szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok diák – főleg egyetemeken és főiskolákon – laptopon, táblagépen, netán okostelefon jegyzetel. Több kutatás is bizonyította: így jóval nehezebb tanulni, mintha kézzel jegyzetelnénk, és ez meglátszik a jegyeken is.

A The New York Times kérte fel a téma egyik szakértőjét, Susan Dynarski professzort, hogy tudományos kutatásokkal támassza alá, melyik jegyzetelés a hatásosabb: ha kézzel írunk az órákon, vagy ha laptopon/tableten. Utóbbi eszközök használata már általánossá vált az egyetemeken és főiskolákon, ami káros, hiszen a Michigan Egyetem professzorának gyűjtéséből is kiderül: minden vizsgálat szerint sokkal jobban emlékezünk a tananyagra, ha kézzel jegyzetelünk.

Elsőként pont azt a kutatást hozza fel, amelyről már mi is részletesen beszámoltunk, miszerint a laptoppal vagy tablettel jegyzetelők sűrűn megakadnak a téma követésében, vagy azt sem tudják, hogy már miről van szó, ugyanis a figyelmet jobban leköti a gépelés, mint a papírra írás.

A York és a McMaster Egyetem közös kutatását is emlegeti a professzor, amely még érdekesebb eredményt hozott: a számítógépes jegyzetelés nem csak a jegyzetelőnek árt, és érdemes korlátozni az internetkapcsolatot. A kutatás során a terem néhány pontján kijelöltek embereket, akiknek laptopon kellett jegyzetelniük, illetve arra kérték őket, hogy néha a jegyzeteléstől eltérő témában böngésszenek, például facebookozzanak vagy nézzék a mozik programjait. Mindezt persze azért tették, mert általános tapasztalat, hogy netkapcsolat esetén az órák alatt ezekkel is foglalkoznak a hallgatók.

Többet árt, mint használ: tegyék el laptopjaikat, jegyzeteljenek papírra!
©

Az eredmény nagyon érdekes lett: az egy dolog, hogy az órán elhangzottak kikérdezésekor a lapotopon jegyzetelők rosszabbul teljesítettek, mint a papírra írók, de azok jegyei is gyengébbek voltak az átlagnál, akik a laptopon jegyzetelők közvetlen közelében ültek és ráláttak a gépre.

Az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján is végeztek egy érdekes kutatást, amelyben három csoportra osztották a diákokat: egyesek egyáltalán nem használhattak elektronikus segédeszközt a jegyzeteléshez, egyesek laptopot használhattak, mások pedig tabletet, és azt is csak a padra fektetve, hogy annak képernyőjét bármikor lássa a tanár is. Természetesen itt is a papírra jegyzetelők teljesítettek jobban, és mindegy volt, hogy valaki laptopon vagy tableten írt, ezek a módszerek hasonlóan rontottak a jegyeken.

Végül egy másik, nálunk korábban szintén megjelent amerikai kutatást citált a szakértő, amely rávilágított: a hagyományos jegyzetelés nem zavarja meg a valós idejű vizuális figyelmet, ilyen esetben akkor is a tanárra koncentrálunk, ha épp írunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Papós Tamás Tech

8+2 tipp a vizsgaidőszakra: ha ezeket megfogadja, jobb jegyeket kap

Instant Tudomány rovatunban kiemelt figyelmet szentelünk a hatékony tanulást segítő kutatási eredményekre, a vizsgaidőszak miatt össze is szedtük az eddigi legfontosabb tippeket, amelyeket általános és középiskolás diákoknak is érdemes kipróbálni.

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen