szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bogarak 93 százaléka kijutott az őt lenyelő béka emésztőrendszeréből 4 órán belül.

A kutatók első alkalommal figyelték meg, hogy a békák által megevett bogarak képesek átjutni támadójuk emésztőrendszerén – írja az ABC.

Mind a Regimbartia attenuata névre hallgató csíkbogár, mind a Pelophylax nigromaculatus latin nevű pöttyös béka elterjedt faj Japánban. Azt vizsgálták a Kobe egyetem ökológus kutatói, miként védekeznek a ragadozó békákkal szemben ezek a bogarak, az eredmény pedig őket is meglepte: a bogarak ugyanis sértetlenül át tudták magukat küzdeni a békák emésztőrendszerén – és a végbelüknél távoztak.

A bogarak szerencséje egyébként az, hogy sok békának nincs foga, így nem nagyon tudják őket megölni azelőtt, hogy lenyelnék. A ragadozó állatfaj kénytelen az emésztőrendszere nedveire hagyatkozni és arra, hogy megfulladnak, amikor lenyelik a táplálékul szolgáló élőlényeket.

Ráadásul a laboratóriumi körülmények között vizsgált állatoknál azt figyelték meg, hogy a bogarak 93 százaléka élve átjutott a békák emésztőrendszerén 4 órán belül, és ugyanerre az eredményre jutottak más békafajokat vizsgálva is.

A tudósok továbbá bogárlábakat fedeztek fel a békák ürülékében, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a bogarak a lábaikkal megpróbálták stimulálni a békák emésztését, hogy minél gyorsabban áthaladjanak a testükön, és így a harc közben veszíthették el a lábaikat – amelyek később külön távoztak a békák testéből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Életerős robotkutyák járőröznek az amerikai légierő bázisán

Életerős robotkutyák járőröznek az amerikai légierő bázisán

Németország kockázatos területnek minősítette Győr-Moson-Sopron megyét

Németország kockázatos területnek minősítette Győr-Moson-Sopron megyét