is, hogy mi az, amit semmi esetre sem tenne be a bevásárlókosarába.




Kösz, jól #2:
 

Kösz, jól #2: "A baktériumainkat etetjük és ők etetnek minket"

Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel? Miért kell ezzel foglalkozni? Miért jó ötlet a koplalás és miért kulcsélelmiszer a nyers zöldség? Legyen-e dietetikusunk? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.

hvg.hu hvg.hu

Miért baj az, ha folyamatosan eszünk, és a böjtölés hogyan hosszabbíthatja meg az életet?
 

Miért baj az, ha folyamatosan eszünk, és a böjtölés hogyan hosszabbíthatja meg az életet?

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy azok az emberek, akik már attól is híznak, hogy ránéznek egy salátára, evolúciós sikertermékek? Vagy ha arról beszélnénk, hogy a kalóriahiány, az időszakos böjtölés akár élethosszabbító hatású is lehet? A táplálkozásunkkal, a fogyással, az alkoholfogyasztással kapcsolatos viszonyunkat és gondolkodásunkat huzalozzuk újra Schwab Richárd belgyógyásszal, gasztroenterológussal.







Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk?
 

Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk?

Számos fórumon hallhatunk a rostdús ételek fogyasztásának jelentőségéről, és arról, hogy ideje áttérni a rostban gazdag étrendre. Ugyanakkor tudjuk-e pontosan, hogy ilyenkor miről is van szó? Csak egy újabb gasztrotrend, amit épp az egészséges életmód egyik divatirányzata, amit hamarosan felvált egy másik? – Nem feltétlenül, sőt.

hvg.hu hvg.hu

Könnyebben hízik a stresszes ember
 

Könnyebben hízik a stresszes ember

Lassabban égeti a kalóriákat a stresszes ember szervezete, és lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mintha nyugodt lenne – derül ki egy amerikai kutatás eredményeiből, amelyet nők körében végeztek.

MTI MTI

A bélbaktériumok is válogatósak
 

A bélbaktériumok is válogatósak

Az étrendi szokásaink jelentősen befolyásolják bélbaktériumaink "jólétét" - közölték csütörtökön amerikai kutatók a Science tudományos magazinban ismertetett tanulmányukban.

MTI MTI

Lista készül az emberi emésztőrendszer baktériumairól
 

Lista készül az emberi emésztőrendszer baktériumairól

Ezernél több baktériumfajt mutattak ki az emberi emésztőrendszerből kínai genetikusok. A pekingi kutatócsoport 124 dán és spanyol embertől származó székletminta genetikai elemzését végezte el. Minden egyes baktérium DNS-ét szekvenálták, meghatározták genetikai állományukat.

MTI MTI