#főiskola

hvg.hu Gazdaság

Az amerikait és a britet is kenterbe veri a méregdrága magyar felsőoktatás

Magyarországon végezett a The Independentben közölt tandíjlista élén. Az első helyezés ebben az esetben nem jelent dicsőséget, arányában nálunk kell ugyanis a legtöbbet fizetni a felsőoktatásért, illetve itt megy el a legtöbb pénz a fizetésekből tandíjra. Olyan országokat sikerült „megverni”, mint Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

MTI Itthon

Mától lehet egyetemre, főiskolára jelentkezni

Szerdán indul a 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás, ekkortól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre – közölte az Educatio Kft.

hvg.hu Itthon

Fideszesek javasoltak nevet az új egyetemnek, tiltakozás indult

Már több mint ezren csatlakoztak egy internetes petícióhoz, amellyel az összevonás előtt álló kecskeméti és szolnoki főiskola új elnevezése ellen tiltakoznak. Az Országgyűlés múlt kedden szavazta meg az oktatási törvények módosítását, és benne azt, Pallasz Athéné Egyetem lenne a 2016. július 1-jétől létrejövő új intézmény neve – írja a Baon.

hvg.hu Itthon

Kiderült, melyek a legjobb egyetemek és főiskolák

Ismét a Semmelweis Egyetem vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát. Az összetett lista első két helyén nincs változás, a harmadik hely viszont meglepetést tartogat. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2016, tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

Rácz Tibor Gazdaság

Egyetemisták versenye, ahonnan a Forma–1-be is vezet út

Nincs az a konstruktőr- vagy autóipari cég, amely ne figyelne oda az egyetemista és főiskolás mérnökök egyik legnevesebb autóversenyére, a Formula Studentre, amelynek magyar „nagydíját” a Győr melletti Gönyű kikötőjében tartották a hosszú hétvégén. Akad magyar mérnök, aki innen jutott el a Red Bull Forma–1-es csapatához.

hvg.hu Itthon

Főiskolát kaphat a kormánytól a Mol

Egy új üzleti főiskolát indíthatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának egykori, Ménesi úti épületében. A 444.hu úgy tudja, hogy a Mol kapja meg az ingatlant, és az olajtársaság mellett valamilyen módon több más nagyobb hazai cég is beszáll a főiskolába, köztük a Richter és az OTP. 2016-ban indulhat a képzés, a rektor pedig a Mol egyik igazgatósági tagja lehet.

MTI Itthon

Pótfelvételizett? Ma jönnek a ponthatárok

Ma dől el, hogy a több mint 9500 pótfelvételiző közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Azokat a jelentkezőket, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után sms-ben is értesítik.

hvg.hu Vállalkozás

Szerezzen diplomát, megéri! Havi 200-400 ezer forint pluszt is jelenthet

A közel 240 ezer forintos átlag mögött igen komoly szórást mutatnak a különböző végzettségért járó keresetek. A versenyszférában az egyetemi végzettségűek 600 ezer feletti összeget kerestek, miközben a közszféra 125 ezer forintot fizetett egy nyolc általánossal rendelkező dolgozónak. A Buksza blog fizetési körképe iskolázottság alapján.

Gergely Zsófia Itthon

Még az idén újra átszabhatja a kormány a felsőoktatást

Már idén ősszel nekiveselkedne a közösségi főiskolák bevezetésének a felsőoktatási államtitkárság, ehhez viszont át kellene írni a felsőoktatási törvényt. Információink szerint a háttérben már a puhatolózás is elindult, hogyan fogadnák az érintett régiók az intézményeik átvariálását. A helyi vállalkozók pénzére bazírozó modell máshol jól működik, kérdés, hogy nálunk nem bélyegzik-e a lemaradtak iskolájának a community college-ot. És persze nem húzza-e keresztül az egész reformot a közelgő választás miatt borítékolható konfliktuskerülés.

Bakos Dalma Karrier

A Malév után a magyar pilótaképzés is dugóhúzóba került?

A Malév csődje és a felsőoktatási forrásmegvonások veszélybe sodorhatják a hazai felsőfokú pilótaképzést. Főiskolai szinten ugyanis csak Nyíregyházán képeznek Magyarországon pilótákat, forráshiány miatt viszont idén szeptemberben nem tudnak államilag támogatott képzést indítani. Ez az egyetlen olyan akkreditált szak, amihez az állam nem biztosítja a fedezetet és ezért nem hirdetik meg még olyan formában sem, mint a többi 16, eredetileg csak önköltséges formában induló képzést.

hvg.hu Itthon

Újabb milliárdokkal vágták meg az egyetemek támogatását

Egy salátatörvénybe rejtett módosítóval a korábban tervezetthez képest 11 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut a felsőoktatás. Pedig már az eredeti javaslat is tízmilliárdokkal vágta meg az egyetemek és főiskolák támogatását, a megszűnés szélére sodorva az intézményeket.

1 2 3 4 5 6 7
Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A címlapról ajánljuk