szerző:
hvg.hu

Egy kanadai kutatás szerint az otthoni fertőtlenítőszerek gyakori használata miatt akár még túlsúlyos is lehet a gyerek. Az ok a bélflóra egyensúlyának felborulásában keresendő.

A különböző felületek tisztítására alkalmas és egyéb, a háztartásokban gyakran használt baktériumölő fertőtlenítőszerek hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízáshoz a bélflóra összetételének megváltoztatásával – állítja egy hétfőn publikált kanadai tanulmány.

Azoknál a 3-4 hónapos gyerekeknél, akik otthonában a szülők hetente használnak antibakteriális tisztítószereket, kétszer nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a Lachnospiraceae nevű bélbaktérium mennnyisége, mint azoknál, akiknél otthon nem fertőtlenítenek ennyire gyakran. A Lachnospiraceae bélbaktériumok szintjének megemlekedése veszélyes is lehet, mert például egy hároméves gyereknél már kimutathatóan összefüggésben van a baktériumok számának növekedése a magasabb testtömegindexszel – állítja a tanulmány.

Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyász professzora és egyben a tanulmány vezető szerzője szerint ugyan a Lachnospiraceae természetes összetevője az emésztőrendszerünk bélflórájának, állatokon végzett kísérletekből már tudjuk, hogy az ezen baktériumok megemelkedett szintje magasabb testzsírral és inzulinrezisztenciával jár.

A kanadaiak kutatása most azt próbálta bebizonyítani, hogy az otthoni tisztítószerek túlzott használata akár a Lachnospiraceae baktériumok számának növekedéséhez vezethet. 2009 óta követték a kutatásban részt vevő gyerekeket, már az anya terhességének felénél megkezdték az adatok rögzítését, és a gyerekekről tinédzser korukig vezettek adatokat. A szülőknek először a 3-4 hónapos gyerek székletmintáját kellett leadniuk, majd a szülőket az otthonukról, annak takarításáról kérdezték. A kutatók 757 gyereket vizsgáltak így éveken át, folyamatosan rögzítve a testtömegindexüket és az otthoni fertőtlenítőszerek, mosó- és tisztítószerek használatának gyakoriságát.

Azt találták, hogy míg a fertőtlenítőszerek használata összefüggésben van a Lachnospiraceae baktériumok szintjének megemelkedésével, addig a mosószerek és a nem antibakteriális tisztítószerek nincsenek hatással a bélflórára.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyerekkori elhízás és az otthoni fertőtlenítőszerek közötti ok-okozati összefüggést biztosan ki lehessen jelenteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Lebontották a Kétfarkúak pécsi buszmegállóját

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

Most érdemes bedobni azt a pokrócot, ami jól jön majd, ha elakadunk télen

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast

Az Audi bemutatta eddigi legkomolyabb sportautóját, egy kihegyezett R8-ast